Aktivista inicijative Ne davimo Beograd o temama oko kojih opozicija može da se dogovori pred izbore u glavnom gradu

Sarađujemo i sarađivaćemo sa svim iskrenim opozicionim akterima u borbi za slobodne i nezavisne medije, za fer i ravnopravne izborne uslove, u kontroli izbora, a potrebno je uspostaviti i dogovor o nenapadanju, kaže za Danas Robert Kozma iz inicijative Ne davimo Beograd, odgovarajući na pitanje oko kojih beogradskih tema opozicija može da se dogovori i sarađuje uoči izbora u glavnom gradu.

Budući da je trenutno neverovatno zamisliti da se opozicija udruži i u jednoj koloni izađe na beogradske izbore, postavlja se pitanje koje teme bi mogle da povežu oponente vlasti i u čemu bi oni mogli da nastupaju zajedno.

Ovo može biti važno  jer istraživanje Demostata pokazuje da opozicija ima šansu za pobedu u Beogradu, ali i da je za to potreban dogovor koji bi sprečio rasipanje glasova.

– Za Ne davimo Beograd je ključni cilj smena kriminalne vlasti na beogradskom ali i nacionalnom nivou, kao i borba za zelenu, pravednu i demokratsku politiku kojom ćemo omogućiti da se u našim gradovima dostojanstveno živi. U oba slučaja se zalažemo za programsko profilisanje aktera i izlazak na izbore u optimalnom broju programskih kolona koje nude građanima mogućnost da glasaju za njima najbližu političku opciju, a ne isključivo protiv vlasti. A to znači i profilisanje koje nije opterećeno ličnim sujetama i svađama, kao što je to bio slučaj u neprincipijelnom povezivanju opozicionih aktera, na primer u slučaju Saveza za Srbiju i Ujedinjene opozicije Srbije – kaže on.

Prema njegovim rečima, ova inicijativa istovremeno sarađuje i sarađivaće sa svim iskrenim opozicionim akterima u borbi za slobodne i nezavisne medije, za fer i ravnopravne izborne uslove, u kontroli izbora, a potrebno je uspostaviti i dogovor o nenapadanju.

Originalni naslov: Robert Kozma: Sa ostatkom opozicije ćemo sarađivati u kontroli izbora

Izvor: https://www.danas.rs/politika/robert-kozma-sa-ostatkom-opozicije-cemo-saradjivati-u-kontroli-izbora/

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.