NAŠ PLAN ZA SAOBRAĆAJ

30 MINUTA OD KUĆE DO POSLA

Cilj našeg plana “30 minuta od kuće do posla” je da poveća korišćenje javnog prevoza i smanji gužve u saobraćaju. Plan podrazumeva tri poteza: širenje mreže žutih traka, uvođenje brzih linija i korišćenje postojeće infrastrukture BG voza. Time bismo unapredili kvalitet usluge i života za skoro 50% Beograđana koji svakodnevno koriste javni prevoz.

ŽUTE TRAKE

Trenutna mreža žutih traka nije dovoljno rasprostranjena, što predstavlja branu za veću brzinu a samim tim i efikasnost javnog prevoza.
Trenutno stanje žutih traka u Beogradu prikazano je na slici:

Ono što mi dajemo kao predlog širenja žutih traka prikazan je na sledećoj slici:

Žuta traka uz minimum finansijskog ulaganja predstavlja lak način da se napravi siguran i brz prolazak i kretanje kroz grad za vozila gradskog prevoza i hitnih službi (hitna pomoć, vatrogasci, policija), ali i drugih vozila prioritetnog prolaza (taksi, linijska kombi vozila javnog prevoza).

Prioritetni prolazak linija javnog prevoza na raskrsnicama i u saobraćajnim “uskim grlima” bio bi regulisan putem semafora koji nekoliko sekundi pre zelenog svetla “otvaraju” prolaz za vozila javnog prevoza.

AUTOBUSKI SAOBRAĆAJ

U ovoj fazi našeg plana podrazumevamo uvođenje tri brze autobuske linije koje bi neprekidnim koridorima žutih traka povezivale na najfrekventnijim pravcima u gradu sledeće krajeve:

  • Zemun – Most na Adi – Banovo Brdo
  • Karaburmu – Centar – Žarkovo
  • Bežanijsku kosu – Centar – Konjarnik

Na brzim linijama naizmenično bi vozili i ekspres autobusi koji ne bi stajali na svim stanicama, dok bi u svim autobusima bilaa osposobljena dugmad za signaliziranje potrebe za izlazom iz vozila.

TRAMVAJSKI SAOBRAĆAJ

U ovoj fazi plan je uvođenje tri nove brze i pouzdane linije tramvaja na već postojećim šinskim kapacitetima sa zagarantovanim taktom polazaka na relacijama:

  • Savski blokovi – Banjica
  • Banovo brdo – Zvezdara
  • Centar (linija broj 2)

BG VOZ

Postojeći kapaciteti BG voza predstavljaju resurs koji je neophodno dalje razvijati i unapređivati. Naš plan podrazumeva 3 linije BG voza, na relacijama:

  • Batajnica – Novi Beograd – Vukov spomenik – Pančevo
  • Pančevo – Vukov spomenik – Rakovica – Resnik
  • Batajnica – Novi Beograd – Vukov spomenik – Rakovica – Resnik

Celokupnost plana “Od kuće do posla za 30 minuta”

Kada se tri autobuske, tri tramvajske i tri linije BG voza ujedine, dobijamo plan 3 + 3 + 3 = 30 minuta od kuće do posla!

Konsenzus oko metroa!

Smatramo da oko daljeg razvoja Beograda i metroa mora postojati konsenzus, koji se ne sme menjati u narednih nekoliko decenija.
S tim u vezi, naš predlog je “Plan lepeza”!

Naš plan za reformu saobraćaja ne gleda samo u daleku budućnost u kojoj će biti izgrađen metro nego polazi od trenutnog stanja i raspoloživih resursa. Naša ideja je da se problem postepeno rešava u pravcu sve većeg korišćenja javnog prevoza i sve manje upotrebe privatnih automobila radi smanjenja gužvi u gradu. Plan “30 minuta od kuće do posla” pokazuje da je to stanje moguće značajno popraviti pametnijom upotrebom onoga što imamo i vizijom grada u kojem će kretanje biti lako, brzo i zdravo.

Naš grad!