Naš Vjekoslav Vuković govorio je za dnevni list Danas o akciji “Digni glas: Bukom protiv diktature” na koju je pozvala inicijativa Ne davimo Beograd. Ceo tekst možete naći na sajtu Danasa, na linku. 

Prezadovoljni smo odzivom građana i građanki, iako smo donekle i očekivali veliki odziv, jer smo danima preko društvenih mreža i putem mejlova pozivali naše prijatelje i komšije da se pridruže akciji. Pored velikog doprinosa naših članova i simpatizera, u akciju su se uključili i aktivisti svih članica Građanskog fronta. A pridružio se i veliki broj građana i građanki koji su pozitivno reagovali na poziv da dignu glas protiv diktature.

BIlo je sjajno čuti kako sa prozora odjekuje poziv na borbu za slobodnu, solidarnu I demokratsku Srbiju. Danas kada naše društvo svakim novim potezom vlade klizi u diktaturu, jako je bitno da dignemo glas i u teškim trenucima kada se nalazimo u svojim domovima zbog policijskog časa. Jako smo zadovoljni, a večeras očekujemo i veći odziv. Pridružite se muzikom, zviždanjem, posuđem, budite kreativni u izražavanju nezadovoljstva.

Koliko gradova se pridružilo akciji?

U prvoj sinoćnjoj akciji krenula je buka u osam gradova gde su članice Građanskog fronta (Beograd, Kraljevo, Niš, Požega, Valjevo, Vlasotince, Kula i Apatin), a pridružili su se i Novi Sad, Subotica, Smederevo, Lazarevac, Čačak… Na grupi Digni glas: Bukom protiv diktature pozvali smo građane da nam jave u kojim se sve gradovima čuo ovaj protest, i javilo nam se jako puno ljudi, ne manje od 30 gradova širom Srbije.

Šta je cilj ove akcije i šta iza nje očekujete da usledi?
Ovo je poziv svim građanima da vrše pritisak na ovu kriminalnu vlast svim sredstvima. Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da na sve načine moramo da se borimo i protestima, bukom, akcijama, tužbama i prijavama i razgovorima, na ulici, sa prozora, u mesnim zajednicama … Želimo da ohrabrimo ljude da se suprostave uvođenju diktature, ali i da pokažu drugima da je ovakvo stanje neodrživo, kad su naši glasovi ućutkani terorom SNS mašinerije na svakom koraku.

Dokle će akcija trajati?

Samo lupanje i buka nisu ni cilj ni želja, to je samo sredstvo kojim se služimo sada kada su nam druga sredstva nedostupna. I baš zato što se nalazimo u teškom trenutku kada su nam građanska prava sužena, moramo pokazati da se ne mirimo da činjenicom da nam društvo ponire u diktaturu.

Podrška stize i od opozicije, da li vam to smeta?
Podrška je dobrodošla, zahvaljujemo se svim pojedincima i organizacijama koji se uključuju, ali još jednom se pokazuje da su građani i građanke najjača karika ovog društva. I da nam je neophodno drugačije bavljenje politikom od onog uobičajenog.