Ne davimo Beograd bi bio spreman da podrži premijera, odnosno gradonačelnika one opozicione izborne kolone koja osvoji najveći broj glasova. Ovakav dogovor bio bi garant pobede opozicije na izborima, kaže u intervjuu za novine predstavnik pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović.

Govorio je i o tome šta će opozicija uraditi nakon propasti dijaloga sa vlašću oko izbornih uslova, da li bi podržao predsedničku kandidaturu lidera SDS Borisa Tadića i može li Rio Tinto ujediniti opoziciju.

Da li ste se nadali ovakvom finišu dijaloga oko izbornih uslova? Ko je kriv?

Postoji samo jedan krivac za unižavanje demokratije u Srbiji, a to je režim Aleksandra Vučića. U proteklom periodu SNS je učinio sve da se unište slobodni mediji, institucije razore, a izbori svedu na puku formalnost, pa je tako i rezultat dijaloga bio očekivan. Sa naše strane mislimo da je važno da se dijalog desio i nervoza koja dolazi od strane vlasti pokazuje njihove slabosti. Mi smo u nekoliko navrata u Beogradu a i nedavno u Briselu upoznali naše Evropske partnere prvenstveno iz porodice zelenih partija o stanju u Srbiji, i ono što možemo da očekujemo je postepeno povećanje pritiska na vlast u Srbiji, a pogotovu ako Nemački zeleni budu deo nove vladajuće koalicije.

Imamo privid otvaranja medija

Povremeno vidimo predstavnike opozicije na nekim televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Da li to znači da su se mediji otvorili ili je to samo “šminka”?

U pitanju je privid otvaranja medija zarad pregovora pod okriljem europarlamentaraca, kako bi se prikazalo da je sve u najboljem redu. Iako je svima jasno da ništa nije u redu. Naravno, tu nema ni reči iskrenoj želji da se omogući medijski pluralizam i profesionalizam, da se pospeši slobodan govor i dijalog o bilo kojem pitanju u našem društvu.

Šta dalje i da li ste sa strankama sa kojima ste radili na platformi razgovarali oko toga šta će vam biti sledeći potez?

Sa svim opozicionim akterima sarađujemo u borbi za bolje izborne uslove, slobodu medija i suprostavljanje nasilju, tako da ćemo i u budućem periodu nastaviti da na tome radimo. Dok radimo ovaj intervju u toku su razgovori i planiranje sledećih koraka, a što se nas tiče, mi ćemo ponuditi okvir za koji smatramo da može pokazati put do pobede.

Hoćete li izaći na izbore, bez obzira na izborne uslove?

Odluka o eventualnom izlasku na izbore ili bojkotu biće raspravljana na redovnoj skupštini pokreta koja je zakazana na Dan oslobođenja Beograd 20.oktobra, tako da moramo još malo sačekati za definitivnu odluku o tome.

Da li je odluka o odvojenom izlasku na izbore sa SSP, DS, PSG i PZP, konačna?

Smatramo da sve organizacije koje mogu da rade zajedno i imaju sličnu viziju razvoja države, treba da izađu zajedno na izbore i tako stvore više kolona koje će imati stvarnu sinergiju delovanja. Bez imprerativa lažnog sveobuhvatnog jedinstva, koji smo videli da nije ostvariv, jer su sve organizacije koje su pravile tradicionalne političke partije, poput Saveza za Srbiju ili Ujedinjene opozicije Srbije, propale. Hajde da ne insistiramo na okupljanju svih, već da pozdravimo saradnju onih koji mogu da rade zajedno i unapredimo je. Ukoliko budemo izlazili na izbore formiraćemo zeleno-levu platformu programski i ideološki bliskih organizacija, a već radimo na tome sa Zajedno za Srbiju, političkom platformom Solidarnost, izborom za našu opštinu Batajnica i drugim manjim pokretima i pojedincima. Takođe, smatram da je važno da se ove kolone ne napadaju, da se dogovorimo da sarađujemo na kontroli izbora i drugim tehničkim pitanjima. Ukoliko bi do ovakvog dogovora došlo, Ne davimo Beograd bi bio spreman da podrži premijera, odnosno gradonačelnika one opozicione izborne kolone koja osvoji najveći broj glasova. Ovakav dogovor bio bi garant pobede opozicije na izborima.

Nebojša Zelenović je rekao da je moguć dogovor o zajedničkom kandidatu opozicije za predsedničke izbore. Ko bi taj kandidat mogao da bude?

Ta ideja je i nama bliska, ali tome ozbiljno pristupamo i jako pažljivo ćemo doneti odluku ko taj kandidat ili kandidatkinja može da bude. Nužno je da sagledamo sve opcije koje postoje i da kroz jedan proces razgovora u opoziciji dođemo do konsenzusa. Naravno, i mi imamo neka razmišljanja oko personalnih rešenja , ali ne bih o tome još javno.

Boris Tadić je u intervjuu za “Nova” rekao da razmišlja o tome da bude kandidat i da za sad ne vidi nekog ko bi mogao da pobedi Vučića i upravlja ovakvom državom. Da li biste podržali Tadića?

Svako ima slobodu da se kandiduje i učestvuje na izborima, no nama se čini da je bolje da se prvo razgovara i postigne dogovor u opoziciji oko eventualnog zajedničkog kandidata ili kandidatkinje, a ne da se prvo javno ističu kandidature.

Sve više opozicionih stranaka se naprasno bavi zelenim temama, ekologijom, problemima u gradu… Smatrate li da na ovaj način indirektno ciljaju na vaše biračko
telo u Beogradu?

Mislim da je jako dobro da se ovim temama bavi sve više organizacija i pojedinaca jer su to nagomilani problemi u Srbiji koji se moraju hitno rešavati. I baš zbog toga što smo uspeli da teme zaštite životne sredine stavimo u okvir mejnstrim politike mislim da ćemo imati pravo “takmičenje ideja” i time naći bolja rešenja za probleme od čega ćemo svi mi građani imati koristi u budućnosti.

Kad smo već kod toga, smatrate li da bi Rio Tinto mogao biti tačka oko koje se opozicija nesporno slaže?

Bilo bi dobro da se nešto tako desi, ali iskreno nisam siguran da je to moguće – prvenstveno jer je u pitanju nastavak sličnog ideološkog okvira, tj. privatizacije javnih i prirodnih dobara i favorizovanja stranih investitora nauštrb lokalnih zajednica i životne sredine. Nisam siguran da bi se neki akteri iz opozicije ponašali drugačije da su na vlasti. No, hajde da vidimo kako će se situacija razvijati, za nas je ovo jako važno pitanje i nastavićemo da se borimo protiv ovog projekta kao i do sad.

Originalni naslov: INTERVJU Veselinović: Podržaćemo gradonačelnika sa najjače opozicione liste

Izvor: https://nova.rs/vesti/politika/intervju-veselinovic-podrzacemo-gradonacelnika-sa-najjace-opozicione-liste/

Pročitaj i ovo: