Aktivista inicijative Ne davimo Beograd o temama oko kojih opozicija može da se dogovori pred izbore u glavnom gradu

Sarađujemo i sarađivaćemo sa svim iskrenim opozicionim akterima u borbi za slobodne i nezavisne medije, za fer i ravnopravne izborne uslove, u kontroli izbora, a potrebno je uspostaviti i dogovor o nenapadanju, kaže za Danas Robert Kozma iz inicijative Ne davimo Beograd, odgovarajući na pitanje oko kojih beogradskih tema opozicija može da se dogovori i sarađuje uoči izbora u glavnom gradu.

Budući da je trenutno neverovatno zamisliti da se opozicija udruži i u jednoj koloni izađe na beogradske izbore, postavlja se pitanje koje teme bi mogle da povežu oponente vlasti i u čemu bi oni mogli da nastupaju zajedno.

Ovo može biti važno  jer istraživanje Demostata pokazuje da opozicija ima šansu za pobedu u Beogradu, ali i da je za to potreban dogovor koji bi sprečio rasipanje glasova.

– Za Ne davimo Beograd je ključni cilj smena kriminalne vlasti na beogradskom ali i nacionalnom nivou, kao i borba za zelenu, pravednu i demokratsku politiku kojom ćemo omogućiti da se u našim gradovima dostojanstveno živi. U oba slučaja se zalažemo za programsko profilisanje aktera i izlazak na izbore u optimalnom broju programskih kolona koje nude građanima mogućnost da glasaju za njima najbližu političku opciju, a ne isključivo protiv vlasti. A to znači i profilisanje koje nije opterećeno ličnim sujetama i svađama, kao što je to bio slučaj u neprincipijelnom povezivanju opozicionih aktera, na primer u slučaju Saveza za Srbiju i Ujedinjene opozicije Srbije – kaže on.

Prema njegovim rečima, ova inicijativa istovremeno sarađuje i sarađivaće sa svim iskrenim opozicionim akterima u borbi za slobodne i nezavisne medije, za fer i ravnopravne izborne uslove, u kontroli izbora, a potrebno je uspostaviti i dogovor o nenapadanju.

Originalni naslov: Robert Kozma: Sa ostatkom opozicije ćemo sarađivati u kontroli izbora

Izvor: https://www.danas.rs/politika/robert-kozma-sa-ostatkom-opozicije-cemo-saradjivati-u-kontroli-izbora/

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.