Predstavnik Inicijative Ne davimo Beograd Radomir Lazović i predsednik pokreta Slobodnih građana Pavle Grbović ocenili su u Danu uživo da projekat izgradnje metroa nije namenjen stvarnoj izgradnji i obezbeđivanju lakših uslova za prevoz u Beogradu, već nelegalnim poslovima oko ovog projekta, vrednog više od četiri miljarde evra.

Podsetimo, građani, aktivisti i predstavnici opozicionih stranaka su se u podne okupili na protestu zbog najave gradnje metroa, blokirali su put i nisu dozvolili kamionu sa gradilišta metroa da ga napusti. Građane je na protest pozvao Pokret Ekološki ustanak, kako bi se suprotstavili izgradnji metroa na Makiškom polju napominjući da to, kako je naglašeno u pozivu, ugrožava vodosnabdevanje Beograda.

„Meni se čini da su predstavnici vlasti ispravno postupili jer nisu došli, zato što nema ništa čime bi mogli da se pohvale. Jasno je da argumentima ne možemo da utičemo na Vesića, Malog i slične ljude, ali je ono što je važno da je građanima dosta dobro obvjašnjena štetnost metroa. Niko ovde nije došao zbog toga što ne želi metro, već zato što će na ovaj način kako se planira, ostaviti trajne štetne posledice po Beograd, ali i Srbiju“, rekao je Lazović.

Prema njegovim rečima, „biće potrošeno dve milijarde evra da se povežu dve livade, na kojima trenutno nema građana, a da se ne povežu zdravstvene institucije i da se zaobiđu obrazovne institucije, i da se ne povežu i Prokop i Autobuska stanica“.

„Ko će se voziti ovim metroom? Nama se čini, a to je i stav stručnjaka da se ovo radi kako bi se podigla cena kvadrata, tamo gde će se graditi metro“, smatra Lazović.

Originalni naslov: Gosti N1 o metrou: Počelo „ugrađivanje“, radi se zbog dizanja cene kvadrata

Izvor: https://rs.n1info.com/biznis/gosti-n1-o-metrou-pocelo-ugradjivanje-radi-se-zbog-dizanja-cene-kvadrata/

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).