Vest da će grad Beograd tražiti nova izvorišta pijaće vode na Velikom ratnom ostrvu razljutila je sve aktiviste koji već mesecima protestuju i ukazuju na štetnost planirane gradnje u blizini aktuelnog vodoizvorišta na Makiškom polju.

Oni ocenjuju da je ovo pokušaj skretanja pažnje i umirivanja javnosti zbog gradnje na Makišu koji može imati veoma štetne posledice po zaštićeno područje Velikog ratnog ostrva i otvoriti prostor za dalju urbanizaciju netaknutog parka prirode.

Nova izvorišta vode za snabdevanje Beograđana tražiće se, naime, na Velikom ratnom ostrvu, što se zaključuje iz tendera za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje izvorišta podzemnih voda na Velikom ratnom ostrvu koji je raspisalo JKP Vodovod i kanalizacija.

Kao razlozi za traženje izvora vode na VRO navodi se urbanizacija i veće potrebe stanovnika, ali i podatak da je opala količina raspoloživih zaliha vode na Makiškom polju i drugim vodoizvorištima sa kojih se snabdevaju Beograđani.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ smatra da ovime Veliko ratno ostrvo postaje nova žrtva investitorskog urbanizma.

Radomir Lazović iz Inicijative kaže za Danas da najavljenu izgradnju izvorišta podzemnih voda na VRO moramo gledati iz šireg konteksta razvoja grada koji nam govori da se radi o ugrožavanju ovog zaštićenog prirodnog dobra, i zarad izgradnje u drugim delovima grada i zarad urbanizacije ostrva, što je odavno želja naprednjačkih vlasti.

– Veliko ratno ostrvo mora biti sačuvano od malverzacija gradske vlasti koja po svaku cenu želi da iskoristi sva prirodna i zajednička dobra Beograda za ostvarivanje zarade njima bliskih investitora. Dok sa jedne strane reke vlast urbanizuje Makiško polje i na taj način ugrožava vodoizvorište i snabdevanje vodom svih građana Beograda, sa druge se nelegalnom gradnjom uništavaju reni bunari na Savskom nasipu, a sada se voda traži na Velikom ratnom ostrvu. Umesto ugrožavanja zaštićenog prirodnog dobra, treba rešiti probleme na ova druga dva vodoizvorišta, rekao je Lazović.

On je podsetio i na ranije najave gradnje na Velikom ratnom ostrvu protiv kojih su se građani bunili, ističući da smo mogli da vidimo da za gradsku vlast, u nameri privatizacije javnog dobra nema prepreka ni u zakonima, ni u propisima, ni u željama građana.

Protiv gradnje na Makiškom polju bunile su se mnoge organizacije i aktivisti, među njima i Pokret slobodna Srbija (PSS), koji sada ukazuje na štetnost odluke o traženju vode na Velikom ratnom ostrvu.

Predsednik Odbora za urbanizam PSS Marin Krešić, kaže da je ova ideja gradske vlasti stigla sa namerom da se umiri javnost koja se bunila protiv gradnje u blizini vodoizvorišta na Makiškom polju ali da se ne sme dozvoliti nastavak takvog projekta.

– Ne sme se dozvoliti čak ni da pomisle da možda ispune najavu, jer nova meta im je, ni manje ni više, nego – Veliko ratno ostrvo. Rezervat prirode, vekovno stanište ptica, oaza i budući beogradski Centralni park. Ova vlast je već jednom diskretno opipavala puls Beograđana najavama da je Veliko ratno ostrvo idealno za izgradnju kazina, kockarnica i luksuznih hotela – ali je negodovanje bilo jako i prividno su odustali. Sad su smislili novu kombinaciju – uloviće dve muve jednim udarcem. Aha, kažu, bunite se zbog zagađenja izvorišta – pa evo vam novo. Najavili su da će na ostrvu da grade nove reni bunare i naprave novo izvorište za Beograd, ističe Krešić.

On dodaje i da bi potraga za vodom otvorila prostor da gradska vlast daljim projektima započne gradnju na zaštićenom području Ostrva, zbog čega se ovakva namera mora odmah sprečiti.

– Jasne su nam sve njihove koruptivne kombinacije. Potpuno je jasno da će, kad jednom tu uđu i dovuku građevinske mašine, na brzinu da nacrtaju i usvoje nekakav urbanistički plan, po kom, kad su već tu investirali, mogu da nastave da grade. Kao što betoniraju Park prijateljstva. Kao što seku Košutnjak da bi i tu gradili. Kao što skrnave Kalemegdan, naveo je Krešić.

Udruženje građana „Bitka za Košutnjak“ pozvalo je „sve građane Beograda i Srbije, bez obzira na političku ili drugu opredeljenost“, da zajedno spreče urbanizovanje Velikog ratnog ostrva, a iz udruženja „Bitka za Košutnjak“ navode da su prekjuče podneli hitan zahtev za stavljanje van snage i poništavanje te javne nabavke, kao i prethodne studije opravdanosti Velikog ratnog ostrva.

NDBG tuži Vesića zbog uvreda

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ i Institut za urbane politike Beograda juče su podneli tužbu za uvredu ugleda i časti protiv zamenika gradonačelnika Gorana Vesića navodeći da je uvredama i neistinama odgovorio na njihove primedbe da su pojedini projekti, koje je vlast najavila ili sprovodi, protivni javnom interesu i štetni. Predstavnica Instituta za urbane politike Beograda Iva Čupić je navela da ih je Vesić napao nakon što su reagovali na planove vezane za Koštunjak i Kosančićev venac. „Na pitanje zašto seku hektare šume u Beogradu odgovorio je – da mi primamo milione. Umesto argumentovanog odgovora iznosi neistine i uvrede“, rekla je Čupić.

Originalni naslov: Veliko ratno ostrvo nova žrtva vlasti Beograda

Izvor: https://www.danas.rs/drustvo/veliko-ratno-ostrvo-nova-zrtva-vlasti-beograda

Pročitaj i ovo: