U nacrtu budžeta glavnog grada za sledeću godinu predviđen novac za žičaru na Kalemegdanu.

Beogradska vlast nije odustala od izgradnje žičare na Kalemegdanu, iako je taj projekat zaustavljen oštrim reakcijama stručne i šire javnosti, a zatim i sudskom odlukom. Da se gondola, koja je ocenjena kao izuzetno štetan ali i zakonski problematičan projekat, ipak planira i dalje, pokazuju stavke u nacrtu budžetu grada za narednu godinu, ali i izmene različitih urbanističkih planskih dokumenata, upozoravaju upućeni.

Ostaje da se vidi da li će aktuelna gradska ali i republička vlast pošto- poto insistirati da se ta gradnja izvede ili se ta mogućnost tek ostavlja otvorenom, kao i da li je u ovom trenutku uopšte i moguća.

Incijativa Ne davimo Beograd i ranije je upozoravala da se od izgradnje gondole nije odustalo, već da je taj plan samo odložen za neki pogodniji trenutak, na šta ukazuju brojne izmene planskih dokumenata. Kako oni navode, vlast pokušava da gondolu provuče kroz, za javnost slabo vidljive, izmene novog urbanističkog plana Beograda koji je trenutno u izradi, ali i Plan generalne regulacije.

– Kao sto smo sve vreme i upozoravali, od gondole se nije odustalo već se čeka da prođu izbori kako bi se počelo sa radovima. Sličan slučaj je i sa sečom šume na Košutnjaku i sa drugim štetnim projektima. Za gondolu zaista nema mesta na jednom od najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika. Jedini način kako možemo biti sigurni da će se sa ovakvim nasiljem nad urbanizmom Beograda prestati, jeste da smenimo ovu kriminalnu vlast. Ja pozivam ljude da nam u tome pomognu i uključe se jer svi moramo dati svoj doprinos, kaže Radomir Lazović iz te inicijative.

Podsetimo, pripremni radovi na izgradnji gondole, koji su otpočeli sečom 150 zdravih stabala na Kalemegdanu, zaustavljeni su odlukom Upravnog suda, prema čijoj proceni je gradnja počela bez potrebnih dozvola kao i zakonski neophodne saglasnosti nadležnih institucija na Studiju o proceni zaštite životne sredine.

Javni uvid tokom praznika

Izmene Plana generalne regulacije Beograda trebalo bi da se nađu na uvidu javnosti od 20. decembra, a da li se u njemu nalazi i gondola, za sada nije poznato. Međutim, nedavno objavljena odluka o javnom uvidu već je podigla prašinu u javnosti, a pojedine organizacije tražile su da se odloži, jer jsmatraju nedopustivim da se uvid u tako važan, krovni planski dokument, organizuje tokom praznika, čime se javnost praktično potpuno udaljava od uvida u izmene njime predviđene.

Originalni naziv: Vlast ne odustaje od izgradnje gondole

Izvor: https://www.danas.rs/vesti/drustvo/vlast-ne-odustaje-od-izgradnje-gondole/

Pročitaj i ovo:

Jerinić za Vreme: Izbor istaknutih pravnika: Politička kontrola pravosudnih saveta

Ne mogu dovoljno puta da kažem da je Ne davimo Beograd jedina opoziciona organizacija koja je u svim fazama bila aktivno protiv ustavnih promena i usvajanja zakona kojima je pravosuđe prepakovano, da bi uskoro sa svilenom mašnicom bilo ponuđeno za još jedan plusić u Evropskoj komisiji – kao veliki uspeh u oblasti vladavine prava.

24 godine od početka NATO agresije

Nažalost, i 24 godine kasnije, isti oni koji su tada vodili Srbiju i gurnuli je u međunacionalne podele i sukobe, organizuju sebi miting i hvalospev, kako bi prekrojili gorku istinu da su se upravo oni obogatili u ratu i na tuđoj bedi.

Blokada radova na Savskom nasipu

Zajedno sa stanarima novobeogradskih blokova na levoj obali Save danima u bloku 70 branimo Savski nasip. Podršku stanarima su pružili narodni poslanici Zeleno-levog kluba, Radomir Lazović i Biljana Đorđević.