„Žrtve nisu same, nisu same ni one 393 žene koje su potpisale prijavu protiv Marinike Tepić – moramo ih razumeti jer se verovatno boje za svoju porodicu i svoju egzistenciju“, kaže za Danas Jelena Jaćimović, aktivistkinja ženske grupe Ne davimo Beograd, koja je u ponedeljak bila u Jagodini ispred tamošnje policije, dok je Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, davala izjavu u vezi sa navodima o pedofiliji i prostituciji u organizaciji Dragana Markovića Palme.

Podsetimo, dva dana pre nego što će 393 žene iz Jagodine, zaposlene u javnom sektoru, podneti tužbu za izazivanje panike protiv Marinike Tepić, jer je navela da se žene u tom gradu seksualno ucenjuju kako bi dobile posao, Dragan Marković Palma, osumnjičen kao glavni organizator, najavio je njihovu tužbu u medijima.

Iz navedenog, stručna javnost je izvela zaključak da su one bile primorane na podnošenje tužbe i odbranu predsednika Skupštine opštine Jagodina, ne samo zato što je Marković to najavio dva dana ranije, već i zato što je iz iskustva nepoznata mogućnost tako brze organizacije, upoznavanja svih potpisnica sa sadržajem tužbe i dolaženja do njihovog pristanka.

Takođe, tužba je usledila kao reakcija na objavljivanje snimka zaštićenog svedoka na konferenciji Marinike Tepić, koji je govorio ne samo o seksualnoj eksploataciji već i podvođenju maloletnica, opet u organizaciji Dragana Markovića Palme.

– U ponedeljak smo imali priliku da stojimo ispred PU Jagodina sa transparentima na kojima smo još jednom, nakon suđenja Milutinu Jeličiću, pokušali da pokažemo da smo tu za sve žene i devojčice koje su zlostavljane. Podrška je naš vid borbe. Institucije su tu da rade svoj posao – kaže Jelena Jaćimović.

Ovaj put, dodaje naša sagovornica, za razliku od žena iz Brusa, nad kojima je pomenuti Milutin Jeličić izvršio seksualno nasilje, za šta je, u slučaju Marije Lukić i osuđen na tri meseca zatvora, nisu poznata imena žena i devojčica.

– Ne čujemo njihov glas i plašimo se da ih ima više nego što možemo da zamislimo. S obzirom na to da se ovde, između ostalog, sumnja i na seksualnu eksploataciju maloletnih lica – tužilaštvo i policija mogu i treba da zaštite ove žene i devojčice, baš kao i svedoke koji se osete osnaženo da istupe. Čini mi se da su aktivistkinje i aktivisti u Jagodini opet pokazali da su tu, da će uvek biti tu i da žrtve nisu same. Javnim pritiskom i prisustvom aktivisti, građani i građanke mogu da utiču na reakciju nadležnih – to smo videli u slučaju podrške Mariji Lukić kada se tema lokalnih moćnika koji zlostavljaju konačno otvorila u Srbiji. Sada kada je „Me too“ pokret u Srbiji uzeo zamajac, kada i Milena Radulović, Danijela Štajnfeld, Merima Isaković i druge glumice govore o seksualnom nasilju – daje se dodatna podrška svim ženama koje će govoriti u budućnosti – navodi Jelena Jaćimović.

S druge strane, ističe ona, žene na visokim pozicijama u državnoj strukturi koje su zaštićenije od većine nas – poput premijerke, ministarki u Vladi i javne tužiteljke Zagorke Dolovac ne smeju da ćute i štite patrijarhalni sistem i pojedince na pozicijama moći.

– I pored toga, čini mi se da je patrijarhalna mašinerija na ovim prostorima počela da puca, oseća se potencijal ženske snage i solidarnosti – zaključuje sagovornica Danasa.

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.