intervjui landing

INTERVJUI

Ovde ćete naći intervjue članova i članica inicijative Ne davimo Beograd, objavljene originalno na našem sajtu, ali i u drugim medijima. Takođe, trudićemo se da prenesemo i razgovore sa ljudima koji dele naše vrednosti ili doprinose da Beograd bude grad solidarnosti, tolerancije i dostojanstvenog života.

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

11. 07. 2024.|

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

10. 07. 2024.|

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.

Zeleno – levi front i Narodni pokret Srbije jedini glasali protiv SNS kandidatkinje u Zemunu

08. 07. 2024.|

Iznenađeni smo podrškom koju su SNS kandidatkinji za predsednicu skupštine opštine Zemun dali odbornici Kreni-promeni. Svi pojedinci koje SNS predlaže za odgovorne funkcije rade u službi sveopšte otimačine javnih resursa, sprovode štetne politike, a mnogi su u službi čistog kriminala. Za Zeleno-levi front je svaka saradnja ili podrška SNS-u neprihvatljiva.

ZLF se protivi otvaranju nehumanog delfinarijuma

02. 07. 2024.|

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je u skladu sa svojom mitomanijom najavio da bi Beograd mogao da dobije delfinarijum u okviru EXPA, pravdajući tu okrutnost tezom da delifini pomažu deci sa autizmom.

ZLF poručuje: Nećete nas gaziti!

28. 06. 2024.|

Zbog saobraćajne nesreće koju je izazvala u alkoholisanom stanju producentkinja TV Pink, a u kojoj je teško povređena 15-godišnja devojčica, građani su se okupili ispred te televizijske kuće da izraze svoje nezadovoljstvo.

Stop nasilju privatnih izvršitelja nad građanima i građankama

20. 06. 2024.|

Ne davimo Beograd, jedan od osnivača Zeleno-levog fronta, nastao je na borbi protiv otimanja javnih dobara, ali i borbe za pravo na dom svih građana. Od samih početaka borbe protiv izvršitelja koji otimaju ljudima jedini dom, mi smo bili tu.

Nećemo dozvoliti rušenje Starog savskog mosta

18. 06. 2024.|

Povodom ograđivanja prostora oko Starog savskog mosta i postavljanja građevinske table koja sadrži privremenu građevinsku dozvolu, odnosno pripremnih radnji za rušenje mosta, Zeleno-levi front apeluje da ovaj most treba sačuvati i podseća da se gradska vlast već šest godina oglušuje o zahteve građana i stručne javnosti da se ovaj most ne ruši.

Lazović: Bastać nije odgovorio na predlog za smenu SNS vlasti na Starom gradu

18. 06. 2024.|

Izborna lista "Čuvari Starog grada" Marka Bastaća nije odgovorila na predlog za saradnju i formiranje opozicione većine u opštini Stari grad. Mi ne sporimo pravo "Čuvarima Starog grada" da pregovaraju s kim žele, pa i sa naprednjacima, ali smatramo da ovo jeste jedna vrsta izigravanja volje birača, s obzirom na to da su građani Starog grada glasali za promenu vlasti.

Branislav Dimitrijević, lični stav: Kulturno nasleđe – Šta je to i čemu služi?

17. 06. 2024.|

Sajam, Generalštab, Hotel Jugoslavija, Stara Šećerana, mesta su i građevine koje u poslednje vreme postaju okosnica okupljanja građana koji više ne mogu da tolerišu političko-ekonomski projekat koji podrazumeva raščišćavanje i uzurpaciju našeg zajedničkog prostora. Beograd postaje grad poznat ljubiteljima stripa Alan Ford, ali ono što nam je nekada bilo smešno sada je postalo naša tragična realnost.

Neophodna korenita reforma sistema obrazovanja u Srbiji

14. 06. 2024.|

Zeleno-levi front povodom jučerašnjih događaja u osnovnim školama „Jovan Dučić” na Novom Beogradu i OŠ „Sveti Sava” na Vračaru, kada su se desila dva incidenta u kojima su fizički napadnute nastavnice od strane roditelja učenika koji su bili nezadovoljni ocenama, ističe neophodnost promene celokupnog obrazovnog sistema u Srbiji.

Lazović: Bastaću upućen predlog o formiranju vlasti na Starom gradu

14. 06. 2024.|

Kopredsednik Zeleno-levog fronta i nosilac liste „Biramo Stari grad“ Radomir Lazović izjavio je za N1 da je na današnjem sastanku sa predstavnicima izborne liste „Čuvari Starog grada“ njenom nosiocu Marku Bastaću upućen zvaničan predlog o formiranju vlasti u opštini Stari grad.

AŽF obeležava Nacionalni dan rodne ravnopravnosti

11. 06. 2024.|

Autonomni ženski front ispred Zeleno-levog fronta na Nacionalni dan rodne ravnopravnosti želi da podseti da je neravnopravnost žena i dalje sveprisutna u našem društvu, i da smo zbog toga i dalje daleko od proslavljanja ovog datuma kao konačne pobede u borbi za ostvarivanje ravnopravnosti.

Zeleno-levi front podržava zahteve radnika koji štrajkuju u kompaniji Jura u Leskovcu

10. 06. 2024.|

Promašena ekonomska politika koja već više decenija potpuno zanemaruje prava i interese radnika dovela je do toga da oni danas štrajkuju da bi se izborili za, kako kaže Samostalni sindikat metalaca fabrike Jura, „platu od koje može da se živi, bonuse koji ne služe za ucenjivanje, topli obrok sa kojim može da se uđe u kantinu i osnovne higijenske uslove u fabrici.“

Pokušaj grubog prekrajanja izborne volje i na Vračaru

05. 06. 2024.|

Na današnjoj sednici Opštinske izborne komisije na Vračaru došlo je do grubog prekrajanja izborne volje građana tako što su pod izgovorom navodno tehničkih ispravki na četiri biračka mesta naknadno prepravljeni zapisnici bez ikakvog osnova.

Biramo Beograd sprečava izbornu krađu!

02. 06. 2024.|

Koalicija „Biramo Beograd” obaveštava javnost da je naš krizni štab formiran za izborni dan sa desetinama mobilnih timova spremno odgovorio na pokušaje kupovine glasova, ucene i pritiske na birače.

Sprečena krađa u SC Banjica

02. 06. 2024.|

Dragan J. Vučićević došao je u Sportski centar Banjica sa ekipom svoje televizije, kako bi, navodno, radio uživo uključenje sa tog mesta. Dok mu je mlađi kolega držao mikrofon, on je verbalno napao narodnog poslanika Đorđa Pavićevića optužujući ga za nasilje.

Veselinović: Nasilje i bahatost dolazi od vrha SNS

30. 05. 2024.|

Veselinović je pozvao građane Beograda i svih ostalih lokalnih samouprava gde se održavaju izbori 2. juna da razmisle još jednom da li žele da živite u društvu u kome se, kako navodi, boje da puste decu u škole, u kojima se boje da uđu u javni prevoz, u kojima se boje da izađu na ulicu jer se plaše da će ih neko napasti samo zbog toga što drugačije misle.

Koalicija ,,Biramo Borbu” održala završnu konvenciju u Beogradu

27. 05. 2024.|

Koalicija ,,Biramo Borbu" održala je večeras u prepunoj MTS dvorani u Beogradu završnu konvenciju ,,Skup slobodnih gradova i opština - Plan za smenu režima u 3 koraka", kojoj su prisustvovali građani iz svih krajeva Srbije, kao i lideri koalicije i kandidati za gradonačelnike.

Larisa Ilijin, kandidatkinja za predsednicu opštine Zemun: Sve što sada SNS radi loše na državnom nivou je prethodno sprovedeno ovde

26. 05. 2024.|

Zeleno-levi front je stranka nastala iz pokreta Ne davimo Beograd i na teritoriji cele Srbije se bori za slobodno, zeleno, pravedno i snažno društvo razumevanja, solidarnosti i jednakih šansi. To je nešto što zelim da vidim u mom Zemunu, Beogradu, u celoj Srbiji – kaže za Danas Larisa Iljin, kandidatkinja Biramo Zemun za predsednicu opštine Zemun.

„Svirni ako si za smenu Šapića“

23. 05. 2024.|

Aktivisti koalicije "Biram Beograd" postavili su na tri nadvožnjaka u gradu transparente s natpisom "svirni ako si za smenu Šapića".

Javne ličnosti pozivaju na izbore

21. 05. 2024.|

Glumica Jelisaveta Seka Sablić, voditelj Zoran Kesić, advokat Rodoljub Šabić, režiser Goran Marković, neki su od javnih ličnosti koji se protive bojkotu izbora i pozivaju građanke i građane da izađu na izbore 2. juna.

Veselinović: Endemska korupcija obavila Beograd

21. 05. 2024.|

Kandidat koalicije Biramo Beograd za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović ocenio je danas da je endemska korupcija "obavila Beograd", a pare sa nemeštenih tendera i iz besmislenih projekata rekonstrukcije prelivaju se u privatne džepove.

Podrška protestu sindikata GSP-a

20. 05. 2024.|

Zeleno-levi front i koalicija Biramo Beograd snažno podržavaju protest sindikata Gradskog saobraćajnog preduzeća i njihove zahteve za hitnim zaustavljanjem privatizacije linija gradskog prevoza.

Jerinić: Bojkotom se opštine ostavljaju koaliciji na vlasti

20. 05. 2024.|

Narodna poslanica iz Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić izjavila je da u Srbiji danas prvi put posle uvođenja višestranačka na svim nivoima imamo jednu koaliciju na vlasti – na republici, u pokrajini, u svim jedinicama lokalne samouprave.

Poslednja zelena oaza Beograda

15. 05. 2024.|

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

14. 05. 2024.|

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.

Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin: Izborima ćemo upoznati sugrađane da postoji alternativa

14. 05. 2024.|

Senka Jankov iz koalicije Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin rekla je gostujući u Marker razgovoru da razlog zašto opozicija u Zrenjaninu ide u dve kolone na izbore koji se održavaju 2. juna jeste, jer je, kako kaže, došlo do razilaženja u načinu na koji će prići građanima, međutim dodaje da i dalje postoji želja za saradnjom. Kaže i da se nada da će u 20 dana koliko je ostalo do izbora uspeti da upoznaju sugrađane sa tim da, kako kaže, postoji alternativa.

Larisa Iljin, kandidatkinja ZLF-a za predsednicu opštine Zemun ispred koalicije Biramo Zemun

12. 05. 2024.|

Koalicija „Biramo Zemun“ saopštila je danas da za predsednicu te opštine na izborima 2. juna kandiduje doktorku biologije Larisu Ilijin, koja je članica Zeleno-levog fronta (ZLF). Larisa Ilijin je rođena 1971. godine, a osnovnu školu i gimnaziju je završila u Zemunu, nakon čega je diplomirala na Biološkom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirala i doktorirala. Od 1996. godine zaposlena je na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Veselinović: Zaštitićemo Savski kej i nasip od Šapićeve bahatosti

11. 05. 2024.|

Kandidat za gradonačelnika Beograda, Dobrica Veselinović, i kandidat za zamenika gradonačelnika Beograda, Miloš Pavlović, sa liste „Biramo Beograd”, u subotu, 11. maja, obratili su se građanima i medijima sa Savskog keja, mesto koje je odabrano kao početna tačka povodom nedavnog nasilničkog ponašanja bivšeg gradonačelnika Aleksandra Šapića.

ZLF Užice: Rizik po zdravlje i bezbednost a ne mirisna i vizuelna perjanica – Tražimo ostavke i odgovornost

10. 05. 2024.|

Zeleno-levi front Užice ponavlja zahtev da čitavo rukovodstvo grada Užica, zajedno sa menadžmentom deponije “Duboko” hitno podnese ostavke, a tom zahtevu dodaje i osobu koja je ispred Zavoda za javno zdravlje Užice izdala jučerašnje saopštenje da su “vrednosti izmerenih zagađujućih materija niže od graničnih a da je prisutna vizuelna i mirisna perijanica paljevine”. Dajemo rok da se ovo uradi do ponedeljka, kada ćemo preduzeti dalje korake.

Najoštrije osuđujemo fizičko nasilje Aleksandra Šapića

10. 05. 2024.|

Kandidat za gradonačelnika Beograda liste „Biramo Beograd“, Dobrica Veselinović, oštro osuđuje fizički napad predsednika Privremenog organa, Aleksandra Šapića, na građane prisutne na javnom događaju posvećenom uklanjanju splavova.

Radomir Lazović za Radar: Beograd je spreman za promene!

09. 05. 2024.|

Autoritarna vlast mora da se razvlašćuje, prvo u mesnoj zajednici, pa u opštini, pa u gradovima. Pošto promene ne mogu da se dese odjednom, hajde da iskoristimo prvi sledeći put kada je pomak ostvariv. Borba mora da se vodi na terenu, gde se štetne posledice politike vlasti najbolje vide, ali i u institucijama.

Dobrica Veselinović za NIN: Ljudi se evakuišu iz Srbije, neće život pod SNS

08. 05. 2024.|

Dobrica Veselinović, iz koalicije „Biramo Beograd“, u intervjuu za NIN govori o izlasku na izbore i bojkotu, o razlazu u opoziciji, o tajnim ugovorima i poslovima vlasti, o masovnom iseljavanju iz Srbije. „Ljudi ne žele da žive pod vlašću SNS-a, oko 750.000 ljudi za vreme njihove vlasti napustilo je Srbiju i to više nije iseljavanje, nego evakuacija. I zato izlazak na izbore“, kaže Veselinović za NIN.

Koalicija “Biramo Beograd” potpisala sporazum

30. 04. 2024.|

Predstavnici koalicije "Biramo Beograd", koju čini šest dosadašnjih članica "Srbija protiv nasilja" obratili su se javnosti nakon odluke da zajednički nastupe na predstojećim izborima. Ozvaničili su da su potpisali koaliciju o zajedničkom nastupu na izborima i izjavili da danas kreću u skupljanje potpisa.

Biramo Zrenjanin!

29. 04. 2024.|

Predstavnici sedam opozicionih političkih stranaka potpisali su sporazum o formiranju koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin".

Formirana koalicija Biramo borbu, biramo Užice!

29. 04. 2024.|

Političke stranke Zeleno-levi front i Narodni pokret Srbije danas su u Užicu potpisale sporazum o obrazovanju koalicije BIRAMO BORBU, BIRAMO UŽICE radi podnošenja liste za učešće na lokalnim izborima za odbornike Skupštine grada Užica koji će se održati 02. juna 2024. godine.

Protest – Ne damo hotel Jugoslaviju!

27. 04. 2024.|

Ispred novobeogradskog hotela „Jugoslavija“ kod Dunavskoj keja, na ulazu u Zemun, danas je održan protest zbog njegovog mogućeg rušena i zidanja „mega-kompleksa“ sa dve kule od po 150 metara.

Protest povodom najave rušenja Hotela Jugoslavija

25. 04. 2024.|

Povodom najave rušenja hotela Jugoslavija i izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, koji je u suprotnosti sa potrebama građana i očuvanjem kulturno-istorijskog nasleđa ovog dela Beograda, Zeleno-levi front organizovaće protest u subotu, 27. aprila 2024. godine, sa početkom u 12h, ispred hotela Jugoslavija.

Robert Kozma za Vreme: Biram borbu!

25. 04. 2024.|

Kriminalni režim odavno nema legitimitet. Jasno je da u Srbiji nema demokratije. Izlaskom na izbore ne daje mu se legitimitet, kao što se ni prihvatanjem mandata u Narodnoj skupštini ne priznaje da su izborni uslovi bili pošteni ili da nije bilo krađe.

Lazović predsednici Skupštine: Gospođo Orlić, nemojte da nam odgovarate

23. 04. 2024.|

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić danas je, u više navrata, tokom skupštinske rasprave reagovala na izlaganje poslanika opozicije, a poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović zamolio je da to ne radi, jer, kako je rekao, liči na Vladimira Orlića, prethodnog predsedavajućeg iz SNS.

Ðorđević: Borba za izborne uslove trajaće do smene SNS-a

23. 04. 2024.|

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta izjavila je da ne bi rekla da su izborni uslovi sada gori nego na prethodnim i upitala kako se oni menjaju bojkotom, podsetivši da vlast nije ispunila ni zahteve protesta kada su na ulicama bile stotine hiljada ljudi nakon masovnih ubistava početkom maja 2023.

Radomir Lazović o izlasku na izbore: Biram borbu!

22. 04. 2024.|

Pred vama se nalaze ljudi koji su odlučili da se ne povlače pred SNS-om, ljudi koji su odlučili da ni jedan grad, ni jednu opštinu, ma ni mesnu zajednicu ili ulicu ne prepuštaju SNS-u bez borbe.

Grad Pančevo se razvija na štetu svojih građana

19. 04. 2024.|

Zeleno-levi front izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka jasnog, dugoročnog i održivog plana za razvoj grada Pančeva. Naglašavamo da se grad ne razvija ravnomerno, niti u skladu sa potrebama svojih građana, već su interesi pojedinaca često prioritetniji od opštih dobrobiti.

Jerinić: Vlast donela odluku o izborima 2. juna, ali će i sada odugovlačiti druge važne procese

18. 04. 2024.|

Prof. Jelena Jerinić iz Zeleno-levog fronta kaže da će odluka opozicije o izborima biti doneta danas, a verovatno saopštena sutra. Smatra da će vlast pokušati i sada da odugovlači druge procese koje se odnose na pripremu zakona za ispunjavanje preporuka ODIHR-a i da će posebno pokušati da odugovlači i obesmisli predlog opozicije koji se odnosi na Radno telo za kontrolu biračkog spiska.

ZLF podržava ukidanje viza Evropske unije za kosovske Srbe

15. 04. 2024.|

Zeleno-levi front pozdravlja odluku Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE), koja predstavlja ključni korak za putovanje bez viza u zemlje Šengena za kosovske Srbe, nosioce pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije.

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

12. 04. 2024.|

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.

Lazović o Srbiji u Bundestagu

10. 04. 2024.|

Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je danas FoNetu iz Berlina da će predstavnici opozicije sagovornike u Bundestagu informisati o planu predsednice Skupštine Ane Brnabić za ispunjavanje preporuka ODIHR u kojem nema ništa u rešavanju ključnih problema - pritiscima na birače, funkcionerskoj kampanji, biračkom spisku i medijima.

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

09. 04. 2024.|

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.

AŽF: Stop mizoginiji na našim univerzitetima!

05. 04. 2024.|

Autonomni ženski front ispred Zeleno-levog fronta upućuje podršku članicama Odbora za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Vladislavi Gordić Petković, prof. dr Gordani Lalić-Krstin i dr Zorani Antonijević, koje su istupile iz ovog tela, kao i redovnoj profesorki Filozofskog fakulteta Sabini Halupka Rešetar, koja je prethodno podnela ostavku na mesto Prorektorke za međunarodnu saradnju

Osuđujemo Šapićevo širenje mržnje i revizionizam

04. 04. 2024.|

Beogradski odbor Zeleno-levog fronta osuđuje opasne izjave predsednika Privremenog organa Grada Beograda Aleksandra Šapića, koji poput njegovog ideološkog mentora Vojislava Šešelja poziva na iseljavanje i rušenje Kuće cveća.

Lazović o tri ključna zahteva opozicije za fer i poštene izbore

02. 04. 2024.|

Razgovori opozicije i vlasti biće nastavljeni u sredu, do tad vlast ima rok da odgovori na zahteve opozicije. Gost sinoćnjeg Dnevnika na TV Nova bio je Radomir Lazović iz Zeleno - levog fronta, koji je deo koalicije Srbija protiv nasilja. On je pojasnio da li su za opziciju tri zahteva koje su izneli na sastanku, sve ili ništa.

Lazović: Vučević će biti jednako loš premijer kao Ana Brnabić

01. 04. 2024.|

Kopredsednik Zeleno - levog fronta (ZLF) Radomir Lazović izjavio je danas da je Miloš Vučević, koji je predložen za mandatara nove vlade, "čovek iz najbližeg okruženja" predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i neko "ko bi trebalo da nastavi politiku ove vlasti".

Pismo podrške Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

01. 04. 2024.|

Solidarišemo se sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu koji trpi nasilje i blokadu. Zabrinuti smo zbog toga što su zaposleni sprečeni da obavljaju svoj posao i što je studentima uskraćena mogućnost obrazovanja.

Napad na novinarke je napad na javni interes

29. 03. 2024.|

Autonomni ženski front ispred Zeleno-levog fronta najoštrije osuđuje sve učestalije napade na novinarke nezavisnih medija u Vojvodini i zahteva hitnu reakciju države u skladu sa zakonom. Najnoviji u nizu inicidenata su pretnje smrću novinarki Gordani Momčilović Ilić iz Stare Pazove zbog njenog izveštavanja o nelegalnom postavljanju montažnog objekta u javnom parku u Staroj Pazovi.

ZLF i AŽF staje u odbranu Zakona o rodnoj ravnopravnosti

29. 03. 2024.|

Poslednjih meseci na udaru je Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji se pogrešno tumači i traži njegovo „stavljanje van snage“. Mi, aktivistkinje i aktivisti za ravnopravnost, ženska i ljudska prava, poručujemo da nam je ovaj zakon važan, da se tiče svih građana i građanki Srbije i da ćemo ga odlučno braniti, kao što smo se odlučno borili za njegovo usvajanje.

Veselinović: Prodaja Hotela Jugoslavija je dogovorena

25. 03. 2024.|

Poslanik stranke Zeleno-levi front Dobrica Veselinović ocenio je danas, nakon što je Milenijum tim postao vlasnik hotela Jugoslavija, da je ta prodaja bila poznata i dogovorena, a da je aukcija poslednji čin, koji će omogućiti izgradnju velikog stambeno-poslovnog kompleksa.

ZLF će se boriti za vodu kao javno dobro!

22. 03. 2024.|

Zeleno-levi front 22. marta, na Svetski dan voda, ističe da je voda prirodno i javno dobro, koje mora biti dostupno svima, a da su usluge vodosnabdevanja od osnovnog značaja za život i zdravlje stanovništva. Podsećamo javnost na nekoliko važnih elemenata, problema, ali i rešenja u vezi sa vodosnabdevanjem u Beogradu.

Zeleno-levi front Užice podneo krivične prijave

22. 03. 2024.|

Zeleno-levi front Užice je danas Osnovnom javnom tužilaštvu u Užicu podneo krivičnu prijavu protiv Dušana Jovanovića zastupnika firme Opus DJ i Milana Stanimirovića bivšeg načelnika Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti grada Užica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo Zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom koja se odnosi na angažovanje scenariste i reditelja za ceremoniju otvaranja manifestacije Užice-prestonica kulture 2024. godine.

Dobrica Veselinović: Korupcija izjeda društvo, postavlja se pitanje koliko košta ljudski život

22. 03. 2024.|

"Glavna reč koju smo izgubili u političkom životu je "odgovornost" kao i bavljenje onim stvarima koje su u domenu funkcije koja se obavlja", rekao je član Privremenog organa za Grad Beograd Dobrica Veselinović, komentarišući stanje u javnom gradskom prevozu u Beogradu i nesreći koja se desila, pošto je sa autobusa otpao točak i usmrtio ženu koja je bila na trotoaru. On je istakao da je uzrok svih problema u gradu korupcija.

AFŽ zahteva sistemsku zaštitu žena u slučaju silovanja

21. 03. 2024.|

Povodom optužnice Višeg javnog tužilaštva u Pančevu za silovanje petnaestogodišnje devojčice, Autonomni ženski front ispred Zeleno-levog fronta zahteva rešenja za sistemsku zaštitu žena u situacijama počinjenog krivičnog dela silovanja.

21 godina od ubistva premijera Đinđića

12. 03. 2024.|

Povodom obeležavanja 21 godine od ubistva premijera Srbije dr Zorana Đinđića, Biljana Đorđević, Dobrica Veselinović, Anja Zlatović, Branislav Dimitrijević i Bogdan V. Radovanović , su u ime Zeleno-levog fronta položili cveće na ulazu u zgradu Vlade Srbije.

Lazović: Ponavljanjem izbora Vučić priznao krađu

06. 03. 2024.|

Radomir Lazović, poslanik Zeleno-levog fronta, smatra da opozicija treba da se izbori da se promene izborni ulovi i da izađe na ponovljene beogradske izbore. Predlaže izlazak u dve kolone, kako bi se svim opoziciono orijentisanim biračima dala opcija za glasanje.

Tribina ZLF: Manje kockarnica, zdravije društvo!

06. 03. 2024.|

Član Pravnog tima Zeleno-levog fronta Svetislav Kostić izjavio je da ta stranka predlaže da se u Srbiji zabrani korišćenje keša u igrama na sreću, odnosno da se za učešće u tim igrama plaća isključivo specijalizovanim karticama.

ZLF Užice: Ostavke funkcionera jasan dokaz malverzacija vlasti

05. 03. 2024.|

Ostavke pojedinih funkcionera lokalne samouprave čije su pozicije i nadležnosti povezane sa programom “Prestonica kulture” predstavljaju jasan dokaz manipulacija javnim novcem od strane gradske vlasti na koje je Zeleno-levi front Užice ukazao javnosti.

Lazović: „Srbija protiv nasilja“ i NADA na izbore u dve kolone, ali koordinisano

05. 03. 2024.|

Poslanik i kopredsednik Zeleno levog fronta Radomir Lazović ocenio je danas da bi koalicija Srbija protiv nasilja trebalo da usaglasi blizak zajednički nastup na izborima sa koalicijom NADA, ali u dve kolone - građanskoj i desnoj i uz podršku javnih ličnosti i svih onih kojima je, kako je rekao, stalo do budućnosti Beograda i Srbije.

Manje kockarnica, zdravije društvo!

04. 03. 2024.|

Svi u Srbiji smo svedoci prekometnog širenja igara na sreću i gotovo potpune dostupnosti kazina i kladionica koje vidimo na svakom ćošku.

Veselinović: Imaćemo odgovor ako se ponove fantomski birači i „Arena“, nema nikakvog razloga da izbori budu u aprilu

04. 03. 2024.|

Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na beogradskim izborima u decembru i odbornik Dobrica Veselinović rekao je da će opozicija imati odgovor ukoliko se ponovo dese slučajevi fantomskih birača ili situacija sa dovoženjem birača u "Arenu". U intervjuu za Novu je rekao da ne postoji nijedan zdravorazumski razlog da izbori budu u aprilu i da je potrebno raditi na poboljšanju uslova i napomenuo da dosadašnja vlast mora najozbiljnije da shvati preporuke ODIHR-a.

Dobrica Veselinović: Novi izbori u Beogradu pobeda građana i opozicije

02. 03. 2024.|

Lider Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović istakao je danas da ponavljanje izbora u Beogradu predstavlja pobedu kontrolora, građana koji su snimali i fotografisali prevare, posmatrača, civilnog društva, članova republičke i gradske izborne komisije i cele opozicije.

Zaustaviti progon sindikalaca Antića i Jevtića!

01. 03. 2024.|

Zeleno-levi front osuđuje progon predsednika Vojnog sindikata Srbije Novicu Antića i generalnog sekretara Predraga Jevtića, zbog njihovog sindikalnog delovanja. Pravo na sindikalno organizovanje je Ustavom garantovano pravo. Nedopustivo je hapšenje sindikalnih aktivista zbog njihovog delovanja pod izgovorom pronevere.

Jerinić u Marker razgovoru: U izveštaju ODIHR-a uočene ozbiljne nepravilnosti koje su i krivična dela

29. 02. 2024.|

Ono što je ključno u izveštaju ODIHR-a jeste što su se tu našle ozbiljne nepravilnosti, ne samo neregularnosti, nego čak krivična dela na koja smo i mi kao učesnici u izborima ukazivali, ali i takođe i druge organizacije - u krajnjoj liniji i Evropski parlament, a premijerka ih ni na koji način nije pomenula u svom obraćanju, kaže gostujući u Marker razgovoru Jelena Jerinić iz Zeleno levog fronta.

Radomir Lazović za NIN: Brisel zahteva suštinske promene ili će biti ugrožen evropski put Srbije

29. 02. 2024.|

U Briselu su stvari jasne. Mi smo donekle i iznenađeni količinom informacija koje funkcioneri Evropske unije imaju o problemima sa kojima se susreće demokratija u Srbiji. Oni su upoznati s time kako je izgledala izborna prevara, znaju da je sprovedena najbrutalnija krađa i mi više s njima ne govorimo o tome šta se desilo, nego kako da suštinski promenimo stvari u Srbiji, kaže u intervjuu NIN-u Radomir Lazović.

Jerinić: Brnabić ne pominje krivična dela na koja ukazujemo, a koja su u izveštaju ODIHR-a

29. 02. 2024.|

Poslanica stranke Zeleno-levi front Jelena Jerinić ocenila je večeras da premijerka Ana Brnabić u svom obraćanju ni na koji način nije pomenula ozbiljne nepravilnosti, neregularnosti i krivična dela na koje se ukazivalo posle decembarskih izbora u Srbiji, a koje su u Konačnom izuveštaju Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o tim izborima.

Jerinić: Na najmanje pet mesta izveštaj ODIHR pominje kupovinu glasova

28. 02. 2024.|

Narodna poslanica Zeleno-levog fronta, Jelena Jerinić, rekla je da u izveštaju ODIHR ne postoji nijedna faza izbornog procesa u Srbiji za koju nije utvrđena bar jedna neregularnost, a u više faza je po više neregularnosti, koje po našim i međunarodnim zakonima predstavljaju ozbiljna krivična dela.

Lazović iz Brisela za Danas: Ceo svet je video Vučićevu izbornu krađu, sada je pitanje kako doći do promena

28. 02. 2024.|

Najvažnije posmatračke misije, predstavnici ODIHR-a, Saveta Evrope, Evropskog parlamenta, ceo svet je video izbornu krađu i sada je pitanje modaliteta kako doći do promena – prenosi za Danas Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta i prvi na listi Srbija protiv nasilja na republičkim izborima u decembru prošle godine, utiske i sadržaje razgovora koje je imao juče i danas sa predstavnicima EU.

ODIHR izveštaj potvrdio izborne neregularnosti

28. 02. 2024.|

Konačni izveštaj Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima u Srbiji potvrdio sve izborne neregularnosti na koje smo ukazivali - od predizbornih uslova, preko izborne kampanje, do samog izbornog dana. 

Expo Belgrade 2027. je legalizovana koprupcija SNS-a

27. 02. 2024.|

Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini predao zahtev za formiranje Komisije za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa planiranom realizacijom međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027.

Jerinić: Srbija ima zakone ali se oni ne sprovode

27. 02. 2024.|

Poboljšanje izbornih usova podrazumeva utvrđivanje odgovornosti za dešavanja na decembarskim izborima i implementaciju mera, izjavila je poslanica Zeleno – levog fronta, Jelena Jerinić.

Mijatović: ZLF zatražio formiranje komisije za ispitivanje akušerskog nasilja

27. 02. 2024.|

Poslanica Zeleno - levog fronta (ZLF) Marina Mijatović izjavila je da je ta stranka podnela zahtev Skupštini Srbije za formiranje komisije koja bi ispitivala činjenice u vezi akušerskog nasilja u klinikama i bolnicama, za šta je glavni povod više prijava medijima, u kojima su se žene osnažile da progovore o ovom problemu.

Opozicija na sastancima u Briselu i Parizu

26. 02. 2024.|

Predstavnici opozicije obavljaju razgovore u Briselu, a Lazović kaže da razgovaraju sa predstavnicima EK, Miroslavom Lajčakom i još nekim ljudima „upućenim u ono što se dešava u Srbiji“.

Stojmenović: Grad Vranje rasipa na propagandu, a za potrebe građana mrvice

22. 02. 2024.|

Grad Vranje odlučio je da za promotivni materijal potroši čak pet puta više nego za dečija igrališta. Naime, dok je 80 hiljada evra namenjeno hemijskim olovkama, majicama ili posterima, u naredne tri godine za stvarne potrebe građana biće izdvojeno neshvatljivo malo, samo 20 000 hiljade evra.

Era korupcije u Užicu

21. 02. 2024.|

Nakon razotkrivanja manipulacije javnih novcem od strane gradske vlasti prilikom izbora scenariste i reditelja u okviru programa “Užice prestonica kulture 2024.”, Zeleno-levi front Užice ukazuje na još jednu sumnjivu koruptivnu radnju u izvedbi režima SNS-a i SPS-a.

Zaštita žena od partnerskog nasilja ne sme ostati mrtvo slovo na papiru

19. 02. 2024.|

Autonomni ženski front izražava najdublje saučešće porodici i prijateljima ubijenih žena u Beočinu. Neprihvatljivo je da nakon čak 28 femicida u 2023. godini, započinjemo novu godinu sa dvostrukim femicidom i tragedijom koja je mogla biti sprečena. Ovaj događaj jasno pokazuje da je sistem opet zakazao kad su u pitanju zaštita i bezbednost žena.

ZLF Niš: Osuđujemo najavu kantate “Daša” u Svetosavskom domu

19. 02. 2024.|

Zeleno-levi front Niš najoštrije osuđuje izvođenje muzičkog dela pod nazivom „Daša“, najavljeno za utorak 20. februar u Svetosavskom domu, jer je dokazano da je u pitanju glorifikacija fašizma iza koje stoje neofašističke i neonacističke grupe iz Italije.

Građankama i građanima Srbije čestitamo Dan državnosti!

15. 02. 2024.|

Zeleno-levi front čestita svim građanima i građankama Dan državnosti Srbije. Za nas je Sretenje podsetnik da su se naši preci izborili kako za nezavisnost Srbije, tako i za ideje slobode, demokratije, ravnopravnosti, solidarnosti, ljudskih i socijalnih prava.

Osuđujemo brutalno policijsko nasilje u romskom naselju

12. 02. 2024.|

Zeleno-levi front najoštrije osuđuje brutalno policijsko nasilje nad stanovnicima romskog naselja u ulici Vuka Vrčevića na Paliluli, koje se dogodilo kasno uveče u subotu 10. februara. Kako su nam preneli stanovnici tog naselja, policija je prilikom potrage za jednim licem, upala u nekoliko domova, udarala ljude pendrecima i vređala ih na nacionalnoj i rasnoj osnovi.

ZLF Subotica: Sumnja u predloženi plan JPP SU-Trans

09. 02. 2024.|

Na 43. sednici Skupštine grada Subotice, usvojeni su programi poslovanja javnih preduzeća, među kojima se ističe plan o uspostavljanju javno-privatnog partnerstva sa JP „Subotica-trans“. Ova odluka temelji se na, kako se navodi, nepotpisanom Elaboratu o opravdanosti javno-privatnog partnerstva, izrađenom na osnovu studija Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Radomir Lazović: U Strazburu se branila Srbija, patriotizam je kada kažete da su izbori pokradeni

08. 02. 2024.|

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić, uz pomoć režimskih medija, pokušavaju da prikažu da su oni koji sarađuju sa EU na razrešenju ove krize izdajnici, ali im poručujem da se danas u Strazburu branila Srbija i da je pravi patriotizam kada kažete da su izbori pokradeni, izjavio je za N1 narodni poslanik Radomir Lazović nakon što su poslanici Evropskog parlamenta usvojili Rezoluciju o izborima u Srbiji.

ZLF Novi Sad: Sprečiti napade na beskućnike u novosadskoj Kineskoj četvrti

07. 02. 2024.|

Novosadski odbor Zeleno-levog fronta (ZLF) osudio je napade na beskućnike i akademskog slikara Gezu Vereckeija u Kineskoj četvrti i pozvao nadležne da preduzmu konkretne korake, kako je naveo, "ne samo u identifikaciji i kažnjavanju počinilaca, već i u preventivnim merama koje će sprečiti buduće napade".

Lazovic: Opposition forced SNS to indefinitely suspend Parliament session

06. 02. 2024.|

Thanks to the decisive action of all opposition MPs on Tuesday, we managed to interrupt the Serbian Parliament constitutive session and the ruling Serbian Progressive Party (SNS) had to suspend it for an indefinite period, Radomir Lazovic who tops the opposition Serbia Against Violence (SPN) ticket told N1.

Jerinić: Na ulasku u Skupštinu sam prošla ozbiljan pretres, dok Orlić nije ni kroz detektor za metal

05. 02. 2024.|

Poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić za N1 kaže da uoči održavanja konstitutivne sednice Srbije nije bilo konsultacija, niti je održavan kolegijum Narodne skupštine, te da očekuje da opozicioni predstavnici u najvišem zakonodavnom telu predlog o tome kako će izgledati sednica dobiju pet minuta pred početak pretresa. Verujem da postoji šansa da svih 65 poslanika SPN bude na konstitutivnoj sednici.

Evropske zelene partije podržale ZLF na kongresu u Lionu

05. 02. 2024.|

Predstavnice Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević, kopredsednica ZLF i Natalija Stojmenović, odbornica ZLF u Skupštini grada Beograda u prethodnom sazivu, učestvovale u Proširenom kongresu Evropske zelene partije u Lionu.

Veselinović: Na listi Srbija protiv nasilja su ljudi koji nisu potkupljivi

29. 01. 2024.|

Nosilac liste koalicije "Srbija protiv nasilja" na beogradskim izborima Dobrica Veselinović rekao je danas da ima "priča" o tajnim pregovorima predstavnika SNS sa pojedinim ljudima koji su osvojili odbornička mesta u Skupštini grada Beograda, iako kandidat SNS za gradonačelnika Aleksandar Šapić tvrdi da nema tajnih pregovora.

Formiran gradski odbor Zeleno-levog fronta u Zrenjaninu

26. 01. 2024.|

Zeleno levom frontu pristupili su večeras članovi Novog Optimizma, njegov osnivač, Branislav Guta Grubački i profesorka sociologije Senka Jankov, i najavili formiranje gradskog odbora Zeleno-levog fronta u Zrenjaninu.

Veselinović o poseti Briselu: Tražićemo da Evropska komisija reaguje na izbornu krađu

23. 01. 2024.|

Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta i član Privremenog ograna Grada Beograda istakao je večeras da ne veruje da će institucije uraditi svoj posao u slučaju izborne krađe i ocenio je da je politička kriza u Srbiji danas velika, te da je neophodna međunarodna istraga, te popravljanje svih nepravilnosti, pa tek onda ponavljanje izbora.

Zeleno-levi front u poseti Evropskoj komisiji povodom izbornih nepravilnosti

22. 01. 2024.|

Dobrica Veselinović, član predsedništva Zeleno-levog fronta i nosilac liste Srbija protiv nasilja i Marko Vujačić, međunarodni sekretar Zeleno-levog fronta od danas su u trodnevnoj poseti Briselu gde su započeli seriju sastanaka na visokom nivou sa predstavnicima Evropske komisije, poslanicima Evropskog parlamenta, medija, civilnog društva i drugih institucija Evropske unije.

Marina Mijatović: Kazna za akušersko nasilje

22. 01. 2024.|

Marina Mijatović, advokatica i kandidatkinja za narodnu poslanicu Zeleno-levog fronta, rekla je da što se tiče lekara koji je uhapšen povodom slučaja Marice Mihajlović, mnogo toga može da bude urađeno, ali da je pitanje koji će mehanizmi biti iskorišćeni.

Krivična prijava za falsifikovanje Službenog lista grada Beograda

22. 01. 2024.|

Povodom prošlonedeljnog bahatog antidatiranja Služenog lista grada Beograda u kojem se proglašavaju rezultati gradskih „izbora”, članovi Pravnog tima ZLF, advokat Vladimir Dragaš i narodna poslanica Jelena Jerinić podneli su danas krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Zahtevamo obustavu rada aleksinačke fabrike Magna zbog trovanja radnika

19. 01. 2024.|

Pedeset novih slučajeva trovanja radnika u Aleksincu, pokazuje da sistem štiti investitore, a ne živote i zdravlje radnika i radnica. Na ovaj nezapamćeni slučaj trovanja radnika koji se desio 17. decembra, kada se više od 100 ljudi javilo hitnoj pomoći, umesto oštre reakcije, dobili smo uveravanja da sistem nije zakazao, čime je još jednom pokazano da su SNS-u i SPS-u radnici potrošna roba.

Od Ustavnog suda zavisi da li će Srbija biti parlamentarna demokratija

19. 01. 2024.|

Koalicija "Srbija protiv nasilja" poručila je danas sudijama Ustavnog suda, kojima je podnela zahtev da se ponište beogradski izbori, da je njihova odluka od presudnog značaja da li će Srbija biti parlamentarna demokratija, navodeći da su im dostavili obilje dokaza koji pokazuju da su nepravilnosti na izborima bile od bitnog uticaja na njihov rezultat.

Stop akušerskom nasilju!

19. 01. 2024.|

Autonomni ženski front u okviru Zeleno-levog fronta izražava saučešće majci iz Sremske Mitrovice i ostatku porodice koji su zbog svirepog slučaja nesavesnog postupanja doktora i akušerskog nasilja ostali bez bebe. Ovih dana smo još jednom svedoci mnogih ličnih ispovesti o iskustvima akušerskog nasilja na društvenim mrežama velikog broja žena u Srbiji i ovim putem izražavamo saosećanje i solidarnost sa svakom ženom koja je bila izložena ovoj nehumanoj praksi.

Zahtevamo odgovornost za propuste EPS-a koji su doveli do otkrivanja ličnih podataka

19. 01. 2024.|

Zeleno-levi front iskazuje zabrinutost i zahteva odgovornost zbog kompromitovanih ličnih podataka građana Srbije nakon objavljivanja 34GB podataka koji su dostupni svima na internetu. Lični podaci su preuzeti tokom hakerskog napada na sistem Elektroprivrede Srbije, zbog kojeg velikom broju građana kasne računi za struju.

Lazović: Cela Evropa videla krađu, sve više glasova podrške opoziciji

18. 01. 2024.|

Kopredsednik Zeleno-levog fronta i prvi na listi koalicije "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović istakao je u emisiji "Iza vesti" da opozicija neće odustati od poništavanja izbora u Beogradu i održavanja novih, i ocenio da su prethodnih dana premijerka Ana Brnabić i drugi predstavnici najviše vlasti prešli "crvenu liniju" u kritikovanju međunarodnih predstavnika.

Planira se antidatiranje izdanja “Službenog lista grada Beograda” sa rezultatima izbora

17. 01. 2024.|

Pravni tim Koalicije “Srbija protiv nasilja” obaveštava javnost da izdanje “Službenog lista Grada Beograda” br. 1/2024, u kojem će biti objavljen Ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda, do danas nije objavljeno, a da se objavljivanje tog izdanja “Službenog lista Grada Beograda” planira za sredinu ove nedelje i da će nositi datum 3. januar 2024. godine.

Zahtevamo obustavu prinudne naplate dugova tetkica i domara

16. 01. 2024.|

Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd zahteva da se obustavi prinudna naplata dugovanja koja tetkice i domari imaju zbog skandalozne odluke Visokog kasacionog suda, kao i da Vlada Republike Srbije razreši pravnu poziciju u kojoj se našlo pomoćno osoblje, donošenjem preporuke kojom bi se tražilo od svih predškolskih ustanova, škola, domova zdravlja i državnog pravobranilaštva da odustanu od naplate troškova sudskih sporova.

Otvoreno pravno nasilje: Veselinović i Obradović o tome zašto ih GIK smatra neovlašćenim licima

12. 01. 2024.|

„Odluka Gradske izborne komisije Beograda da odbije prigovor izborne liste ‘Srbija protiv nasilja’ na ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda, tvrdeći da su prigovor izjavila neovlašćena lica je prosto nečuvena. Tim pre što smo prigovor podneli Vladimir Obradović i ja, ljudi koji su i nosioci liste i koalicionim sporazumom ovlašćene osobe za podnošenje prigovora i žalbi izbornim komisijama i sudovima“, kaže za Danas Dobrica Veselinović, prvi na lizbornoj listi Srbija protiv nasilja za Beograd.

Imamo plan u 6 koraka do čistog vazduha

11. 01. 2024.|

Zagađenje vazduha ostavlja ozbiljne posledice po sve naše građane. Ono izaziva bolesti pluća i srca, moždani udar, sterilitet, kao i brojne druge probleme. Troškovi lečenja obolelih mere se milijardama evra koje kroz zdravstveni sistem, plaćamo svi. Najteža posledica svakako je činjenica da oko 15 hiljada ljudi svake godine umre od posledica zagađenja.

Pravno nasilje GIK-a, koalicija SPN zahteva poništavanje izbora

10. 01. 2024.|

Koalicija Srbija protiv nasilja obaveštava javnost da je Gradska izborna komisija na jučerašnjoj sednici odbacila prigovor ove koalicije na ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda, tvrdeći da su prigovor izjavila neovlašćena lica.

Uroš Delić, lični stav: Čija Srbija?

09. 01. 2024.|

Borba za bezbedno i solidarno društvo, borba protiv organizovanog kriminala ne sme da stane. Vidimo se i u institucijama, ali i na ulici. Vidimo se svuda, ovo je naša zemlja. Ljudi koje prinuđuju da glasaju mimo svoje volje i/ili truju preko medija su naši sugrađani. Čija Srbija? Srećni praznici.

SPN: Podneta krivična prijava zbog fantomskih glasača u Zrenjaninu

27. 12. 2023.|

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" iz Zrenjanina podneli su krivičnu prijavu protiv skoro 90 lica Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, zbog sumnje da su učinili više krivičnih dela u vezi sa izborima, i apeluju na nadležne organe da postupe po prijavi u što kraćem roku, kao i da o tome izveste javnost, navodi se u saopštenju.

Lazović za Danas: Fokusiramo se na tri pravca borbe

27. 12. 2023.|

Front borbe treba da se proširi jer nije samo lista Srbija protiv nasilja pokradena na ovim izborima već svi građani Srbije i sve druge liste koje su učestvovale na izborima, rekao je Radomir Lazović za Danas, uspitan u kom pravcu će se razvijati dalja borba za poništavanje izbora.

Ko je kriv što stanovnici Zvezdare nemaju vodu?

27. 12. 2023.|

Građani Cvetanove ćuprije na Zvezdari od subote nemaju pijaću vodu. Kvarovi se dešavaju, ali je nedopustivo da građanima nike objašnjeno kako je tačno do ovoga došlo i ko je odgovoran.

Serbia Against Violence calls EU to reject election results

25. 12. 2023.|

The Serbia Against Violence (SPN) coalition sent a letter to a number of European Union institutions, listing examples of fraud and vote manipulation it said had been committed by the authorities at the December 17 parliamentary, local and provincial assembly elections and calling them not to recognize the election results.

Radomir Lazović: Nalazim se pod prismotrom, nepoznati ljudi ispred moje zgrade

22. 12. 2023.|

Prvi na listi "Srbija protiv nasilja" na republičkim izborima Radomir Lazović ističe da je krađa na izborima u Srbiji "veća od one koju smo očekivali". "Hoću da vam prenesem apsolutnu odlučnost svih nas iz koalicije da se izborimo da tu pobedu ne izgubimo i apelujem na ljude da nam u tome pomognu i da nas podrže", naglasio je.

Izbori 2023: Protest zbog krađe izborne volje građana

18. 12. 2023.|

Iza nas je još jedan ciklus izbora u kome je Srpska napredna stranka pokazala da je spremna na sve neregularnosti, ucene i mahinacije kako bi opstala na vlasti u Srbiji i Beogradu. Videli smo reke autobusa fantomskih glasača, razbijene glave naših kontrolora i besramnu kupovinu glasova.

GIK nije uredio pitanje zaštite izbornog materijala

17. 12. 2023.|

Jedan dan deli nas od izbora za narodne poslanike i odbornike Skupštine Grada Beograda, raspisanih za 17. decembar 2023. godine. Pored ozbiljnih i brojnih neregularnosti koje su obeležile dosadašnji izborni proces, od juče smo suočeni sa još jednom koja može narušiti integritet procesa i kojoj će se potpisnici ovog saopštenja suprostaviti.

Napadnuta kontolorka Srbije protiv nasilja na Zvezdari

17. 12. 2023.|

Sinoć je nakon sastanka kontrolora na Zvezdari u Beogradu, napadnuta i povređena žena koja je trebalo danas da bude predstavnica stalnog sastava biračkog odbora ispred koalicije Srbija protiv nasilja.

Veselinovićevo obraćanje građanima uoči izborne tišine

15. 12. 2023.|

Dobrica Veselinović, nosilac beogradske liste koalicije Srbija protiv nasilja, obratio se sugrađankama i sugrađanima nekoliko sati uoči izborne tišine sa porukom da je vreme da podvučemo crtu i razmislimo o svemu onome što smo videli u prethodnih desetak godina vlasti SNS-a i SPS-a.

Vesić po sedmi put izbegao ročište po tužbi za klevetu

15. 12. 2023.|

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, danas se po sedmi put nije pojavio na sudskom ročištu u Prvom osnovnom sudu, po tužbi za klevetu, koju su protiv njega krajem 2019. godine podneli lideri inicijative Ne davimo Beograd / Zeleno-levi front Dobrica Veselinović i Radomir Lazović i direktorka nevladine organizacije Institut za urbane politike, Iva Čukić.

Lazović: Langura mora da odgovara na sudu

12. 12. 2023.|

Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je da bivši poslanik Srpske napredne stranke Janko Langura, koga je tužio zbog pretnji ubistvom, vređanja i verbalnog napada ispred Doma Narodne skupštine u junu ove godine, danas nije došao na ročište u Prvi osnovni sud u Beogradu iz zdravstvenih razloga.

Lazović: Znamo kako da branimo izbornu volju građana – imamo plan, izborićemo se

12. 12. 2023.|

Prvi na listi "Srbija protiv nasilja" na republičkim izborima Radomir Lazović poručio je da će ova koalicija znati da brani izbornu volju građana. "Znamo kako, imamo plan i izborićemo se", istakao je Lazović. On je pozvao građane da dođu na završnu konvenciju "Srbije protiv nasilja" koja će biti održana u utorak, na Trgu republike u Beogradu s početkom u 18 sati.

Srbija protiv nasilja traži hitnu sednicu RIK

11. 12. 2023.|

Danas je održana četvrta redovna konferencija za medije predstavnika i predstavnica koalicije "Srbija protiv nasilja" u Republičkoj izbornoj komisija, na kojoj je iznet hitan zahtev za zakazivanje sednice Republičke izborne komisije.

ZLF osuđuje Vacićev govor mržnje ka LGBT+ osobama

11. 12. 2023.|

Zeleno-levi front poziva ministra za manjinska i ljudska prava i društveni dijalog, Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, Nadzorni odbor za izbornu kampanju i nadležno javno tužilaštvo da reaguju na gnusnu izjavu Miše Vacića, kojom vređa i poziva na nasilje prema LGBTI+ građanima i građankama Beograda.

Veselinović: Šapićev mandat obeležili skandali, sve partije koje pređu cenzus da učine napor da se smeni SNS i SPS

11. 12. 2023.|

Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" u Beogradu Dobrica Veselinović rekao je u intervjuu za Novu da je masovan izlazak u prepodnevnim časovima na birališta najveća garancija uspeha opozicije, što će smeniti ovu vlast. Poručio je da ova lista ima više od 20.000 kontrolora u Srbiji i da će biti odbranjena izborna volja građana. Naglasio je da je mandat Aleksandra Šapića u Beogradu obeležen skandalima i istakao da sve partije koje pređu cenzus, a u opoziciji su, treba zajedno da učine napor i smene vlast SNS i SPS.

Veselinović: Bezbedne škole su naš prioritet posle izbora

11. 12. 2023.|

Beogradska opština Čukarica ima 170 hiljada stanovnika i osamnaest osnovnih škola, od kojih se ni jedna ne nalazi na Čukaričkoj padini. U ovom delu Beograda, ne samo da nema dovoljno škola, već se ne održavaju ni one koje postoje.

Đorđević: Moramo mobilisati ljude da izađu na izbore pre ručka

09. 12. 2023.|

Građani i građanke Srbije znaju da se na ovim izborima pre svega glasa o tome možemo li imati Srbiju bez nasilja za šta je nužna smena SNS-SPS režima koji je Srbiju pretvorio u zemlju nasilja – kaže u razgovoru za Danas Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta i kandidatkinja za narodnu poslanicu na listi Srbija protiv nasilja.

Veselinović: Država ništa nije uradila povodom pretnji bombama po školama

09. 12. 2023.|

Izjava kandidata za gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, povodom serije dojava o postavljenim bombama u beogradskim školama, da "odgovorni za dojave treba da potraže neko drugo mesto gde će sakupljati poene pre izbore", naišla je na žestok odgovor nosioca liste za Beograd koalicije Srbija protiv nasilja Dobrice Veselinovića.

Veselinović: Imamo plan za efikasan javni prevoz u Mladenovcu

07. 12. 2023.|

Koalicija “Srbija protiv nasilja” posetila je Mladenovac, osvrnula se na problem saobraćaja u ovom delu grada i iznela plan na koji način će javni prevoz u Mladenovcu učiniti efikasnijim. Građani i građanke Mladenovca svakodnevno su zaglavljeni u gužvama, gde da bi stigli do Beograda zbog škole ili posla, neretko provedu više od 4 sata u prevozu.

Veselinović za N1: Promena u Beogradu je moguća!

06. 12. 2023.|

Promena u Beogradu je moguća i ona dolazi nakon izbora 17. decembra, a snaga i energija je u običnim ljudima koji su kritična masa i koji će te promene pokrenuti, ocenio je nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na lokalnim izborima u Beogradu Dobrica Veselinović.

Lazović u Kruševcu: Vratićemo osmeh na lice naših građana!

06. 12. 2023.|

Jedan u nizu gradova koje je koalicija “Srbija protiv nasilja” posetila u kampanji po Srbiji je Kruševac, a Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta i prvi na listi “Srbija protiv nasilja”, pozvao je građane da ustanu protiv nasilja koje je sveprisutno u našem društvu.

Jerinić i Pavićević za Vreme: Kako sačuvati ime i glas

05. 12. 2023.|

Pored interesa za otimanje imovine, vlast u Srbiji pokazuje i veliko interesovanje za krađu nematerijalnih dobara građanki i građana, imena i identiteta, uverenja, dobrog glasa i, naročito, golog glasa, odnosno glasačkog listića.

Veselinović: Učinićemo ono što generacija političara pre nas nije uspela!

05. 12. 2023.|

Dobrica Veselinović, nosilac liste Srbija protiv nasilja u Beogradu, osvrnuo se na izjavu Ivice Dačića da je “5.oktobar najveće zlo u istoriji Srbije”, istakao značaj 5. oktobra i pozvao sve one koji su tog dana dali nadu mlađim generacijama da ćemo živeti u boljoj zemlji, da ponovo pronađu nadu u sebi i da učinine sve što je moguće da dođe do promena u našoj zemlji.

“Srbija protiv nasilja”: Sud obesmišljava izborni proces

04. 12. 2023.|

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) saopštili su danas da je Viši sud odbio kao neosnovane žalbe protiv proglašenja tri liste sa falsifikovanim potpisima podrške građana čime se obesmišljava izborni proces.

Srbija protiv nasilja: Podnete krivične prijave zbog zloupotreba u kol centru SNS

04. 12. 2023.|

Krivične prijave su podnete protiv: Milene Marković i Jelene Marković iz Beograda; Miloša Vučevića iz Novog Sada, kao zakonskog zastupnika Srpske napredne stranke; više NN lica u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, i neodređenom broju opštinskih uprava u Srbiji, kao i protiv Stefana Milića i Ognjena Kovačevića, zakonskog zastupnika, odnosno generalnog sekretara udruženja Nevladina organizacija Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda.

Veselinović: Od prošlih izbora broj birača u Beogradu povećan za oko 13.000

04. 12. 2023.|

Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na lokalnim izborima u Beogradu Dobrica Veselinović izjavio je da je "bilo dosta priča kako će Srpska napredna stranka (SNS) da naseli 100.000 ljudi u Beogradu i da preokrenu trend da gube Beograd", što je po njegovoj oceni bio "pokušaj da se obeshrabre birači opozicije".

Đorđević: Nasilje je kad nemate ginekologa u domu zdravlja

30. 11. 2023.|

Manjak specijalista u domovima zdravlja širom Srbije je hroničan problem. Samo jedan u nizu primera katastrofalnog stanja u domovima zdravlja širom zemlje je Dom zdravlja u Vranju, koji već četiri nedelje nema ni jednog ginekologa, što mnoge žene ostavlja bez mogućnosti da budu pregledane.

Članovi GIK-a iz redova Srbije protiv nasilja: Vlada epidemija falsifikovanih potpisa

27. 11. 2023.|

Na najmanje četiri liste za gradske izbore u Beogradu otkriveni su falsifikovani potpisi podrške, uključujući javne ličnosti poput glumice Bojane Maljević i noviarke Jelene Zorić, izjavio je član Gradske izborne komisije iz redova koalicije "Srbija protiv nasilja" Vladica Ilić. Članovi GIK-a rekli su i da su među potpisima podrške za listu "Ćale ovo je za tebe" pronašli funkcionere SNS-a.

Zeleno-levi front osuđuje napad na poslanika Miketića

27. 11. 2023.|

Zeleno-levi front najoštrije osuđuje događaje usmerene protiv narodnog poslanika Đorđa Miketića, kandidata za odbornika Skupštine grada Beogradu na listi “Srbija protiv nasilja” na predstojećim izborima. Uznemiravajuće je da su privatne fotografije gospodina Miketića zloupotrebljene, što predstavlja direktan napad na njegovu privatnost i integritet.

Lazović nakon suđenja: Vlast napadima na opoziciju pokušava da sakrije veze sa Belivukom

27. 11. 2023.|

Danas je u Višem sudu u Beogradu održano suđenje po tužbi Radomira Lazovića protiv Srpskog telegrafa zbog teksta u kome se tvrdi da je Lazović, zajedno sa više poslanika opozicije, član Belivukovog klana. Tekst je u Srpskom Telegrafu objavljen dan nakon što je Lazović u Narodnoj skupštini postavio pitanje Zagorki Dolovac i Aleksandru Vučiću šta će uraditi povodom tvrdnji Belivuka da je za potrebe državnog vrha rušio u Savamali.

Lazović u Kraljevu: Ljudi u strahu da li će imati dovoljno za osnovne potrebe

27. 11. 2023.|

Zeleno-levi front u koaliciji “Srbija protiv nasilja”, nastavlja kampanju u Srbiji, gde je Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta i prvi na listi “Srbija protiv nasilja” ukazao na težak ekonomski položaj i najavio da će se ljudi sa promenom sadašnje vlasti osloboditi svakodnevnog straha od prilaska kasi u prodavnicama.

Veselinović: Imamo plan za rešenje problema vrtića u Beogradu

27. 11. 2023.|

Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, Dobrica Veselinović i kandidatkinja za gradsku odbornicu Jovana Nedelkoski-Petrović, danas su posetili levu obalu Dunava i sa građanima Palilule razgovarali o planovima za prevazilaženje problema broja mesta u vrtićima.

ZLF osuđuje sramnu izjavu ombudsmana Pašalića

25. 11. 2023.|

Zeleno-levi front osuđuje nedopustivu izjavu ombudsmana Zorana Pašalića da je “femicid pogrešan termin jer muškarci ne ubijaju žene zato što su žene”. Ova sramna izjava pokazuje nerazumevanje problema nasilja nad ženama i predstavlja strašnu poruku društvu u kojem je samo tokom ove godine ubijeno 27 žena u partnerskom nasilju.

Veselinović: Sprovešćemo plan za funkcionalan saobraćaj u Beogradu

24. 11. 2023.|

Nosilac liste Srbija protiv nasilja na beogradskim izborima, Dobrica Veselinović, najavio je da će rešavanje problema saobraćaja u Beogradu biti jedan od prioriteta koalicije Srbija protiv nasilja, kada dođe do smene gradske vlasti i izneo plan kako će do toga doći.

Natalija Stojmenović: Kampanja od vrata do vrata je uspešna

24. 11. 2023.|

Do sada u sklopu ove kampanje pokucali su na preko 5000 vrata na teritoriji Beograda. Stojmenović kaže da joj je opšti utisak pozitivan i da je raspoloženje i interesovanje građana iskazano za ove izbore nešto što nije imala priliku da vidi do sada i da joj to pokazuje da je u Beogradu promena već počela.

Veselinović pozvao Evropski put i Rusku stranku da povuku izborne liste u Beogradu

23. 11. 2023.|

Danas je održana vanredna konferencija za novinare ispred Gradske izborne komsije, čiji je povod podnošenje krivične prijave zbog pokušaja proglašenja manjinske izborne liste Koalicija dosta! Evropski put. Članovi GIK-a koji su ustanovili da su potpisi podrške za ovu listu falsifikovani i predstavili dokaze o izbornim malverzacijama prilikom podnošenja potpisa podrške.

Kandidujemo politiku decentralizacije i očuvanja resursa Vojvodine

21. 11. 2023.|

Zeleno levi front u okviru koalicije „Srbija protiv nasilja“ na prestojećim izborima za Skupštinu AP Vojvodine kandiduje politiku Vojvodine bez nasilja, očuvanje resursa Vojvodine, kao i politiku decentralizacije, smanjenja nejednakosti i jednakih šansi za sve, istakla je danas kandidatkinja te partije za pokrajinski parlament Tamara Maksić.

Značajna uloga dijaspore u promeni režima 17. decembra

21. 11. 2023.|

Na online sastanku sa našim državljanim iz dijaspore, Dobrica Veselinović, nosilac liste “Srbija protiv nasilja” na beogradskim izborima, pozvao je sve koji su u mogućnosti i imaju pravo glasa u Beogradu, da dođu u Srbiju i 17. decembra i glasaju na svom biračkom mestu za novu vlast u prestonici.

Održana pobednička beogradska konvencija koalicije Srbija protiv nasilja

16. 11. 2023.|

Večeras je u Domu omladine održana pobednička beogradska konvenciju koalicije Srbija protiv nasilja. Prisutnima su se obratili nosioci liste Dobrica Veselinović i prof. dr Vladimir Obradović i poručili da je normalan život u Srbiji bez nasilja moguć. Govornici su pozvali sugrađane na zajedničko osloboođenje Beograd od nasilja.

I dijaspora glasa!

13. 11. 2023.|

Zeleno-levi front poziva sve državljanke i državljane Republike Srbije koji žive van zemlje da masovno izađu na predstojeće izbore 17. decembra. Kako bismo dijaspori olakšali ostvarivanje Ustavom garantovanog biračkog prava, pokrenuli smo kampanju i sajt sa svim potrebnim informacijama: idijasporaglasa.rs

Zoran Bukvić, lični stav: Reklame u gradskom prevozu koje se rugaju Beograđanima

07. 11. 2023.|

Svako ko se ovih dana provozao javnim prevozom mogao je da vidi naizgled simpatičnu reklamu koja se nalazi izlepljena po autobusima. Naime, jedna auto škola se “dosetila” sjajne reklame - na fotografiji se nalazi nekoliko žena na autobuskom stajalištu, od mladih do poznih godina, iznad kojih piše: “Ako ne želite da ostarite na stanici, dođite u našu auto-školu”.

Izborni kongres Zeleno-levog fronta: Krećemo u pobedničku kampanju!

06. 11. 2023.|

Na Izbornom kongresu Zeleno-levog fronta, Biljana Đorđević i Radomir Lazović, izabrani su za kopredsednicu i kopredsednika partije. Uz kopredsedništvo, na Izbornom kongresu, izglasano je i predsedništvo, članovi Nadzornog i Etičkog odbora, Statutarna komisija, kao i kordinator Političkog saveta.

Vlada RS ponovo u službi nasilja i nasilnika

02. 11. 2023.|

U skandaloznom saopštenju u vezi sa imenovanjem privremenih organa u opštinama i gradovima u kojima su raspisani izbori, Vlada RS je još jednom stala u odbranu nasilja.

Osnovana je Autonomna seniorska organizacija u okviru Zeleno-levog fronta

02. 11. 2023.|

U okviru Zeleno-levog fronta, osnovana je Seniorska organizacija (SO), kao treća autonomna organizacija uz Zelenu omladinu Srbije i Autonomni ženski front. Jedan od ciljeva politike Zeleno-levog fronta je da svojim delovanjem obuhvati probleme i potrebe svih građana, a samim tim i svih grupacija i naraštaja.

Sabotaža RIK-a pred izbore: Opozicija se obratila Ustavnom sudu

01. 11. 2023.|

Predstavnici opozicije su podneli predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke RIK-a zbog RIK-ovog ukidanja mogućnosti zamene kontrolora, koje u prošireni sastav biračkih odbora imenuju izborne liste, u slučaju nepredviđena okolnost.

Radomir Lazović o zajedničkom nastupu proevropske opozicije na predstojećim izborima

31. 10. 2023.|

Videli smo da je SNS u stalnom padu, da se promenila politička slika Srbije, da postoji šansa da se pobedi ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima. Ta šansa je mnogo manja na republičkom nivou nego u Beogradu, ali postoji jedna potpuna promena političke slike u Srbiji. Ono što je neka ambicija jeste da SNS neće moći da formira samostalno Vladu.

Lazović za Novu: Vučić posle izbora može da igra šah s cimerima iz ćelije

31. 10. 2023.|

"Šah igram s prijateljima, s ljudima koje cenim. To je jedna plemenita igra, a Vučiću obećavam da će naredni šah koji bude igrao nakon izbora biti onaj sa cimerima iz zatvorske ćelije, da prekrati vreme duge robije koja ga očekuje", kaže Radomir Lazović povodom Vučićevog poziva da sa njim odigra partiju šaha.

Opozicija okupljena oko Srbije protiv nasilja na jednoj izbornoj listi

27. 10. 2023.|

Postignut je dogovor o zajedničkom nastupu opozicije okupljene oko protesta "Srbija protiv nasilja" na narednim izborima. Prvi na listi biće Radomir Lazović, dok će nosioci liste na republičkim izborima biti lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić i potpredsednica SSP, Marinika Tepić.

Jerinic poručila Gašiću: Odgovaraćete pred sudom

24. 10. 2023.|

Koliko puta u protekle dve godine je raspisivan javni konkurs za direktora policije i zašto nijednom? Da li to opet nije zakazao sistem, kad nema nijednog kandidata za direktora policije, nego ministar Gašić mora da glumi direktora policije? Biće da je Vam je kadriranje u policiji toliko važno da ne možete nikom da ga prepustite.

Pozivamo EU da ne ćuti na nameru SNS-a da dodatno devastira medijsku scenu Srbije

23. 10. 2023.|

U susret današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije, na kojoj će se na dnevnom redu naći i Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, upozoravamo da je to prvi otvoreno revizionistički zakon, koji se vraćanjem države u vlasništvo medija istovremeno suprotstavlja modernim evropskim standardima i posle 25 godina vraća Srbiju na početnu tačku tranzicije.

Kozma za Vreme: EXPO 2027 Lex specialis je legalizovanje korupcije

23. 10. 2023.|

Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027 (Lex specialis EXPO), suštinski legalizuje korupciju i omogućava da se državni novac i krediti za izgradnju svih objekata i linijske infrastrukture potroše zaobilazeći sve procedure o javnim nabavkama.

Dragan Nalović, lični stav: Kad se srpska paravojska na Kosovo vrati ili dokle ćemo da sanjamo povratku srpske svete zemlje?

23. 10. 2023.|

Pre oko mesec dana vodio sam polemiku sa jednim prijateljem, koji živi u ubeđenju da svaki Srbin treba da piše ćirilicom i koji ozbiljno shvata svoju patriotsku dužnost oko pisma i odbrane srpstva, pa mi putem Vibera, uredno prosleđuje one "šalji dalje" poruke koje se uglavnom baziraju na propagandi ruske obaveštajne službe i dežurnih promotera teorija zavere.

Odgovor Zeleno-levog fronta Udruženju priređivača igara na sreću

19. 10. 2023.|

Procena je da svaka deseta osoba koja se povremeno kladi razvija određeni stepen patološkog kockanja. Otprilike 1-3% odraslih imaju problem sa kockanjem, i to su češće muškarci, no studije pokazuju da su varijacije među državama velike, što jasno pokazuje da je u pitanju društveni problem, odnosno problem na koji može da se utiče zakonski i kulturološki.

Đorđević: EU treba da sankcioniše ovu kriminalnu vlast, a ne građane

19. 10. 2023.|

Evropski Parlament je usvojio rezoluciju o nedavnim dešavanjima na Kosovu, kojom se poziva na uvođenje mera protiv srpskih vlasti zbog Banjske. Mere protiv Vlade Srbije su najavljene ukoliko se dokaže njena direktna umešanost u napad koji se 24. septembra dogodio u Banjskoj, na severu Kosova.

Sećanje na Dušana Jovanovića

18. 10. 2023.|

"Pamtimo Dušana Jovanovića, dečaka koji je, pre 26 godina, ubijen u Beogradu samo zato što je neko pomislio da ne pripada ovom gradu i samo zato što je bio Rom. Zeleno-levi front svake godine obeležava ubistvo romskog dečaka", rekao je Dobrica Veselinović.

Veselinović: Sprovešćemo plan koji omogućava državni vrtić za svako dete

18. 10. 2023.|

Povodom izjave gradonačelnika u ostavci, Aleksandra Šapića, da će Grad Beograd od 1. decembra isplaćivati po 33.000 dinara subvencija za svu decu koja idu u privatne predškolske ustanove, Zeleno-levi front podseća da je politika državnog vrtića za svako dete jedini standard kome Beograd treba da teži.

Aktivisti koji štite Savski nasip zaslužuju pohvalu, a ne zatvor

17. 10. 2023.|

Branko Tomić i Bata Radović, aktivisti koji su na Savskom nasipu sprečavali tešku mašineriju da ošteti nasip, pušteni su nakon što su prvobitno jutros uhapšeni. Umesto da policija spreči teške mašine da oštete nasip, oni hapse aktiviste koji im ukazuju na kršenje propisa i zakona.

Lazović poziva građane na protest u Kragujevcu u petak, a u subotu u Beogradu

11. 10. 2023.|

Radomir Lazović, predsednik Zeleno-levog poslaničkog kluba, Ne davimo Beograd, uputio je danas poziv svim građanima Kragujevca i okolinih mesta da se okupe na protestu “Srbija protiv nasilja” i iskažu svoje nezadovoljstvo višegodišnjim propadanjem Srbije pod SNS vlašću. Protesti u Kragujevcu se nastavljaju u petak, 13. oktobra u 18 sati u pešačkoj zoni u centru grada kod Krsta.

SC „Novi Beograd“ stavlja decu na poslednje mesto!

10. 10. 2023.|

Tokom godina, Šapić je praktično privatizovao deo po deo bazena, odnosno sportski centar “Novi Beograd” (javno preduzeće), a sada doslovno izbacuje sve ostale, prodajući tužnu priču da to radi da bi pomogao VK Partizanu.

Cenzura nad umetnicima u Srbiji: Vlast i na polju kulture zatvara oči pred nasiljem

10. 10. 2023.|

Zeleno-levi front osuđuje još jedan čin cenzure koje ustanove kulture sprovode nad vizuelnim umetnicima u Srbiji. Neimenovana “uprava” Kuće Kralja Petra, koja radi u okviru DKC Majdan, zaključala je bez pisanog obrazloženja deo izložbe “Ne-Rat” na kojoj su se nalazili radovi umetnice Andrijane Pajović, koji ukazuju na gorući problem ovog društva, a to je nasilje među decom i maloletnicima.

Trotinenti nisu problem, trotineti su rešenje!

09. 10. 2023.|

Zeleno-levi front smatra da su predložene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja destimulišuće za vozače električnih trotineta i kompanije koje rentiraju električne trotinete.

Saobraćajna mreža – (izborni) prioriteti

06. 10. 2023.|

Umesto da se "najveći gradski budžet u istoriji" iskoristi za rešavanje pravih, decenijskih uskih grla, koja zahtevaju eksproprijaciju ili iole složenije inženjerske poduhvate, trenutna garnitura vlasti napada ono što je najlakše, najranjivije, ali i najvrednije na Novom Beogradu - javne zelene površine.

Zeleno-levi front Novi Sad nastavlja akciju učlanjenja

06. 10. 2023.|

Novosadski odbor Zeleno-levog fronta je uspešno realizovao svoju prvu akciju učlanjenja novosađana. Na štandovima u centru grada, građani su mogli da popune pristupnicu, kao i da porazgovaraju sa našim narodnim poslanicima Radomirom Lazovićem, Jelenom Jerinić, i Robertom Kozmom, kao i sa odbornicima Dobricom Veselinovićem i Natalijom Stojmenović.

Šta roditeljima znači besplatan vrtić ako im se deca razbole?

05. 10. 2023.|

Vrtić „Zeka“ u Velikom Mokrom Lugu već duže od godinu dana radi sa nesaniranim problemom curenja vode. Roditelji su dobili obećanja da će radovi krenuti 15. septembra, ali se to do danas nije desilo. Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd podržava zahtev roditelja, jer zdravlje dece mora biti apsolutni prioritet svake gradske vlasti. 

Profit je privremen, Kablar je večan

05. 10. 2023.|

Inicijativa za Požegu i Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd osuđuju režimsko nasilje nad aktivistima koji su u sredu protestovali protiv izgradnje nepotrebnog i preskupog staklenog vidikovca na Kablaru.

Svetski dan zaštite životinja: Stop okrutnosti prema životinjama!

04. 10. 2023.|

Veliki rast krijumčarenja divljih životinja čini ga četvrtim najvećim kriminalnim poduhvatom na svetu, posle trgovine drogom, vatrenim oružjem i ljudima. Veruje se da je krijumčarenje divljih i retkih životinja široko rasprostranjeno u regionu Balkana.

Lazović za Vreme: Mi se borimo protiv nasilja, ne padajte na podvale

03. 10. 2023.|

Povodom farbanja table RTS-a ispred zgrade u Takovskoj sprejom na protestu “Srbija protiv nasilja“ i brojnih osuda sa svih strana, narodni poslanik Radomir Lazović kaže za portal “Vremena” da samo neko potpuno zlonameran ili na zadatku da u ime vlasti izvrće istinu, može pomisliti da je namera bila ugrožavanje bezbednosti medijskih radnika.

Lazović odgovorio Klanščeku: O tome šta se dešavalo ispred Javnog servisa, on nije čuo na RTS, jer ta televizija o tome nije ni izvestila

02. 10. 2023.|

„Predsednik UO RTS-a, javnog servisa koji bi trebalo nepristrasno da informiše javnost, nije juče mogao preko RTS-a da čuje šta sam ja to rekao na protestu, jer oni to nisu ni izvestili. Očigledno je o tome šta mu se ispred zgrade dešava čitao u režimskim tabloidima, koji su zlonamerno preneli da sam ja izrekao neke pretnje“, kaže za Danas Radomir Lazović, šef poslaničkog kluba Zeleno-levi front.

Lazović na protestu „Srbija protiv nasilja“: Jeste li ljuti? Ja sam besan.

02. 10. 2023.|

Ubistva dece u Ribnikaru, masakr u Mladenovcu, krvoproliće i novi sukobi na Kosovu, kriminalci na vrhu države, ubistva žena u porodičnom nasilju, novi rijaliti programi, veličanje kriminala i nasilja, cene koje divljaju, dva miliona ljudi na ivici siromaštva, dupliran javni dug, pijaću vodu nema trećina građana, reke u cevi, šume pod sekiru, parkove pod beton.

Veselinović: Spremni smo i jedva čekamo izbore u Beogradu!

30. 09. 2023.|

"Bila bi mi izuzetna čast i privilegija da vodim jednu takvu listu, uveren sam da bi takva lista odnela pobedu, ali ima još pretkoraka. Zajednički nam je cilj, da li će neko biti drugi ili ja, mislim da je to odluka koja treba da se donese zajedno. Razgovarali smo, razgovaraćemo i danas, i narednim danima, mislim da ćemo ubrzo doći do toga ko će biti kandidat“, kaže Veselinović.

Veselinović: Beograd je zreo za promene

29. 09. 2023.|

"Ostavka Aleksandra Šapića je njegova najbolja odluka od kada je postao gradonačelnik Beograda", izjavio je Dobrica Veselinović i pozvao građane da se aktivno uključe u smenu vlasti.

Lazović: Jedina Vučićeva politika je ostanak na vlasti, životi Srba i Albanaca mu nisu bitni

28. 09. 2023.|

Žao mi je što o ovako bitnim stvarima razgovaramo na nivou uverenja i mišljenja, a nemamo dovoljno konkretnih saznanja, a čini se da se svi trude da tako i ostane. Postoji mogućnost da Aleksandar Vučić nije znao da će se napad u Banjskoj dogoditi, ali to onda otvara neka važna nova pitanja – kaže u razgovoru za Danas Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta.

Zeleno-levi front dolazi u Zrenjanin

28. 09. 2023.|

Predstavnici Zeleno-levog fronta razgovaraće sa građanima i građankama Zrenjanina u subotu, 30. septembra o daljim koracima u borbi za Zrenjanin, Vojvodinu i bolju i drugačiju Srbiju.

Bojana Matić, lični stav: Poslednja zelena oaza na Slaviji

26. 09. 2023.|

Urbanistički i arhitektonski haos Slavije je nastajao dugo, za šta su bile odgovorne različite gradske vlasti. Kružni tok su organizovali okupatori tokom drugog svetskog rata, a problem saobraćajnih gužvi nikada nije rešen.

Lazović za Vreme: Svi prikrivaju istinu o krvoproliću u Banjskoj

25. 09. 2023.|

“Apsolutno mislim da svi učestvuju u tome da se ništa ne sazna, od kriminalnih struktura do države Srbije. Čak je nejasno, ako je došlo do pregovora između srpskih i kosovskih vlasti o puštanju ovih ljudi, mislim da pobegnu iz tog okruženja, znači da u tome učestvuju i kosovske vlasti”, kaže za “Vreme” Radomir Lazović, poslanik Zeleno-levog fronta.

Zabraniti reklamiranje kockanja i povećati poreze na dobit

22. 09. 2023.|

Zeleno levi front / Ne davimo Beograd predložio je da se dobit priređivača igara na sreću oporezuje sa 50 odsto i da se zabrani reklamiranje kladionica, kako bi se suzbio ovaj porok od kojeg su mnogi mladi ljudi zavisni.

Obeležavamo Svetski dan bez automobila

22. 09. 2023.|

Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd danas obeležava Svetski dan bez automobila, tako što se naši odbornici, odbornice, poslanici i poslanice, članovi i članice kao i svaki drugi dan kroz grad kreću peške, biciklom ili javnim prevozom.

Potpisan “Dogovor za pobedu”

21. 09. 2023.|

Organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” usaglasili su dokument “DOGOVOR ZA POBEDU” u kojem se poziva na saradnju svih opozicionih izbornih lista na predstojećim izborima, bez obzira koje ih pojedinačne organizacije budu činile. Saradnja podrazumeva uvažavanje i nenapadanje organizacija opozicije, koordinisanje akcija opozicije i fokusiranje na smenu kriminalnog SNS režima. DOGOVOR ZA POBEDU predviđa zajedničku kontrolu izbora i zajedničke aktivnosti na podizanju izlaznosti na izborima. 

Pod izgovorom bezbednosti SNS umanjuje novac opštinama i gradovima

18. 09. 2023.|

Zeleno-levi front smatra da je nedopustivo da se pod izgovorom regulisanja bezbednosti u saobraćaju, praktično oduzimaju sredstva gradovima i opštinama u Srbiji. Novim zakonom o bezbednosti u saobraćaju vladajući režim je oduzeo sredstva lokalnih samouprava upravo za poboljšanje saobraćajne infrastrukture i za promociju odgovornog ponašanja vozača i drugih učesnika u saobraćaju.

Lazović: RTS-om upravljaju poslušnici i poltroni SNS režima

15. 09. 2023.|

Problem je što RTS-om upravljaju poslušnici i poltroni SNS režima koji su spremni i da se prave da im nešto nije jasno i da ignorišu zahteve građana, i da krše zakon, samo da sačuvaju svoje pozicije i benificije. Uostalom, ako im nije jasno da treba da obezbede da se čuje i neko drugo mišljenje u programu RTS-a, osim režimskog, onda treba da podnesu ostavku, a mi da se zapitamo kako su uostalom takvi ljudi došli na ove odgovorne pozicije – zaključuje Lazović.

Kozma: Minimalna zarada mora dostići minimalnu potrošačku korpu

15. 09. 2023.|

“To znači da više od 400 hiljada ljudi koji danas u Srbiji primaju minimalnu zaradu i dalje neće moći sebi i svojoj porodici da obezbede osnovne životne potrebe. U proteklih godinu i po dana, Srbija je evropski šampion u inflaciji i rastu cena. Hrana i osnovne životne namirnice su u Srbiji poskupele za gotovo 50%, kirije u proseku za 30 do 40%, a poskupljenje nije zaobišlo ni struju i komunalne troškove. ”, izjavio je Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog fronta.  

„Šapić velika greška SNS-a, to se sad i potvrđuje“: Dobrica Veselinović o utiscima sa sednice Skupštine grada

15. 09. 2023.|

– Smatram da svakim danom ostanka na vlasti garniture SPS-a i SNS-a imamo manje šanse da se izborimo sa klimatskim promenama i svakim danom njihovog ostanka na vlasti ekonomske nejednakosti će se produbljivati. Zagađenje vazduha neće biti rešeno, stanovanje će ostati nepriuštivo, saobraćaj će nastaviti da stoji, nastaviće se betoniranje zelenih površina, investitorski urbanizam će divljati, i neće biti mesta u vrtićima za decu – napominje Veselinović.

Organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” predali zahteve RTS-u

12. 09. 2023.|

„Tražimo ono što RTS bi trebalo da radi. Da omogući pluralizam i adekvatnu zastupljenost svih kritičkih mišljenja u našem društvu… To se odnosi i na period van predizborne kampanje, to se odnosi na život. Nenormalno je da RTS ne izveštava o onome što se dešava i u parlamentu, na ulici, kao i o problemima građana. Tražimo da RTS izveštava onako kako treba“, rekao je Lazović.

Zeleno-levi front istakao LGBT+ zastave na Skupštini grada Beograda

11. 09. 2023.|

Uprkos tome što su predstavnici vlasti kako iz vrha države, tako i iz vrha grada Beograda, jasno stavili do znanja javnosti da neće podržati Prajd ni izlaskom na ulice, kao ni isticanjem zastave na zgradama institucija, Zeleno-levi front je LGBTI+ populaciji pružio podršku iz redova funkcionera obe Skupštine. 

19. protest “Srbija protiv nasilja” u petak ispred Vlade

07. 09. 2023.|

Pozivamo građane na protest "Srbjia protiv nasilja" i molim vas da pozovemo sve na protest i one koji se dvoume. Protest u petak, će početi ispred Vlade Srbije, odatle će se građani kretati Ulicom kneza Miloša, Bulevarom kneza Aleksandra Karađorđevića do zgrade TV Pink, saopšteno je na konferenciji za novinare opozicije narodni poslanik Radomir Lazović. „Ova televizija ne da nije promenila uređivačku politiku već započinje novi rijaliti. Uvredljivim spotovima nastavlja širenje mržnje. I nije samo u pitanju samo televizija Pink već i TV Hepi. Tim televizijama mora da se onemogući zloupotrebljavanje nacionalne frekvencije. Zato je i zahtev sa protesta da im se onemogući korišćenje tog nacionalnog dobra. Za one koji ne mogu da hodaju celom rutom, pozivamo ih neka samo dođu do televizije Pnk jer Srbjia mora da postane mesto gde se ne plašimo“, rekao je Lazović poslanik Zeleno-levog fronta. Lazović je rekao i da se u Skupštini dogodio „skandalozan događaj“ kada je policija sprečila kretanje i delovanje poslanika opozicije. „Nama je onemogućeno da uđemo u salu kroz sve ulaze, osim kroz jedan. Jedan od bokserskih šampiona je bio angažovan da spreči opoziciju. Ograničavanje kretanja narodnim poslanicima od strane kordona policije je još jedan razlog zašto treba pozvati građane

Bulevar Zorana Đinđića: Još jedna štetna odluka gradske vlasti

05. 09. 2023.|

U poslednjem poduhvatu favorizovanja automobilskog saobraćaja, na uštb svih drugih rešenja kojima bi se smanjile saobraćajne gužve i poboljšao kvalitet života u Beogradu, gradonačelnik Beograda je odlučio da se proširi Bulevar Zorana Đinđića uzimanjem prostora od razdelnog zelenog ostrva, čime će ovaj bulevar dobiti tri, umesto dve saobraćajne trake po smeru.

Stop investitorskom urbanizmu na Vračaru koji sprovodi aktuelna vlast

04. 09. 2023.|

Vračarska grupa Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd, danas je ispred zgrade opštine Vračar, u Njegoševoj ulici, upozorila na problem investitorskog urbanizma koji se kontinuirano sprovodi na Vračaru i skrenula pažnju na značaj zaštite kulturnog nasleđa ove opštine.

Raduje me smena generacija na političkoj sceni jer opozicija sada lakše sarađuje

01. 09. 2023.|

Često sam govorio o dobroj saradnji opozicije i u Narodnoj skupštini i u organizaciji protesta i mislim da bi tu dobru energiju trebalo sačuvati i unaprediti. Mene raduje i jedna vrsta smene generacija koja se dešava na političkoj sceni što dodatno opušta neke stare podele i čini da se lakše sarađuje, ali je važno i to što dolaze neki mlađi ljudi bez tereta prošlosti.

Šta vas muči u obrazovnom sistemu Srbije? Pitamo u vaše ime Vladu i nadležne

01. 09. 2023.|

Dragi roditelji i prosvetni radnici/e, znamo da povratak dece u škole dočekujete sa neizvesnošću i puno otvorenih pitanja kako će nakon majskih tragedija izgledati školska godina. Pošaljite nam vaša pitanja i nedoumice, a narodni poslanici i poslanice Zeleno-levog fronta će pokušati da na njih dobiju odgovore od Vlade i drugih nadležnih organa.

Prvi dan škole – umesto radosti, strah i neizvesnost

01. 09. 2023.|

ZLF je ocenio da je aktuelna vlast u Srbiji tokom celog leta trebalo da se bavi isključivo problemima u sistemu obrazovanja, kao i masovnim ubistvom 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, a da, pošto to nije bio slučaj, roditelji danas “sa velikom zebnjom” šalju decu u školu.

Jerinić: Gde su dodatni psiholozi i pedagozi koje smo svi zahtevali?

30. 08. 2023.|

„Deca treba da krenu kao da se ništa nije dogodilo, vlada potpuno ignoriše situaciju koju imamo, a to je da ne znamo zašto je prethodna školska godina završena ranije, kao i to na koji će način će biti obezbeđena sigurnost dece i nastavnika ako vidimo da se ubistva dešavaju ispred školskih dvorišta, kao što je bilo u Futogu“ kazala Jerinić.

Izgoreo splav na Ušću: Zaustaviti haos na obalama beogradskih reka

29. 08. 2023.|

Povodom vesti da je izgoreo splav “Leonardo” na Ušću, Zeleno-levi front poziva nadležne da utvrde odgovornost za ovaj požar, izvrše vanredan inspekcijski nadzor tehničke ispravnosti nad svim splavovima u Beogradu i izvrše paralelnu proveru registracije samih splavova.

Rekonstruisani vrtić poplavljen, Grad ne reaguje

29. 08. 2023.|

Vrtić „Zeka“ u Velikom Mokrom Lugu već duže od godinu dana radi sa nesaniranim problemom curenja vode, zbog čega im je poplavljena jedna prostorija. Prema rečima roditelja, deca su svakodnevno izložena vlagi i buđi, zbog čega su mnoga od njih razvila respiratorne probleme. Zeleno-levi front podržava zahtev roditelja za hitnom sanacijom ovog objekta.

Zahtevamo odgovornost za smenu inspektora Milenkovića i Mitića

28. 08. 2023.|

Smena inspektora Milenkovića i Mitića deo je plana Srpske napredne stranke da svoje visoke funkcionere izvuče iz odgovornosti za slučaj Jovanjica. U ovom slučaju, ta odgovornost nije samo politička, već i pravna, odnosno krivična, jer postaje sve jasnije da su Gašić i Vulin u najmanju ruku znali šta se u Jovanjici dešava, ako nisu i sami bili neposredni učesnici u ovoj kriminalnoj organizaciji.

Jerinić za Vreme: Promene počinju na lokalu

24. 08. 2023.|

Treba razmotriti zašto su Srpskoj naprednoj stranci toliko važni lokalni izbori, partiji u kojoj se sve odluke donose u jednom centru. Posle 2000. godine ovo je jedina situacija u kojoj je jedna koalicija, a u suštini SNS, na vlasti na svim nivoima – opštinskom, gradskom, pokrajinskom i republičkom i to ne sme da se zanemari.

Postani savetnik/ca Zeleno-levog kluba

23. 08. 2023.|

Poslanice i poslanici Zeleno-levog fronta traže savetnike ili savetnice koji će nam pomagati u radu u Narodnoj skupštini. Zeleno-levi front traži stručnu, istraživačku, tehničku i operativnu podršku u pripremama za plenarne sednice, rad u odborima i u poslaničkoj grupi.

Zeleno-levi front upisan u registar političkih stranaka

23. 08. 2023.|

Zeleno-levi front nastaje na programskom nasleđu pokreta Ne davimo Beograd, kao i lokalnih partnerskih organizacija širom Srbije. Pored Ne davimo Beograd, Zeleno-levi front čine i Inicijativa za Požegu, Izbor za našu opštinu, Kritična masa Kula, Lokalni front Valjevo i Inicijativa za Lajkovac.

Rušenje na Slaviji nastavak divljačkog investitorskog urbanizma

21. 08. 2023.|

Pored zanemarivanja istorijskog nasleđa Beograda, jako je problematično šta zamenjuje ove zgrade. Projektom „King’s Circle Residences“ planira se izgradnja kompleksa sa više od 200 stanova uz prateći komercijalno-poslovni sadržaj. Investitoru je zagarantovana zarada, a Beograđani i Beograđanke dobijaju još jedan zatvoreni kompleks u kojem ne mogu da priušte stan ni za dva života, koji im uz to ne pruža nijednu od javnih usluga koje im nedostaju (vrtići, škole, ambulante, biblioteke, mesne zajednice). 

Veselinović za Danas: Vučića neće smeniti ni SAD, ni EU, već mi!

21. 08. 2023.|

„Svima je jasno da se Srpska napredna stranka, a posebno Aleksandar Šapić plaše izbora u Beogradu jer sva relevantna istraživanja govore da je njihov rejting u velikom padu. Nama je drago da je rejting Zeleno-levog fronta u stalnom rastu i da smo u glavnom gradu najveća opoziciona organizacija, ali nam je još draže to što ćemo dati najveći doprinos smeni ove vlasti i vratiti Beograd građanima“, ističe u razgovoru za Danas funkcioner Zeleno-levog fronta i odbornik u Skupštini Beograda Dobrica Veselinović.

Vlast u Beogradu sprovodi puzajuću privatizaciju obdaništa

21. 08. 2023.|

Vlast u Beogradu "političkom odlukom sprovode puzajuću privatizaciju" obdaništa tako da velikom broju roditelja preostaje da decu upišu u privatne vrtiće, ukazali su danas novinarima predstavnici odborničkih grupa Zeleno-levog fronta i Demokratske stranke (DS) u Skupštini Beograda.

Osuđujemo napad na Sofiju Todorović

16. 08. 2023.|

Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd osuđuje pretnje i grafite mržnje kojima se targetira direktorka Inicijative mladih za ljudska prava, Sofija Todorović zbog iznošenja svog mišljanja o Kosovu u javnosti.

Pavićević: Zeleno-levi front je spreman za beogradske izbore

14. 08. 2023.|

„On kaže: ‘Ja sam nekog zvao‘, ili: ‘Treba da traže izbore’. Pa ko je on da raspisuje izbore? Nije predsednik stranke, a kao predsednik države nema ta ovlašćenja. I to je poigravanje sa javnošću i poigravanje sa nama. Ako raspiše izbore, nema problema – idemo odmah na izbore“, poručuje Pavićević.

Veselinović za Vreme: Vlast SNS-a će na proleće pasti kao kula od karata

11. 08. 2023.|

Promene počinju odozdo. To zna i SNS i zato se tako grčevito bori za svaku, pa i najmanju opštinu. Redovni lokalni izbori na proleće naredne godine su veoma važni. Nezavisno od toga da li će biti vanrednih beogradskih i republičkih izbora opozicija mora ozbiljno i na vreme da se spremi za komunalne izbore jer predsednici opština mogu mnogo toga da urade.

Šta Šapić ima protiv biciklističkih staza?

11. 08. 2023.|

U Beogradu je izgleda sve naopako, ali nije da nas to iznenađuje. Umesto da oduzmu prostor automobilima, gradski planeri i donosiooci odluka su oteli prostor pešacima i biciklistima! I to ne da su oteli samo površine za kretanje , već i dva drvoreda koja su bila posađena duž ulice Nikole Dobrovića, da jednog dana biciklistima i pešacima posluže kao hlad. Umesto toga smo dobili bulevar sa ni manje, ni više nego šest saobraćajnih traka za privatne automobile.

Bor – žrtvovana zona

10. 08. 2023.|

Bor je jedan od 50 najzagađenijih gradova na svetu. Građani/ke Bora su poslednjih godina suočeni sa ozbiljnim zagađenjem vazduha, koji je posledica rada kompanije ZiJin, ali i drugih faktora koji doprinose ovom zagađenju.

Raste podrška Zeleno-levom frontu: U Beogradu najveća podrška 13%, u Srbiji 4,3%

10. 08. 2023.|

Lazović je rekao da prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja rejting Zeleno-levog fronta u Srbiji iznosi 4,3 odsto, a u Beogradu ima preko 13 odsto podrške. "Raduje nas ovaj rast, ali nas još više raduje što će to biti naš doprinos rušenju kriminalne vlasti u saradnji sa svim drugim organizacijama opozicije", zaključio je Lazović.

Zbog afere sa stanovima Stojčić mora biti smenjen!

09. 08. 2023.|

U gradu u kom investitorski urbanizam proždire i poslednje zelene površine, asfaltira i poslednje parkove, glavni gradski urbanista višegodišnjem urbanističkom haosu doprinosi i svojim privatnim biznis šemama.

Pavićević o rezultatima popisa: Učenje se smatra gubljenjem vremena

07. 08. 2023.|

"Obrazovanje, tačnije znanje, nije više osnov društvene prohodnosti i uspeha. Učenje i obrazanje se smatraju gubljenjem vremena, jer postoje političke i društvene prečice za uspeh. Slično važi i za materijalni i društveni status nastavnika. To je, iz perspektive društvenog statusa, gubitničko zanimanje", rekao je Pavićević.

Nevreme u Srbiji još jednom pokazalo nebrigu vlasti SNS-a i SPS-a

07. 08. 2023.|

Prethodnih godina, javni funkcioneri su nas ubeđivali da su se poplave desile zbog hiljadugodišnjih kiša, potom govorili da je u pitanju božija volja, a u stvari nikada nisu ni želeli, niti radili na tome da se zaštite životi i imovina građana i očuva i unapredi priroda.

Tragedija u Bačkoj Palanci – odgovorni moraju biti uhapšeni

04. 08. 2023.|

Problem sa kablovima je prijavljivan 27 puta nadležnim službama, počev od 19. Jula, ali dok se nije dogodila tragedija kablove niko od nadležnih nije sklonio! Zato ostavke nisu dovoljne. Odgovorni za pogibije koje su mogle biti sprečene moraju biti uhapšeni.

Veselinović za Peščanik: Državni vrtić za svako dete

03. 08. 2023.|

U Beogradu svake godine imamo oko 14.000 mesta u vrtićima, dok je prošle godine za upis prijavljeno 20.000 dece. Ove godine, broj dece koju je potrebno upisati ostao je isti. To znači da u Beogradu svake godine oko 6.000 dece ostane uskraćeno za mesto u našim, gradskim – državnim vrtićima. Hroničan nedostatak mesta posledica je slabe izgradnje novih gradskih vrtića.

Godinu dana borbe u Narodnoj skupštini

01. 08. 2023.|

Zeleno-levi klub je među najborbenijim i najaktivnijim poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Iskoristili smo svaku institucionalnu mogućnost i skupštinsku proceduru i institut, kako bismo se borili za građane Srbije i pokazali da Srbija može da bude društvo u kojem brinemo jedni o drugima.

Veselinović: Mi smo promena za Beograd bez koruptivnih šema SNS-a i SPS-a

31. 07. 2023.|

Zeleno levi front - Ne davimo Beograd smatra da je umesto besmislenog i preskupog postavljanja kontejnera za komunalce po i ovako natrpanom javnom prostoru grada Beograda ovaj ogroman novac bilo bolje uložiti u izgradnju novih i prekopotrebnih gradskih vrtića, optimizaciju i poboljšanje javnog prevoza i projekte energetske efikasnosti.

Lazović za NIN: Smena generacija u opoziciji uliva optimizam

28. 07. 2023.|

Prvog dana nakon ubistva u „Ribnikaru“, a dan pre ubistva u Mladenovcu, doneli su na Vladi zakon o planiranju i izgradnji, čiji značaj se meri u milijardama evra. To su procene koliko košta zemlja koja će bez naknade biti poklonjena tajkunima. Dakle, oni su iskoristili trenutak da proguraju zakon dok je ljudima fokus na tragediji. Sve vreme su fokusirani na slične manipulacije, podmuklosti, podmetačine, šeme itd.

Đorđević: Tražimo ocenu ustavnosti Zakona o socijalnoj karti

25. 07. 2023.|

Dosadašnje posledice sprovođenja zakona kao i sumnje u neustavnost i nesaglasnost odredbi zakona sa međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, pokazuju da je ideja o socijalnim kartama kao načinu da se pomogne ljudima u potrebi zloupotrebljena da se iz sistema socijalne zaštite izbriše što veći broj ljudi. 

Pavićević: Zahtevamo smenu Marka Atlagića

24. 07. 2023.|

Poslanici Zeleno-levog kluba tražili su smenu prof. dr. Marka Atlagića na mestu predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo na današnjoj sednici tog odbora

Jerinić: Odluke Skupštine Srbije može da ukine ili sama skupština, ili Ustavni sud

23. 07. 2023.|

U slučaju ukidanja Anketnog odbora koji je trebalo da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do zločina u „Ribnikaru“ i okolini Mladenovca, kako je navela, predsednik skupštine Vladimir Orlić je pokušao da to uradi saopštenjem u kojem čak ni ne piše da se ukida, već da se „rad obustavlja do za sada neodređenog trenutka“.

Veselinović: Moramo ulagati u odbranu od klimatskih promena

20. 07. 2023.|

Zato se Zeleno-levi front umesto ulaganja u koruptivne i besmislene projekte tipa Beograda na vodi ili nacionalnog stadiona, zalaže za investiranje u sisteme upozorenja, u obnavljanje i širenje šumskih pojasa, uređivanja vodotokova i kanalizacionih mreža, kao i u javnu infrastrukturu i na kraju civilnu zaštitu“ izjavio je Dobrica Veselinović.

Kako se nositi sa vrućinom u Beogradu

18. 07. 2023.|

Klimatske promene i njihovi prateći efekti postale su svakodnevnica života u gradu i čine život miliona ljudi sve nepodnošljivijim. Temperature će i tokom ove nedelje prelaziti 30 stepeni celzijusovih a tokom pojedinih dana i preko 35-40 stepeni, praćene tropskim noćima sa temperaturama preko 20 stepeni.

Lazović: Ključni razlog za uvođenje sankcija Aleksandru Vulinu je povezanost s kriminalom

17. 07. 2023.|

Protesti „Srbija protiv nasilja“ su najznačajniji protesti od petog oktobra. Oni su to i po svojoj masovnosti na pojedinačnim protestima, zatim i po broju gradova, dakle preko 30 gradova u kojima se dešavaju, a po prvi put od 1990. godine imamo proteste koji su uspeli i leti, kada je smanjen broj ljudi zbog sezone odmora i kada su velike vrućine, da održe svoj kontinuitet.

Veselinović: Saradnja sa drugima da, ali bez kompromisa oko stvari u koje verujemo

14. 07. 2023.|

„Te stvari su da Srbija može i mora postati solidarno društvo, da mora da postane društvo u kome se uvažavaju različitosti, u kome kažemo ‘ne’ nasilju, u kome kažemo da je antifašizam vrednost za koju se zalažemo“, istakao je Veselinović u svom obraćanju nakon osnivačke skupštine Zeleno-levog fronta.

Jerinić: Zahtevamo Vulinovu smenu

12. 07. 2023.|

Jelena Jerinić iz Zeleno levog kluba podsetila je da je smena Aleksandra Vulina jedan od zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“ koji je, kako kaže, do sada konstantno ignorisan, a na kom se i dalje insistira.

Ne Davimo Beograd igra drugo poluvreme

11. 07. 2023.|

Srpska politička scena od ovog leta biće bogatija za još jednu političku stranku. Šta je to što novu stranku, Zeleno-levi front, izdvaja i čini posebnom, osim sve veće podrške i popularnosti pokreta Ne davimo Beograd iz koga je nastala?

Jerinić: Nema takmičenja u broju žrtava ratnih zločina, svaka je previše

11. 07. 2023.|

Priznanje da se u Srebrenici dogodio genocid ne znači nipodaštavanje nijedne druge žrtve, nijedne srpske žrtve. Naprotiv, ono nam omogućava da krenemo dalje, a Srbiji da vodi aktivnu miroljubivu politiku i iskreno prijateljstvo sa svima onima koji žele isto. Za to se zalaže Zeleno-levi front.

Ženska grupa Ne davimo Beograd: Samo sistemske promene mogu sprećiti zločine iz mržnje

08. 07. 2023.|

Ovaj zločin je još jedan u nizu zločina nad ženama koji su u porastu u našoj državi. Jasno je da ne postoji adekvatan sistem koji žene štiti od ubistva i nasilja, i da institucije ne rade dovoljno da bi ovakve činove sprečile. U kojoj meri je netolerancija prema transrodnim osobama prisutna u javnosti, ilustruju i reakcije na vesti o nestanku i ubistvu Noe Milivojev. Pored diskriminatornih komentara na društvenim mrežama, nasilje se prenelo i na ulice kada su nepoznate osobe uništile memorijal posvećen Noi i uzele zastavu trans zajednice.

Zeleno-levi klub jedan od najaktivnijh u Narodnoj skupštini, najviše vremena za govornicom

06. 07. 2023.|

Naša poslanička grupa je jedna od najredovnijih na svim zasedanjima, što javno potvrđuju čak i predstavnici režima, pa smo tako svi i učestvovali na ovoj sednici i po ovoj tački dnevnog reda, a na naša narodna poslanica Jelena Jerinić je poslednjeg dana rasprave otputovala u Madrid na Evropski forum za podršku porodici, tako da smo uspeli čak i da imamo prisustvo na ovom važnom naučnom forumu.

Lazović: Martinović osvedočeni manipulator i šampion u širenju mržnje, Jovanov ne može da izađe na kraj sa opozicijom

05. 07. 2023.|

„Nećemo nikome dozvoliti da skupštinsku govornicu koristi za širenje mržnje, nećemo dozvoliti nikome, pa ni ministrima, da targetiraju i vređaju ljude kao što su to činili studentima, glumcima i građanima koji protestuju protiv nasilja. Ako žele da pričaju u Narodnoj skupštini, svi moraju pokazati poštovanje prema svim građanima naše zemlje, a ne kao Martinović, da na najbrutalniji i najprizemniji način vređa ljude koji nemaju decu“, rekao je Lazović.

Pobeda opozicije: Martinović izbačen iz Skupštine

05. 07. 2023.|

Danas su poslanici i poslanice opozicije prekinuli zasedanje Narodne skupštine sa zahtevom da ministar Aleksandar Martinović napusti Skupštinu zbog govora mržnje i povrede dostojanstva Skupštine. Nakon otpora opozicionih narodnih poslanika, Martinović je napustio zgradu. 

Jerinić poslanicima SNS-a: Gospodo, niste vi država!

28. 06. 2023.|

Osvrnuću se samo na jednu od odbrambenih izjava koju je izrekao Aleksandar Vučić. Reče on: Nije posao ministra unutrašnjih poslova da deluje preventivno, već samo represivno. Je li? Kada to kaže predsednik države, on poručuje svim građanima i građankama Srbije da nismo bezbedni, da nema ko da čuva našu bezbednost, da to nije ničija odgovornost.

Đorđević: Srbija mora da brine o prevenciji femicida i pruži pomoć ženama žrtvama nasilja

28. 06. 2023.|

Pre 50 dana narodna poslanica Zeleno-levog kluba, Biljana Đorđević, je kao članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova podnela predlog za organizaciju javnog slušanja na temu femicida. Sednica ovog Odbora, koji se i inače retko sastaje, nije zakazana od sredine aprila iako Narodna skupština već duže od mesec dana raspravlja o situaciji u zemlji i odgovornosti institucija nakon dva masakra u Ribnikaru i Malom Orašju i Duboni.

Veselinović za Novu: Nove izbore u Beogradu žele svi osim Aleksandra Šapića

24. 06. 2023.|

Svi, ali svi su za nove gradske izbore. I Aleksandar Vučić i leva i desna opozicija, a tek je građanima koji izlaze na ulice jasno da je Beogradu potrebna promena. Beograd vapi za promenom. Jedino ko ne želi i ne sme na izbore je Aleksandar Šapić, jer mu je jasno da nema više nikakvu podršku građana. Zato ovim putem još jednom pozivamo Aleksandra Šapića da da ostavku, te da ovu mučnu situaciju razrešimo kako dolikuje – izborima na jesen.

Jerinić: Evropski Zeleni podržali proteste i evropski put Srbije

22. 06. 2023.|

Na pitanje da li bi jasnije određenje predstavnika EU o protestima protiv nasilja i drugim problemima na koje ukazuje opozicija, pomoglo da se povrati poverenje građana u EU, Jerinić je kazala da u poslednje vreme takvi glasovi sve češće dolaze iz EU.