prevodi landing

PREVODI

Zahvaljujući volonterskom doprinosu članova i prijatelja Ne davimo Beograd, nastali su prevodi interesantnih tekstova koji se bave aktuelnim temama i oblastima interesovanja inicijative.
Izneti stavovi nisu nužno stavovi Ne davimo Beograd, već povod za diskusiju i razgovor. Ukoliko želite da doprinesete prevođenjem ili imate predloge interesantnih tekstova koje bi voleli da prevedemo na srpski jezik uključite se u diskusiju na ovom LINKU.

Odgovor Evropskih zelenih na krizu izazvanu COVID-19

16. 05. 2020.|

Retko kad je kriza ovakvih razmera uticala na toliko mnogo ljudi širom sveta i u tako kratkom vremenskom periodu. Ovo je nezabeležen izazov za naša društva s kojim se čovečanstvo mora suočiti zajedno. Solidarnost i ambiciozna saradnja, a ne nacionalizam i egoizam, obezbediće da iz ove krize izađemo jači i mudriji. Nikoga ne smemo zapostaviti, već se sa ovim moramo suočiti zajedno i otvorenih srca.

Grafička novela – Dr Li i virus koji nosi krunu

07. 05. 2020.|

Donosimo vam priču o pokojnom dr Li-u i njegovoj ulozi u pokušaju da upozori na epidemiju koronavirusa. Krajem prošle godine dr Li Venliang, koji je radio u Centralnoj bolnici Vuhan, bio je među onima koji su prvi alarmirali na virus. Zbog toga je upao u probleme i zvaničnici su ga optužili za širenje glasina. Na kraju je to postala globalna pandemija i on je od virusa umro u februaru. Njegova smrt izazvala je gnev i tugu širom Kine. Danas ga mnogi smatraju herojem koji je izazvao zabrinutost zbog koronavirusa uprkos nastojanjima da ga bude ućutkan. Grafičku novelu "Dr Li i virus koji nosi krunu" napisala je Francesca Cavallo,  jedna od autorki knjige "Priče za laku noć za male buntovnice", i nagrađivana autorka Njujork tajmsa. Knjigu besplatno možete preuzeti na: LINK. Pročitaj i ovo:

NY Times: Demontiranje demokratije? [prevod]

12. 04. 2020.|

Njujork Tajms i AP bave se korišćenjem korona virusa kao izgovora za gušenje nezadovoljstva građana. Srpski lider, koji izdaje nove uredbe na svojim dramatičnim svakodnevnim obraćanjima, je preoteo kompletnu vlast, izazivajući neslaganje kod neistomišljenika koji tvrde da je njegovo preuzimanje vlasti neustavno.

Korona virus je katastrofa za feminizam [prevod]

07. 04. 2020.|

Kakav uticaj korona virus i mere društvenog distanciranja i samoizolacije imaju na rodnu ravnopravnost, saznajte u tekstu autorke Helen Luis. Tekst je objavio portal "The Atlantic", a prevela Katarina Tadić.

Deponija i spalionica u Vinči: Otpad javni, profit privatni

20. 03. 2020.|

Francuski portal www.multinationales.org. piše o štetnom ulaganju francuskih kompanija u izgradnju spalionice u Vinči, ali i o jako lošoj situaciji sa odlaganjem otpada u okolini Beograda. Za ovaj sajt govorio je naš Aleksa Petković.

Galaktički vodič o korona virusu za radoznale dečake i devojčice

17. 03. 2020.|

Inicijativa Ne davimo Beograd priredila izdanje na srpskom jeziku dečije knjige „Galaktički vodič o korona virusu za radoznale dečake i devojčice“. Ovo izdanje priredili smo sa željom da se roditeljima pomogne da deci na jednostavan i siguran način objasne pandemiju COVID 19 virusa.

GARDIJAN: Nova globalna studija povezuje depresiju i samoubistva sa zagađenjem vazduha

20. 12. 2019.|

Zagađenje česticama analizirano u studiji rezultat je sagorevanja fosilnih goriva u vozilima, domaćinstvima i industriji. Istraživači su istakli da novi dokazi dodatno potkrepljuju potrebu da se odreaguje na ono što Svetska zdravstvena organizacija naziva "tiho vanredno stanje u javnom zdravlju" kao posledica vazdušnog zagadjenja.