Robert Kozma ističe da se vlast plaši, a deluje i da ne zna, kako da započne adekvatnu kampanju informisanja građana o vakcinama i pozivanja na vakcinaciju koja bi odgovorila na sve nedoumice koje građani imaju prema vakcinama.

– Nažalost, mogli su da iskoriste leto za promotivnu kampanju i pogodnosti kojima bi podstakli studente na vakcinaciju, kao i radnike u javnim službama, a ne da čekaju jesen kada se i očekivao novi talas pandemije. Sopstvenim neznanjem i oklevanjem doprineli su jedino tome da se građani polarizuju oko veoma važne teme za naše javno zdravlje i društvo. U proteklih godinu dana čini se da je vlast odustala od borbe protiv pandemije, pravdajući se lošom argumentacijom po principu “mi smo vakcine nabavili, a odgovornost je sada na građanima” – kaže Kozma.

Međutim, napominje naš sagovornik, nastavili su sa konstantnim zbunjivanjem građana, jer na dnevnom nivou na minimum dve televizije sa nacionalnom frekvencijom pod režimskom uredničkom palicom svakodnevno se mogu čuti glavni šarlatani koji sluđuju građane nestručnim i neutemeljnim stavovima, a sve češće i najobičnijim lažima.

– A na drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom u najboljem slučaju dopuštaju šture informacije, lišene konteksta. Od neodgovorne i licemerne vlasti se ne može očekivati odgovorno ponašanje, a negativne posledice njihovog licemernog ponašanja u uslovima pandemije osećaju građani, kao i medicinski radnici i lekari koji svakodnevno spašavaju živote naših sugrađana, dok rizikuju sopstveni život – smatra Robert Kozma.

Prema njegovim rečima, aktuelni režim sada pokušava ponovo da prikaže navodno neslaganje između medicinskog i političkog dela nepostojećeg kriznog štaba, gde politički deo štaba tobože brine za ekonomiju zemlje, a medicinski za javno zdravlje, pa su prvi protiv uvođenja restriktivnih mera i ograničenja kretanja.

– Međutim, nisu javno zdravlje i ekonomija odvojene i suprotstavljene stvari, nego se radi se o našem društvu u kojem ne smemo biti prinuđeni da biramo između sopstvenog zdravlja i mogućnosti da zaradimo za život. Upravo zbog toga ne može vlast da se pravda građanima koji ne žele da se vakcinišu, ukoliko upravo ta vlast iz marketinških razloga pre podne poziva na vakcinaciju, a posle podne organizuje takmičenje u promovisanju horor teorija zavere na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i režimskom kontrolom – kaže Kozma.

Ukoliko žele da makar u jednoj stvari budu odgovorni, zaključuje on, onda moraju da jasno poruče da su protiv raznih suludih teorija zavere i da zajedno sa stručnom javnošću, organizuju kampanju za vakcinaciju koja bi morala biti informativnog karaktera, ali i da sadrži razne podsticaje za vakcinaciju.

– I da, može se desiti da neko kaže – pa to košta?! Ali, jedini pravi odgovor je da se radi o našem javnom zdravlju i društvu, a zbog blagostanja društva mi i imamo državu, ili, bar, trebalo bi da je takav slučaj – zaključuje Robert Kozma.
Originalni naslov: Stojković: Vlast neće uvesti mere makar se umiralo na ulicama

Pročitaj i ovo:

Šapić već dvadeset dana ne može da popravi jednu cev

Velika rupa nastala nakon pucanja magistralnog cevovoda u ulici 27. marta još uvek nije sanirana. Naime, prošlo je već 20 dana od kada je došlo do pucanja cevi i velike poplave u tek rekonstruisanom “Zelenom bulevaru”, a da nadležne službe ne mogu da završe sanaciju ove ulice.

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko košta pogled na Savu?

Ukoliko želite da Vaš pogled ode dalje od brane i nagomilanog đubreta i potencijalno se pruži samo na površinu reke, neophodno je da budete gosti nekih od ugostiteljskih objekata ili privatno iznajmite neki od splavova. Preostalih 407m slobodnog pogleda na reku rasparčano je na manje delove koje možete pronaći između usko zbijenih plovnih objekata.

Veselinović za N1: Parlamentarna većina uplašena, SNS izvlači tešku mašineriju

Dobrica Veselinović, odbornik u Skupštini Grada Beograda, rekao je da poslanici iz Ne davimo Beograd sami pišu svoje govore, za razliku od poslanika Srpske napredne stranke za koje je kazao da sa sobom nose skripte sa uvredama. Veselinović je tako odgovorio na optužbe premijerke Ane Brnabić koje je iznela u Skupštini Srbije. On je dodao da je to znak da su se poslanici vladajuće većine uplašili opozicije u parlamentu i da izvode tešku mašineriju.