Odluka Vladimira Bilčika, specijalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, da ne potpiše saopštenje evroparlamentaraca u kom se osuđuje Aleksandra Vučića zbog čuvanja murala Ratka Mladića za srpsku opoziciju predstavlja još jedan dokaz da pomenuti poslanik sve vreme radi u interesu vlasti. S druge strane, Nemanja Todorović Štiplija, urednik portala European Western Balkans, kaže da Bilčikova odluka nije iznenađujuća, jer on pripada grupaciji u Evropskom parlamentu koja odbija da kritikuje loše stvari u Srbiji.

Poslanik Evropskog parlamenta i specijalni izvestilac tog tela za Srbiju, Vladimir Bilčik, odbio je da potpiše saopštenje evroparlamentaraca u kom osudili vlast u Srbiji i predsednika Aleksandra Vučića zbog zaštite murala posvećenog Ratku Mladiću, rekli su izvori Nove iz EP.

Dobrica Veselinović iz pokreta “Ne davimo Beograd” navodi da ne čudi izostanak Bilčikove podrške, imajući u vidu rast desničarskih tendencija u Evropi.

“Ne čudi izostanak ostanak njegove osude zbog sramnog ponašanja države i policije. Poruka koja dolazi od strane političkih saveznika Aleksandra Vučića, kao što je gospodin Bilčik, je već duže vreme jasna – a to je da će se žmuriti na brojna kršenja ljudskih prava i pad demokratije kako bi se režim Srpske napredne stranke održao na vlasti što duže”, ističe on i dodaje da u Evropi ipak postoje oni koji snažno zasupaju demokratske vrednosti.

“Sa druge strane naši saveznici iz grupacije levih i zelenih političkih aktera dosledno su posvećeni u osudi ne samo ovakvih slučajeva, već i doslednoj podršci borbi protiv korupcije, za vladavinu prava i poboljšanje demokratije”, zaključuje Veselinović.

Originalni naslov: Bilčik žmuri dok Vučić veliča zločine i gazi demokratiju

Izvor: https://nova.rs/vesti/politika/bilcik-zmuri-dok-vucic-velica-zlocine-i-gazi-demokratiju/

Pročitaj i ovo:

Šapić već dvadeset dana ne može da popravi jednu cev

Velika rupa nastala nakon pucanja magistralnog cevovoda u ulici 27. marta još uvek nije sanirana. Naime, prošlo je već 20 dana od kada je došlo do pucanja cevi i velike poplave u tek rekonstruisanom “Zelenom bulevaru”, a da nadležne službe ne mogu da završe sanaciju ove ulice.

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko košta pogled na Savu?

Ukoliko želite da Vaš pogled ode dalje od brane i nagomilanog đubreta i potencijalno se pruži samo na površinu reke, neophodno je da budete gosti nekih od ugostiteljskih objekata ili privatno iznajmite neki od splavova. Preostalih 407m slobodnog pogleda na reku rasparčano je na manje delove koje možete pronaći između usko zbijenih plovnih objekata.