Dobro došli u ciklus Zelenih intervjua!

Svakog ponedeljka predstavljamo rad, ciljeve i razmišljanja članova i članica pokreta Ne davimo Beograd.

U našem pokretu funkcioniše Grupa za dobrobit životinja. Koordinatorka Lola Joksimovic za stranicu Za naš zeleni grad približiće nam razloge za osnivanje ove grupe, potrebe životinja i vlasnika ljubimaca.

Toplo vam preporučujemo ovaj razgovor, vođen za dobar grad u pet friendly izdanju.

Kako žive životinje u Beogradu?

– Beograd nije samo dom ljudi, nego i naših kućnih ljubimaca koji su deo naših porodica. I oni žive u istoj zajednici, jednako kao i svi mi. Kućni ljubimci pomažu da naši gradovi budu srećniji i zdraviji za život, a promišljanje zelenih površina u gradovima koristiće i ljudima i divljim životinjama koje žive u rubnim opštinama.

Životinje su prijatelji životne sredine, ljudi, dece, grada. Zašto je toliko pitanja u vezi sa njima nerešeno?

– Populacija kućnih ljubimaca je visoko koncentrisana u našem gradu. Neformalna statistika pokazuje da se vlasništvo kućnih ljubimaca povećalo u 2020. godini čak za 30%. Ovo pokazuje da postoji velika snažno motivisana zajednica koja bi bila zainteresovana za rešavanje problema vezanih za dobrobit životinja. Kao i za sva druga pitanja vođenja našeg grada, potrebno je uspostaviti sistem koji sprovodi adekvatne politike, na dobrobit cele zajednice. Sve bolesti sistema, od korupcije do nestručnog kadriranja, uzrok su i nerešenih problema u ovoj oblasti.

NDMBGD Grupa za dobrobit životinja želi da razgovara s ljudima o važnim problemima sa kojima se suočavaju vlasnici i kućni ljubimci, ali i oni koji nemaju ljubimce. Od podučavanja o odgovornom vlasništvu i rada na smanjenju broja napuštenih životinja, do lobiranja za savremene pet friendly javne prostore, uz odgovorno vlasništvo, do promovisanja kontrolisanog uzgajanja rasnih pasa i mačaka (“puppy mills”).

Ko se sve u našem gradu bori za dobrobit životinja? Imaju li te borbe rezultate?

– Gradovi koji su pet friendly, npr. imaju manje kućnih ljubimaca u skloništima i više kućnih ljubimaca u domovima punim ljubavi, ili dobro osmišljene parkove i kreativne sadržaje za zdravo provođenje vremena na otvorenom sa kućnim ljubimcima.

U našem gradu i okolini, aktivne su mnoge grupe koje se bave različitim pitanjima vezano za dobrobit životinja. NDMBGD Grupa će stvarati mreže partnerstava sa organizacijama koje se bave pitanjima dobrobiti životinja kako bi se postigao veći efekat na našu zajednicu, ali i širu javnost kroz zagovaranje o ovoj oblasti. Takođe, povezivaćemo se sa sličnim inicijativama iz regiona, sarađivati s vladama koje imaju dobre primere prakse, nevladinim organizacijama i gradskim organizacijama širom sveta kako bismo uticali na održive gradske politike. Zajedničkim naporima, doći ćemo do rezultata, na dobrobit svih.

Koje su glavne programske tačke pokreta i grupe u pogledu poboljšanja statusa životinja u javnom prostoru (i uopšte)? Šta je najpotrebnije razvijati u gradskoj politici o životinjama da bi se i sama životna sredina poboljšala?

– Bavićemo se važnim pitanjima koje smo mapirali kroz razgovore s organizacijama, građanima i članovima Grupe.

Radićemo na razvijanju pet friendly programa, kao što su: kućni ljubimci na radnom mestu, povezivanje dece bez roditeljskog staranja iz domova i ljudi iz domova za stare sa napuštenim životinjama.

Kako bi olakšali integraciju kućnih ljubimaca u svakodnevni život njihovih vlasnika i celokupne zajednice, bavićemo se merama koje se fokusiraju na pitanja javnog prevoza za ljubimce, ali i pse pratioce ljudi.

Odgovorno vlasništvo je posvećenost koja podrazumeva blagovremenu socijalizaciju, staranje o zdravlju i potrebama ljubimaca uz jasno definisanu legislaciju i uzimanje u obzir dobrobiti cele zajednice. To podrazumeva i mere edukacije novih i budućih odgovornih vlasnika ljubimaca. Takođe, želimo da podstaknemo zbrinjavanje životinja kroz kampanju koja promoviše udomljavanje.

Gradskim pravilnikom uredićemo metode smanjenja broja životinja na ulicama kroz kontrolu razmnožavanja i sprovođenje besplatne sterilizacije.

Pored uređenja i održavanja zelenih površina, važno je sprovesti urbanističko rešenje za groblje kućnih ljubimaca u velikom gradu kao što je Beograd.

Postoji ogroman broj vrsta koje su naučile da žive pored nas u skrivenim uglovima naših urbanih staništa. Zato je potrebno intenzivirati brigu o divljim životinjama, koje žive na teritoriji Beograda, i promovisati zaštitu biološke raznovrsnosti u urbanim sredinama kao dobru meru naše posvećenosti zaštiti funkcionalnih ekosistema, a time i naše globalne ekološke sudbine. (detaljnije o svemu u programu Inicijative Ne davimo Beograd)

Kako lično opisuješ životinje (šta one za tebe predstavljaju)?

– Za nas koji živimo u velikim gradovima, priroda je često bliža nego što mislimo.

Neverovatno je koliko ljubavi, radosti i smeha unose u naše živote. Zbog njih smo bliži jedni drugima.

Calvin: Znaš, ponekad se svet čini kao prilično nevaljalo mesto.
Hobbes: Zato su životinje tako meke i zgodne za grljenje.
Bill Watterson, Scientific Progress Goes “Boink“

U kvalitativnom smislu, šta najviše razlikuje svakodnevicu pojedinca – ljubitelja životinja (i vlasnika ljubimca) od nekoga ko to nije?

– Uključivanje politika za dobrobit životinja u gradsko planiranje poboljšaće život svih članova zajednice, i omogućili kvalitetan suživot za kućne ljubimce, vlasnike, ali i one koji nisu vlasnici kućnih ljubimaca.

Kako bi naš suživot bio ispunjen obostranim razumevanjem i uvažavanjem, neophodno je povećati toleranciju sprovođenjem različitih mera kroz gradsku politiku. To mogu biti sistemske promene u pristupu napuštenim životinjama koja će voditi i humanijem odnosu prema njima, ali i smanjenju rizika po građane i građanke. Zakonske mere protiv serijskih sakupljača, korišćenje pasa za borbe (eksploatacija pasa lutalica kao „mesa”za borbe pasa) ili promovisanje kulture skupljanja izmeta (zbog velikog broja vlasničkih pasa povećan je pritisak i na zelene površine koje ne mogu da ih apsorbuju, ali i zagađuje vodu, truje travu i ostale biljke). Zatim, edukacija vlasnika i izdavanje gradskih sertifikata za „dobro vaspitane pse”, što je praksa u nekim zemljama.

U svakodnevici jednog ljubitelja, kućni ljubimci deluju smirujuće, smanjuju krvni pritisak i čine ljude srdačnijim. Kratke šetnje, malo vremena za igru i maženje, kao privremena distrakcija koja omogućava mentalne pauze i izbegavanje prevelikog stresa u životu.

Molimo te da uputiš poruku pratiocima stranice o budućnosti Beograda kao prijatelja životinja i važnosti učešća svakoga u postizanju tog rešenja.

– Pokret Ne davimo Beograd želi da omogući kvalitetan suživot za kućne ljubimce, vlasnike i one koji nisu vlasnici kućnih ljubimaca. Uključivanje politika za dobrobit životinja u gradsko planiranje poboljšaće život svih članova zajednice.

Da bi Beograd bio DOBAR GRAD ZA SVE (baš sve)! pozivamo vas da se priključite NDMBGD Grupi za dobrobit životinja
[email protected]

Pročitaj i ovo: