intervjui landing

INTERVJUI

Ovde ćete naći intervjue članova i članica inicijative Ne davimo Beograd, objavljene originalno na našem sajtu, ali i u drugim medijima. Takođe, trudićemo se da prenesemo i razgovore sa ljudima koji dele naše vrednosti ili doprinose da Beograd bude grad solidarnosti, tolerancije i dostojanstvenog života.

Lazović za Vreme: Svi prikrivaju istinu o krvoproliću u Banjskoj

25. 09. 2023.|

“Apsolutno mislim da svi učestvuju u tome da se ništa ne sazna, od kriminalnih struktura do države Srbije. Čak je nejasno, ako je došlo do pregovora između srpskih i kosovskih vlasti o puštanju ovih ljudi, mislim da pobegnu iz tog okruženja, znači da u tome učestvuju i kosovske vlasti”, kaže za “Vreme” Radomir Lazović, poslanik Zeleno-levog fronta.

Branislav Dimitrijević: Moramo motivisati građane da se uključe u politku

29. 04. 2022.|

Na pitanje ko je angažovani kulturni radnik, jedan od nesporno tačnih odgovora bio bi - Branislav Dimitrijević. Ovaj beogradski istoričar i teoretičar umjetnosti istražuje jugoslovenski prostor i kulturne prakse, a dio je pokreta Ne davimo Beograd. Politički se angažuje, jer ne smatra da taj prostor pripada samo profesionalnim političarima.

Dobrica Veselinović: Šta su prve tri stvari koje ću uraditi kao gradonačelnik

15. 03. 2022.|

Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred zeleno-leve koalicije “Moramo”, Dobrica Veselinović, u razgovoru za Nova.rs objasnio je šta bi bili prioriteti nove gradske vlasti, ukoliko bi dobio priliku da upravlja najvećim gradom u Srbiji. On je za naš portal odvojio tri ključna problema kojima bi se posvetio i koja bi nastojao da reši nakon odlaska SNS iz gradske uprave.

Veselinović: Jedina smo istinska opozicija višedecenijskom statusu kvo

14. 03. 2022.|

Kandidat koalicije Moramo za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović rekao je da su predstavnici te izborne liste nova politička snaga koju su građani i građanke Beograda prepoznali kao ljude kojima je zaista stalo do problema sa kojima se susreću i one koji su tu svaki put kada imaju problem.

Miloš Budimir za DW: Zelena koalicija pokušava da dopre do birača iz dijaspore

06. 03. 2022.|

Do sada je bilo primetno da se ni jedna politička opcija u Srbiji nije preterano bavila glasačima u dijaspori. Međutim, koaliciona lista „Moramo“, koja obuhvata oko 60 zeleno-levo opredeljenih organizacija, među kojima su Ne davimo Beograd i Ekološki ustanak, to želi da promeni. Nedavno su napravili sajt idijasporaglasa.rs na kojem je moguće dobiti informacije o glasanju u inostranstvu.

Miloš Budimir: Vreme je za pobede

14. 02. 2022.|

Predstavnik Međunarodnog sekretarijata, odnedavno (privremeni) stanovnik Berlina, ajtijevac na master studijama, drug Milos Budimir govori za stranicu Za naš zeleni grad o svom domaćem i daljinskom aktivizmu, dijaspori koja glasa i drugim temama. Čitajte i preporučite svojima gde god da su u svetu!

Lazović za N1: Rio Tinto i slične kompanije mogu biti oterane samo ako se smeni vlast

10. 01. 2022.|

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd kaže da su jučerašnje blokade ekoloških organizacija protiv Rio Tinta bile uspešne, ali ističe da pored te australijske rudarske kompanije treba da budu zaustavljene i druge koje ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje građana, a to će biti postignuto ako bude smenjena ova vlast, "jer ako to ne učinimo, ona će nastaviti da gura i ovaj i druge projekte".

Đorđević za Danas: Vlast vređa sudije i tužioce, a sad nas ubeđuje da menja Ustav radi nezavisnosti pravosuđa

24. 12. 2021.|

U direktnom kontaktu sa građanima, koji često praktikujemo, ćemo objasniti da je referendum 16. januara prilika da građani kažu „ne“ ovakvom načinu donošenja najvažnijih političkih odluka u društvu. Naša kampanja će biti usmerena ka informisanju građana jer ima mnogo razloga da kažu ne – kaže za Danas Biljana Đorđević, članica Malog veća inicijative Ne davimo Beograd.

Veselinović za Danas: Pobeda nad režimom SNS uskoro dolazi

11. 12. 2021.|

Kao što vidimo – pritisak je urodio plodom i dva sporna zakona se povlače i menjaju. Ali oni nisu dovoljni i dalje nastavljamo borbu za dobar grad i dobru Srbiju, a to uključuje i borbu protiv projekta Rio Tinto, Ziđin u Boru, LingLong u Zrenjaninu i mnogih drugih koji čine naše gradove zagađenim, životnu srednu devastiranim a ljude ponižene.

Lazović za Antena M: Građani se moraju suprotstaviti štetnim projektima i korumpiranim političarima

04. 12. 2021.|

Borba za kvalitetnije uslove života nikada ne treba da prestane, svejedno ko je na vlasti, građani uvek moraju da budu spremni da se usprotive štetnim projektima i korumpiranim političarima. Iskustvo 5. oktobra nas uči da i posle promena, moramo biti budni i uticati u kom pravcu te promene idu. Mi želimo promene koje će da dovedu do boljeg života svih, a ne povlašćene grupe pojedinaca.

Veselinović za Vreme: Borba za dobre gradove je krenula

04. 12. 2021.|

“Ne davimo Beograd podržava proteste”, kaže on, “i kao i mnogo godina unazad i sada ćemo uvek biti zajedno sa građanima i građankama u borbi, na ulici kada se suprotstavljamo štetnim projektima ove vlasti. Borba za dobre gradove je krenula i mi smo tu da zajedno sa građanima tu borbu i vodimo.”

Veselinović za Blic: Cilj je održiv i pravedan Beograd za sve

02. 12. 2021.|

Članovi i članice pokreta "Ne davimo Beograd", ali i građani sa kojima se svaki dan susrećemo u akcijama, veruju da Beograd može da bude dobar grad za sve i daju nam podršku i energiju da se na sve moguće načine borimo za takav Beograd.

Lazović za KTV: Borba protiv kriminala na koji tužilaštvo ne reaguje

26. 11. 2021.|

Na protestu koji je organizovan sredinom oktobra pod nazivom “Protiv državnog kriminala”organizatori skupa su poručili da je svrha okupljanja bila da ohrabri poštene ljude u institucijama da se zajedno sa građanima bore ,,protiv narastajućeg kriminala u zemlji”, rekao je Radomir Lazović, aktivista pokreta “Ne davimo Beograd”.

Predrag Momčilović za Demostat: Od zagađenja životne sredine ekonomsku korist ima samo vlast

16. 11. 2021.|

Smatramo da smo doprineli podizanju svesti građana o različitim ekološkim problemima od zagađenja vazduha i vode, deponije u Vinči, uništavanja zelenih površina i seče šuma do gradnje na vodoizvorištima i vodozaštitnim pojasevima. Građani i građanke su takođe vrlo svesni toga da od projekta koji narušavaju životnu sredinu ekonomsku korist ima samo manjina povezana sa ljudima iz vlasti dok svi mi zbog toga udišemo vazduh lošeg kvaliteta ili pijemo zagađenu vodu.

Dobrica Veselinović za Novi magazin: Veliki posao nas čeka, ali Beograd može do pobede!

20. 10. 2021.|

Postoje stvari o kojima u opoziciji možemo da se dogovorimo i hajde da to uradimo i da odmah prestanemo s napadima jedni na druge, da se fokusiramo na cilj i na to kako život građana i građanki Beograda i Srbije može biti bolji, da iz međusobnog napadanja izađemo u afirmativnu poziciju, kaže Dobrica Veselinović za Novi magazin, podsećajući na slogan Inicijative Ne da(vi)mo Beograd “Za naš grad

Lazović za Danas: Imamo razlog za optimizam. Pobeda moguća.

30. 09. 2021.|

„Za nas je najvažniji zadatak smena ovog kriminalnog režima, a za tako nešto je neophodna saradnja i koordinacija opozicije. Mislimo da je neophodno da se organizacije opozicije dogovore da se uzajamno ne napadaju i to ćemo predložiti u dokumentu koji smo nazvali Put do pobede“, ističe Radomir Lazović iz organizacije Ne davimo Beograd tokom razgovora za „Intervju na mreži“ portala Danasa.

Robert Kozma za Danas: Pobeda moguća ako sarađujemo na kontroli izbora, dogovorimo se o nenapadanju i izađemo u programskim kolonama

17. 08. 2021.|

Za Ne davimo Beograd je ključni cilj smena kriminalne vlasti na beogradskom ali i nacionalnom nivou, kao i borba za zelenu, pravednu i demokratsku politiku kojom ćemo omogućiti da se u našim gradovima dostojanstveno živi. U oba slučaja se zalažemo za programsko profilisanje aktera i izlazak na izbore u optimalnom broju programskih kolona koje nude građanima mogućnost da glasaju za njima najbližu političku opciju, a ne isključivo protiv vlasti

Lazović za list NOVA: Javljaju nam o požarima u Grčkoj, a o Vinči ćute

16. 08. 2021.|

“Da nije bilo građana koji su delili fotografije na društvenim mrežama, da nije bilo medija koji su te fotografije objavili i podigli alarm, verujem da nas niko ni u jednom trenutku ne bi obavestio da nas nešto dešava opasno u gradu. Oglašavanje gradonačelnika Zorana Radojčića o požaru u Vinči tek drugi dan je svesno zakasnela reakcija i njegova uloga je bila da ublaži štetu po SNS. U izjavama kompanije koja upravlja tom deponijom, rečeno je da su službe došle nekoliko minuta nakon poziva. Oni su znali šta se dešava vrlo brzo, ali nas niko nije obavestio”, kaže u intervjuu za list “Nova” Radomir Lazović, jedan od lidera inicijative Ne davimo Beograd.

Lazović za Demostat: Pobednički plan za smenu vlasti

02. 08. 2021.|

Zalažemo se za razdvajanje izbora, odvojeno organizovanje svakog nivoa, kako bi lokalna pitanja bila glavni fokus lokalnih izbora, nacionalna parlamentarnih, a predsednički izbori i uopšte uloga predsednika dobila svoju ustavnu dimenziju - poručuje u razgovoru za Demostat Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd, u serijalu intervjua sa predstavnicima opozicije u susret predstojećim izborima. 

Irena Fiket o urušavanju zgrade na Vračaru: Beograd sa investitorskog urbanizma mora preći na održivi razvoj

17. 07. 2021.|

Beograd mora promeniti kurs svog razvoja i umesto investitorskog urbanizma, mora preći na održivi razvoj. Umesto interesa pojedinaca i privatnih investitora, na prvo mesto mora doći javni interes. Nemamo nikakve iluzije da će naprednjačka vlast nešto naučiti iz ovog slučaja koji zamalo da ima tragične posledice, zato smatramo da je prvi korak ka održivom razvoju smena naprednjačke vlasti.

Dobrica Veselinović za BLIC: Naš cilj je da pokažemo ljudima da može drugačije

16. 07. 2021.|

U jednom od retkih pojavljivanja pokreta Ne davimo Beograd u dnevnom listu Blic, Dobrica Veselinović je govorio o planovima pokreta za predstojeće izbore, a u senci pregovora oko izbornih uslova. Takođe, bila je ovo prilika da se govori o stabilnom rastu podrške Ne davimo Beograd u prethodne tri godine, zatim odnosima sa drugim opozicionim organizacijama, EU, NATO, kao i o drugačijoj viziji razvoja grada i društva.

Predrag Momčilović za Danas: Dok priča o zaštiti, vlast devastira životnu sredinu

16. 07. 2021.|

Dok se s jedne strane priča o ulaganju u upravljanje vodama, s druge strane se u tajnosti po ubrzanoj proceduri donose Izmene Zakona o vodama kako bi olakšale privatizovanje vodnih dobara i korupciju. Dok premijerka priča o niskougljeničnom razvoju i smanjenju emisiju gasova sa efektom staklene bašte, uz pomoć kineskih kredita gradi se blok termoelektrane Kostolac B3, koji će dugoročno vezati Srbiju za ugalj i usporiti energetsku tranziciju. Državi zaštita životne sredine apsolutno nije prioritet, a to je vidljivo u svakodnevnoj degradaciji koja se svuda dešava, kaže za Danas Predrag Momčilović iz Ne davimo Beograd.

Robert Kozma za Danas: Bunt i otpor režimu, godinu dana nakon velikih protesta, nije stao, samo je promenio oblik

08. 07. 2021.|

Mi iz Ne davimo Beograd uvek ćemo zahtevati da odgovaraju oni koji su naredili i sprovodili nasilje nad građanima. Ti protesti su bili opravdani bunt gnevnih građana protiv licemerja vlasti, sa jedne strane, i koruptivnog načina vladavine i loše politike vlasti koja je prouzrokovala da nam zdravstveni sistem pukne u trenutku kada je građanima bilo najpotrebnije da dobiju odgovarajuću zdravstvenu negu i pomoć, sa druge strane.

Robert Kozma za VOA: Izborni uslovi se moraju poboljšati

07. 05. 2021.|

"Mi ovaj razgovor vodimo zato što u Srbiji na snazi nije demokratski režim. Nažalost, postojeća vlast je od neke izborne demokratije svela Srbiju na nedemokratski hibridni režim. I to je konstatovano u raznim izveštajima, od Fridom hausa, ali i u izveštaju Evropskog parlamenta. Zbog toga se vodi ovaj razgovor i ne traže se nikakvi ustupci za političke aktere. Ne, traži se poštovanje prava građana", kaže Kozma.

Luna park: Jednačina promene u viru interesa

07. 05. 2021.|

Suzana Zlatanović i njen #LunaPark zakucali su na vrata štaba pokreta „Ne davimo Beograd” u potrazi za rešenjima kako da gradu, a i nama građanima - bude bolje i da se agonija od mali milion nepravdi već jednom zaustavi...

Jelena Jaćimović za Danas: Podrška je naš vid borbe!

29. 04. 2021.|

„Žrtve nisu same, nisu same ni one 393 žene koje su potpisale prijavu protiv Marinike Tepić – moramo ih razumeti jer se verovatno boje za svoju porodicu i svoju egzistenciju“, kaže za Danas Jelena Jaćimović, aktivistkinja ženske grupe Ne davimo Beograd, koja je u ponedeljak bila u Jagodini ispred tamošnje policije, dok je Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, davala izjavu u vezi sa navodima o pedofiliji i prostituciji u organizaciji Dragana Markovića Palme.

Jelena Vasiljević za Peščanik: Moramo da razgovaramo o obrazovanju

17. 04. 2021.|

O obrazovanju se u našem društvu rado i mnogo govori, ali se na njegovom unapređivanju nedovoljno i nesistematski radi. Iako su u javnosti pokretane mnoge važne teme koje govore o slabostima i problemima našeg obrazovnog sistema – o zabrinjavajućem broju funkcionalno nepismenih đaka, o već tradicionalno poražavajućim rezultatima PISA testiranja, o rastućem nezadovoljstvu prosvetnih radnika svojim statusom i uslovima rada – one su retko dobijale zasluženu pažnju koja bi mogla da nas povede ka njihovom rešavanju.

Irena Fiket za Danas: Zeleni u Srbiji će tek dobijati na značaju

17. 04. 2021.|

Uprkos tome što su građanima već godinama uskraćivane relevantne informacije koje se tiču politika koje direktno utiču na kvalitet njihovih života i uprkos agresivnim medijskim kampanjama kojima je pažnja usmeravana na navodne „velike“ probleme države, sve veći broj građana, naročito u poslednje vreme, pokazuje kapacitet i volju da se bavi realnim problemima poput zaštite životne sredine i zdravlja, pravom na stanovanje, i slično.

Jasmina Šuša za EkoNEC:„Borba za očuvanje Košutnjaka će potrajati“

15. 04. 2021.|

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ je radila sve vreme pandemije. U početku smo usmerili aktivnosti u pravcu informisanja građana o tome kako u pandemiji mogu da se zaštite. Prikupljali smo i prenosili informacije iz relevantnih izvora. Osnovali smo grupe za pomoć građanima u karantinu i podršku lekarima.

Biljana Đorđević za Danas: Vučić prisilu i zastrašivanje naziva demokratijom

09. 04. 2021.|

Mi nemamo ništa protiv kampanje od vrata do vrata, ali i te kako imamo protiv zastrašivanja građana koje aktivisti SNS sprovode kada u ovakvu kampanju idu sa biračkim spiskovima koje ne bi smeli da kod sebe imaju, niti bi smeli da obične građane koji im nisu dali saglasnost za korišćenje njihovih podataka pozivaju na dan izbora ili im kucaju na vrata pritiskajući ih da izađu na izbore i glasaju za SNS – ističe za Đorđević za Danas.

Lazović za Danas: Urušavanje demokratije ima direktne posledice na loš život građana

06. 04. 2021.|

U izjavi za dnevni list Danas, Radomir Lazović je ukazao da urušavanje demokratije u Srbiji ima direktne posledice na loš život građana, devastaciju životne sredine i otimačinu javnih dobara, a izveštaje međunarodnih institucija koje prepoznaju teško stanje u Srbiji komentarisali su i Vesna Rakić Vodinelić i Goran Miletić, direktor Civil Rights Defendersa za Evropu.

Lazović za Danas: Rast podrške Ne davimo Beograd plaši Vučića

31. 03. 2021.|

Govoreći o izjavama predsednika da Ne davimo Beograd ima višestruko veću podršku od pojedinih organizacija opozicije, Lazović ističe da u Vučićevim rečima vidi strah od novih ljudi u politici. Poštujemo sve organizacije i pojedince koji se bore da u Srbiji bude bolje, iako se ne slažemo u svemu sa njima. To važi i za one sa manjom ili većom podrškom od nas, izjavio je Lazović i dodao da se zaista vidi veliko interesovanje građana za aktivnosti pokreta. U prethodnoj godini duplirali smo broj članova i članica, a vidimo i prema uključenosti ljudi u lokalne akcije da je podrška zaista značajna.

Vuković za Nova S: Ne odustaje se od seče na Košutnjaku

02. 03. 2021.|

Najviši državni funkcioneri, predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, posetili su nedavno prostorije Avala Filma na Košutnjaku, gde im je prikazana maketa planirane gradnje na ovom području i bliže predstavljen skandalozni projekat uništavanja Košutnjaka. Čeka se povoljan trenutak, verovatno nakon gradskih izbora.

Dobrica Veselinović, panker koji voli da popravlja Beograd

21. 02. 2021.|

U novom izdanju podcast-a „Život na srpskom”, Dobrica Veselinović daje odgovore na neka važna i neka manje važna pitanja: 1) kakav bi čovek trebalo da vodi prestonicu Srbije i čiji je "naš grad"; 2) odgovara na prozivke Gorana Vesića, ali i onih koji kažu da je previše fin za politiku; 3) otkriva kako živi i u čemu uživa kad ne popravlja Beograd; 4) o spomeniku Stefanu Nemanji, ali i o panku; 5) o javnom nadmetanju za kuću na Vračaru; 6) o pivu ispred dragstora, o gradskom prevozu; 7) o bajkama i "komadiću koji nedostaje" i još mnogo toga...

Lazović za Danas: Vesić novom ponudom Rukavišnjikovu pokušava da sakrije cenu spomenika

18. 02. 2021.|

Vesićeva najava da će ruskom umetniku Rukavišnjikovu, koji je radio spomenik Stefanu Nemanji, ponuditi novi posao uređenja nekog parka u Beogradu liči na dobro poznat manipulatorski trik. Autoru se obećava neki novi posao, tako da on bude u iščekivanju i dobro pazi šta radi i šta govori, da ne bi ugrozio svoju potencijalnu zaradu. Cilj je sakriti troškove izrade spomenika. Lazović je pozvao Gorana Vesića da demantuje ove tvrdnje tako što će objaviti stvarnu cenu ovog dela.

Lazović za Nova S: Kako bi metro morao da izgleda

07. 02. 2021.|

Jasno je da se prve dve linije metroa grade tako da spoje projekte i parcele investitora bliskih vlasti. Oni toliko imaju veliku glad za profitom, da se uopšte ne bave time kakve će biti posledice, niti da li će se uništiti vodoizvorište Makiš.

Aleksandar Veličković: Ne davimo Beograd i u Obrenovcu

05. 02. 2021.|

Razgovarali smo sa Aleksandarom Veličkovićem, opštinskim koordinatorom Ne davimo Beograd za Obrenovac. Zahvljujući njemu i ekipi ljudi koja je formirala lokalni odbor u ovoj opštini, Ne davimo Beograd, odnedavno, deluje i u Obrenovcu. Okupili su ih brojni problemi čijem rešavanju bi voleli da doprinesu i želja da se zajedno izborimo da od Beograda napravimo dobar grad za sve.

Bukvić: Koliko saobraćaj zagađuje?

28. 01. 2021.|

Kao rešenje problema zagađenosti vazduha Bukvić vidi unapređenje javnog prevoza i to tako da on što manje zagađuje, da to budu šinski sistemi, metro ili tramvaj, kao i autobusi na gas i struju, po mogućstvu dobijenu iz obnovljivih izvora energije.

Lazović o vakcinaciji za Danas: Javno zdravlje nije za igranje

23. 01. 2021.|

Mislim da je jako bitno da u ovim trenucima nesigurnosti pokažemo odgovornost, ali i osudimo sve pojedince i organizacije koje podgrevaju strah ljudi i na osnovu njega ubiraju političke poene. Nije ih malo na desnici koji šire lažne vesti i dovode ljude u zabludu i opasnost. Javno zdravlje nije za ovakvo opasno igranje – ističe Radomir Lazović.

Jelena Vasiljević: Obrazovanje mora biti temelj našeg društva

04. 01. 2021.|

Kvalitetno obrazovanje mora biti savremeno, sveobuhvatno i usmereno na podsticaj kritičkog i kreativnog mišljenja. Dobro društvo mora da učini kvalitetno obrazovanje dostupno svima i mora da vodi računa o potrebama i stavovima onih koji učestvuju u njegovoj izgradnji i realizaciji. – izjavila je Jelena Vasiljević, koordinatorka grupe za obrazovanje Ne davimo Beograd, najavljujući snažnije ukjučivanje pokreta u pitanja obrazovanja.

Stojmenović za Danas: O Telekomu i EPS-u odlučivati kad se smeni režim

28. 12. 2020.|

O privatizaciji Telekoma i radu Elektroprivrede Srbije (EPS) treba odlučivati tek posle smene režima, jer su oni odgovorni za loše poslovanje ovih preduzeća, izjavila je za portal Danasa aktivistkinja Inicijative Ne davimo Beograd Natalija Stojmenović, odgovarajući na pitanja građana sa Tvitera.

Robert Kozma za Danas: Mržnja nikada ništa dobro ne donosi

26. 12. 2020.|

Govoreći o najavi odlaska članice Predsedništva Zavetnika u Bogovađu, gde se u migrantskom centru dogodio incident, Robert Kozma, član Malog veća Inicijative Ne davimo Beograd, ističe da nikome nije u interesu da se propagira nasilje, poziva na linč ili proterivanje migranata i tražilaca azila iz Srbije. Prema njegovim rečima, iskustvo nas je naučilo da oni koji sebe proglašavaju za zaštitnike nacije i hrane se tuđim strahom, nikada nisu učinili ništa dobro za Srbiju.

Natalija Simović za N1: Grad se planira protivno interesu građana

22. 12. 2020.|

Gradska vlast zanemaruje potrebe građana, od onih životnih, poput vodosnabdevanja, do kulturno-istorijskog nasleđa koje su generacije pre nas stvarale. I ne samo da zanemaruje trenutne potrebe građana, već u potpunosti zanemaruje i ono što će doći u budućnosti. Ovakva vrsta urbanizma i izgradnje koja je prvenstveno zasnovana na privatnom interesu značajno urušava našu životnu sredinu, prirodne resurse kao i javna dobra.

Simović za Danas: Ne postoje sistemski napori da se položaj žena popravi

10. 12. 2020.|

U okviru Ne davimo Beograd temeljno radimo na tome da promovišemo drugačiju politiku u ovom pogledu, da naše delovanje i program uključuje žensku perspektivu kojoj doprinose naše aktivne članice i zainteresovane građanke jer smo svesni da je dobar grad za žene dobar grad za sve.

Veselinović za Betu: Opozicija će pobediti u Beogradu

06. 12. 2020.|

Zahtevamo da se moć odlučivanja o razvoju našeg grada vrati onima koji u njemu žive i rade. Gradjani moraju da iznesu sistemske promene u našem društvu i u tom zadatku nam trebaju svi. Niko neće osloboditi naše gradove i našu zemlju do nas samih.

Lazović za Nova S: Rasipamo novac dok se deca leče sms porukama

21. 11. 2020.|

“Sa jedne strane treba da slavimo neko zajedništvo, bolju godinu želimo jedni drugima. Umesto da ta sredstva uložimo, da nekome zaista bude bolje, mi ih rasipamo tako da na njima zarade korumpirana elita bliska sa Naprednom strankom”, kazao je Radomir Lazović.

Vjekoslav Vuković: Mi se danas borimo za osnovne stvari

26. 10. 2020.|

Potrebno je dosta truda i rada, puno iskrenosti i transparentnosti i malo sreće da se mase pokrenu. U uvjetima ograničenih resursa, zloporabe medija i institucija i kad imate korumpiranu političku elitu, to je još teže.

Jasmina Šuša o akciji “Fotkaj suvo da se pojavi drvo”

13. 10. 2020.|

Pre par dana predali smo gradu spisak sa 300 lokacija sa osušenim stablima koja je potrebno zameniti. U vezi sa samom akcijom “Fotkaj suvo da se pojavi drvo”, u okviru koje su nam građani i građanke slali lokacije sa osušenim stablima, razgovarali smo sa Jasminom Šušom.

Natalija Stojmenović: Kvalitet vazduha u Beogradu loš, spalionica nije dobro rešenje

06. 09. 2020.|

Kvalitet vazduha u Beogradu je vrlo loš, kao što je i izgradnja spalionice otpada u Vinči ekološki i ekonomski loše rešenje, izjavila je FoNetu aktivistkinja Inicijative Ne davimo Beograd, Natalija Stojmenović i upozorila da u Srbiji ne postoje laboratorije koje detektuju kancerogene čestice, tako da građani neće ni znati da li ih vazduh ubija.

Dobrica Veselinović za Danas: Treba da bude borba neprestana

31. 08. 2020.|

Voleo bih da budućnost bude bolja nego prošlost čije relikte vidimo i neretko im se divimo. Znate, kada gledam Novi Beograd, vidim ostatke neke daleke civilizacije, koja je živela na ovim prostorima i gradila prostrane betonske objekte, mesta gde svi želimo da živimo, idemo u školu, provodimo slobodno vreme, šetamo, imamo dostupne ustanove i servise, parkove…

Stojmenović za N1 o spalionici u Vinči: Višestruko ćemo plaćati da nas truju

20. 08. 2020.|

Natalija Stojmenović iz "Ne davimo Beograd" navodi da je o projektu spalionice Evropska komisija već dala negativno mišljenje. Plaćećemo višestruko da nam neko spali đubre, otpad će biti tretiran na ekološki loš način, za to vreme bez posla će ostati reciklažna industrija i sakupljači sekundarnih sirovina, dok ćemo energiju koju dobijamo iz tog otpada plaćati po dva i po puta višoj ceni, dodaje.

Biljana Đorđević za Danas: Bojkot je najbolje oružje protiv diktature

26. 05. 2020.|

Smatrali smo da smo dužni da međusobno razgovaramo i da proverimo da li su ljudi koji u nas veruju shvatili ideju bojkota kao sredstva borbe za demokratsku, slobodnu i solidarnu Srbiju. I ispostavilo se da jesu, tako da je u ovom trenutku bojkot najbolje oružje protiv diktature

  • Gipsy_mafia

Intervju: Gipsy Mafia

16. 05. 2020.|

Pričali smo sa drugarima iz GIPSY MAFIA, našim ljudima na privremenom radu u Nemačkoj.

Vjekoslav Vuković za Danas: Buka u preko 30 gradova

28. 04. 2020.|

Pored velikog doprinosa naših članova i simpatizera, u akciju su se uključili i aktivisti svih članica Građanskog fronta. A pridružio se i veliki broj građana i građanki koji su pozitivno reagovali na poziv da dignu glas protiv diktature. Bilo je sjajno čuti kako sa prozora odjekuje poziv na borbu za slobodnu, solidarnu I demokratsku Srbiju.

Lazović za NIN: Na putu smo ukidanja demokratije

11. 04. 2020.|

Svakodnevno nam govore o milionima maski, hiljadama respiratora, bolnicama koje su čudo tehnologije, bolje od onih u Njujorku ili Nemačkoj, to su potpune gluposti. To je politička kampanja koju, uprkos opštoj opasnosti, režim sprovodi kako bi dobio na rejtingu i kako bi iz ove situacije Aleksandar Vučić izašao kao spasilac. Umesto da u ovom trenutku svi budemo posvećeni borbi protiv zaraze, vidimo da je predsednik Srbije svim silama u kampanji. On je svaki dan na televiziji, on upravlja Vladom, ne treba mu Skupština, on je doktor, policajac, televizijski voditelj...

Jasmina Šuša: Za naš zeleni grad

17. 12. 2019.|

Ove jeseni inicijativa Ne davimo Beograd organizovala je veliku akciju sadnje “Za naš zeleni grad” u kojoj je širom Beograda posađeno preko 200 sadnica voća. Tim povodom razgovarali smo sa Jasminom Šušom, koordinatorkom zelene grupe Ne davimo Beograd.

NIN: Lokalni feudi vs udruživanje građana

24. 09. 2019.|

O građanima koji su godinama držani što dalje od mesta odlučivanja kako ne ugrozili dilove političarima za NIN je govorio Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd.

  • NIN fotografija

NIN: Povratak otpisanih građana

18. 03. 2019.|

Instant rešenja i spasioci ne funkcionišu. Insistiranje da se bude deo kolone s pojedincima čije vrednosti ne odgovaraju velikom broju demonstranata građane gura u apstinenciju. Računamo na one ljude koji ne veruju da ponavljanje istog pokušaja može da dovede do različitog rezultata.

NIN: Hotel Bristol, simbol rasprodaje Srbije

30. 07. 2018.|

Iseljenje hotela Bristol, koji vredi najmanje četiri miliona evra, tek je početak – ista će sudbina zadesiti još dvadeset tri zdanja u Savskom amfiteatru. Sve te nekretnine, koje vrede 30 miliona evra, država će pokloniti Beogradu na vodi, čiji je većinski vlasnik formalno privatna firma iz UAE.

NIN: Ovde se nagrađuju krivci

29. 05. 2018.|

Radomir Lazović, lični stav: Ovih dana stigla mi je presuda po kojoj sam osuđen da platim 100.000 dinara zbog organizacije protesta „Ostavke i odgovornost“ organizovanog nakon svedočenja Marije Mali da iza rušenja u Hercegovačkoj stoji njen bivši suprug Siniša Mali

NIN: Nova politička snaga u Srbiji – Građanski front

10. 05. 2018.|

Politika je previše važna da bi se njome bavili samo političari i pomak je moguć samo ako ga nose nezadovoljni građani, zato su inicijative Ne da(vi)mo Beograd, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša (UPSS) i Lokalni front iz Kraljeva, odlučile da obnove Građanski front

Zbog prevare bez krova nad glavom, rešenje u promeni zakona

20. 03. 2018.|

Porodica Maurer iz Beograda poslednja je u nizu koja je prinudno iseljena iz svog stana. Silvana Maurer nije zavela stan na svoje ime u katastru, a podstanar je, kako kažu, falsifikovao dokumente prethodnog vlasnika, podigao kredit u banci i dao stan pod hipoteku.