Podrži pokret mesečnim donacijama

Vučić napadima na Ne davimo Beograd izbegava da odgovori o posledicama Rio Tinta

30. 07. 2021.|

Pokret Ne davimo Beograd našao se ponovo na meti predsednika Aleksandra Vučića. Ovaj put, Vučić nas je optužio da želimo da “srušimo srpsku državu”, kao i da “dobijamo ogromne pare spolja”. Povod za ove napade i izmišljotine je naše protivljenje eksploataciji litijuma u dolini Jadra i podrška protestu protiv izgradnje rudarskog kompleksa kompanije Rio Tinto u Loznici. 

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

29. 07. 2021.|

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

28. 07. 2021.|

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

28. 07. 2021.|

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".

Bahatost vozača mora biti kažnjiva, a saobraćaj planiran tako da je sprečava

23. 07. 2021.|

Pokret Ne davimo Beograd solidarno stoji sa građanima i građankama koji protestuju od sinoć na Karaburmi i najoštrije osuđuje bahatost vozača koji u ulici Marijane Gregoran na pešačkom prelazu automobilom udario oca i dvoje dece, (od kojih je jedno nažalost preminulo), a zatim pobegao sa mesta nesreće.

Ne davimo Beograd ovog vikenda u akcijama širom grada

22. 07. 2021.|

Pokret Ne davimo Beograd će ovog vikenda organizovati razgovore sa građanima i građankama širom Beograda u Lazarevcu, Banovom Brdu, Paliluli, Novom Beogradu i Zemunu, kako bismo predstavili rad pokreta i razgovarali o problemima sa kojima se ljudi susreću u svom neposrednom okruženju. Brojne akcije širom grada biće prilika i da predstavimo “Povelju za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd, koju je podržalo preko 150 javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca.

I prethodni vikend, akcije Ne davimo Beograd širom grada

21. 07. 2021.|

Ne davimo Beograd je i prethodnog vikenda organizovao susrete sa građanima i građankama, simpatizerima pokreta širom grada. Naše opštinske grupe organizovale su akcije i štandove kod Banjičke pijace i na Dušanovcu, zatim kod “Politike” i na Labudovom brdu, kao i potpisivanje peticije protiv nelegalne gradnje na Novom Beogradu. Bila je to prilika da razgovaramo o planovima Ne davimo Beograd da oslobodimo naš grad, zaustavimo sve štetne projekte kriminalne vlasti i izborimo se da Beograd postane dobar grad za sve.

Tužbe Milenijum tima isključivo u službi pritiska na aktiviste i medije

20. 07. 2021.|

Nakon saopštenja kompanije Milenijum tim u kome se tvrdi da su smanjili odštetni zahtev u tužbama koje su serijski podneli protiv velikog broja medija, organizacija i aktivista sa 100 hiljada na simboličnih 100 evra, pokret Ne davimo Beograd obaveštava javnost da u pokrenutim tužbama protiv naše organizacije i protiv Dobrice Veselinovića lično, nikakvih promena nije bilo.

Umesto u zastarelu vojnu opremu, Srbija da ulaže u zaštitu od nepogoda: Klimatske promene su realnost na koju moramo biti spremni

19. 07. 2021.|

Nije pitanje da li će do novih velikih polava, požara, rušilačkih oluja ili drugih katastrofa doći, već šta mi činimo da se spremimo za posledice elementarnih nepogoda? Uz zalaganje za pravednu energetsku tranziciju i hitan prelazak sa fosilnih na održive izvore energije, moramo ulagati u službe koje mogu zaštititi ugroženo stanovništvo i odgovoriti izazovima nepogoda koje dolaze kao posledica klimatskih promena.

Irena Fiket o urušavanju zgrade na Vračaru: Beograd sa investitorskog urbanizma mora preći na održivi razvoj

17. 07. 2021.|

Beograd mora promeniti kurs svog razvoja i umesto investitorskog urbanizma, mora preći na održivi razvoj. Umesto interesa pojedinaca i privatnih investitora, na prvo mesto mora doći javni interes. Nemamo nikakve iluzije da će naprednjačka vlast nešto naučiti iz ovog slučaja koji zamalo da ima tragične posledice, zato smatramo da je prvi korak ka održivom razvoju smena naprednjačke vlasti.

Dobrica Veselinović za BLIC: Naš cilj je da pokažemo ljudima da može drugačije

16. 07. 2021.|

U jednom od retkih pojavljivanja pokreta Ne davimo Beograd u dnevnom listu Blic, Dobrica Veselinović je govorio o planovima pokreta za predstojeće izbore, a u senci pregovora oko izbornih uslova. Takođe, bila je ovo prilika da se govori o stabilnom rastu podrške Ne davimo Beograd u prethodne tri godine, zatim odnosima sa drugim opozicionim organizacijama, EU, NATO, kao i o drugačijoj viziji razvoja grada i društva.

Predrag Momčilović za Danas: Dok priča o zaštiti, vlast devastira životnu sredinu

16. 07. 2021.|

Dok se s jedne strane priča o ulaganju u upravljanje vodama, s druge strane se u tajnosti po ubrzanoj proceduri donose Izmene Zakona o vodama kako bi olakšale privatizovanje vodnih dobara i korupciju. Dok premijerka priča o niskougljeničnom razvoju i smanjenju emisiju gasova sa efektom staklene bašte, uz pomoć kineskih kredita gradi se blok termoelektrane Kostolac B3, koji će dugoročno vezati Srbiju za ugalj i usporiti energetsku tranziciju. Državi zaštita životne sredine apsolutno nije prioritet, a to je vidljivo u svakodnevnoj degradaciji koja se svuda dešava, kaže za Danas Predrag Momčilović iz Ne davimo Beograd.

Podnete primedbe na planove za levu obalu Dunava: Lokacija industrijskog parka štetna, a veličina zaštićenog područja premala

16. 07. 2021.|

Pokret Ne davimo Beograd podneo je primedbe na dva plana koji se tiču područja leve obale Dunava i to za izgradnju srpsko-kineskog industrijskog parka i predlog proglašenja zaštićenog područija forlanda na levoj obali Dunava. Lokacija planiranog industrijskog parka u potpunosti je suprotna principima održivog razvoja. Uticaće na još veće gužve na uskim saobraćajnim grlima, doprineće velikom zagađenju, a ugroziće i zaštićenu zonu forlanda koja je prema planu neprihvatljivo smanjena tako da zaobilazi divlju gradnju.