Odluka Vladimira Bilčika, specijalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, da ne potpiše saopštenje evroparlamentaraca u kom se osuđuje Aleksandra Vučića zbog čuvanja murala Ratka Mladića za srpsku opoziciju predstavlja još jedan dokaz da pomenuti poslanik sve vreme radi u interesu vlasti. S druge strane, Nemanja Todorović Štiplija, urednik portala European Western Balkans, kaže da Bilčikova odluka nije iznenađujuća, jer on pripada grupaciji u Evropskom parlamentu koja odbija da kritikuje loše stvari u Srbiji.

Poslanik Evropskog parlamenta i specijalni izvestilac tog tela za Srbiju, Vladimir Bilčik, odbio je da potpiše saopštenje evroparlamentaraca u kom osudili vlast u Srbiji i predsednika Aleksandra Vučića zbog zaštite murala posvećenog Ratku Mladiću, rekli su izvori Nove iz EP.

Dobrica Veselinović iz pokreta “Ne davimo Beograd” navodi da ne čudi izostanak Bilčikove podrške, imajući u vidu rast desničarskih tendencija u Evropi.

“Ne čudi izostanak ostanak njegove osude zbog sramnog ponašanja države i policije. Poruka koja dolazi od strane političkih saveznika Aleksandra Vučića, kao što je gospodin Bilčik, je već duže vreme jasna – a to je da će se žmuriti na brojna kršenja ljudskih prava i pad demokratije kako bi se režim Srpske napredne stranke održao na vlasti što duže”, ističe on i dodaje da u Evropi ipak postoje oni koji snažno zasupaju demokratske vrednosti.

“Sa druge strane naši saveznici iz grupacije levih i zelenih političkih aktera dosledno su posvećeni u osudi ne samo ovakvih slučajeva, već i doslednoj podršci borbi protiv korupcije, za vladavinu prava i poboljšanje demokratije”, zaključuje Veselinović.

Originalni naslov: Bilčik žmuri dok Vučić veliča zločine i gazi demokratiju

Izvor: https://nova.rs/vesti/politika/bilcik-zmuri-dok-vucic-velica-zlocine-i-gazi-demokratiju/

Pročitaj i ovo:

Jerinić za Vreme: Izbor istaknutih pravnika: Politička kontrola pravosudnih saveta

Ne mogu dovoljno puta da kažem da je Ne davimo Beograd jedina opoziciona organizacija koja je u svim fazama bila aktivno protiv ustavnih promena i usvajanja zakona kojima je pravosuđe prepakovano, da bi uskoro sa svilenom mašnicom bilo ponuđeno za još jedan plusić u Evropskoj komisiji – kao veliki uspeh u oblasti vladavine prava.

24 godine od početka NATO agresije

Nažalost, i 24 godine kasnije, isti oni koji su tada vodili Srbiju i gurnuli je u međunacionalne podele i sukobe, organizuju sebi miting i hvalospev, kako bi prekrojili gorku istinu da su se upravo oni obogatili u ratu i na tuđoj bedi.

Blokada radova na Savskom nasipu

Zajedno sa stanarima novobeogradskih blokova na levoj obali Save danima u bloku 70 branimo Savski nasip. Podršku stanarima su pružili narodni poslanici Zeleno-levog kluba, Radomir Lazović i Biljana Đorđević.