Inicijativa Ne davimo Beograd donela je odluku da ostane pri pozivu građana da bojkotuju predstojeće izbore, nakon konsultacija i razgovora koje su članovi te inicijative vodili povodom novonastalih društveno političkih okolnosti izazvanih epidemijom, ističe u razgovoru za Danas Biljana Đorđević iz inicijative NDB.

„Preispitivali smo se – demokratski politički pokret mora da neguje kulturu preispitivanja odluka, posebno u postpandemijskom svetu drugačijem od sveta u kom smo doneli odluku o bojkotu. Smatrali smo da smo dužni da međusobno razgovaramo i da proverimo da li su ljudi koji u nas veruju shvatili ideju bojkota kao sredstva borbe za demokratsku, slobodnu i solidarnu Srbiju. I ispostavilo se da jesu, tako da je u ovom trenutku bojkot najbolje oružje protiv diktature“, dodaje naša sagovornica.

Upitana kako vidi razloge PSG da odstupi od bojkota, Đorđević odgovara da u Pokretu slobodnih građana nisu razumeli situaciju.

– PSG je poslednji stupio u tabor bojkota, a onda relativno brzo iz njega izašao, tako da se može zaključiti da su se oni u stvari sve vreme premišljali. Razlozi koje navode – da nisu ubeđeni u bojkot i da posle vanrednog stanja nedostatak legitimiteta režima više nije dovoljan već da je potreban otpor – pokazuju i dalje plahovitost njihove politike koja kao da isuviše zavisi od lidera. Spoljašnja legitimnost režima koji je okarakterisan kao hibridni ozbiljno je okrnjena, a PSG se svojim pismima evroparlamentarcima oslanjao na to. Nisu razumeli da je još važnije pitanje unutrašnje delegitimacije jer ona proizvodi uslove za otpor: pružanje otpora jedan je od elemenata bojkota i počiva na uverenju da se bojkotom može dugoročno generisati veći otpor od mrcvarenja na lažiranim izborima. Ne mislimo da su svi koji izađu na izbore saradnici Vučića, mada mnogi to zaista jesu – ali ne mislimo to za PSG. Oni su samo zbog kratkovidosti ili iz svoje loše računice doneli štetnu odluku, poručuje naša sagovornica.

Naša strategija je da ubedimo ljude da ne pristaju na učešće u lažiranom procesu koji nije demokratski, slobodan, fer i koji uz to nimalo ne rešava njihove životne probleme već ih uvećava, dodaje ona. Bojkot je, po njenim rečima, prilika da se otvori novi prostor za političko organizovanje građana i za nove političarke i političare iz samoniklih društvenih pokreta.

Upitana šta očekuje dan posle izbora 21. juna, Biljana Đorđević odgovara da su u NDB spremni za maraton.

„Lažirani izbori neće rešiti nijedan suštinski problem za ljude u Srbiji tako da ćemo 22. juna nastaviti kampanju za demokratsku i solidarnu Srbiju sa namerom da u tu borbu uključimo što više građana. Nastavićemo izgradnju „Lanca protiv diktature“ kroz akciju u koju se do sada uključilo već 16 gradova, kampanje kao što je #InjoJjeNedelja, koja zahteva plaćen prekovremeni rad i neradnu nedelju, borbu za čist vazduh i zdravu životnu sredinu, ukazivanje na težak položaj radnika i radnica, borbu protiv korupcije kroz javno-privatna partnerstva ili druge štetne projekte naprednjaka…“

SZS je neujednačen savez

– SZS je neujednačen savez koji je, čini se, iscrpeo svoje mogućnosti. Ne mislimo da je razborito kad članice SZS autentične kritičare opozicije nazivaju vučićevcima jer ukazuju na greške opozicije. Iz kritika treba učiti ili one koji nisu u pravu treba razuveriti. Oštro kritikujemo opasnu antimigrantsku politiku Dveri koja se prenosi i na druge članice saveza. Ipak, Obradovićev štrajk glađu praćen govorom koji poziva na dijalog i unutrašnju borbu svakog od nas sa mržnjom prema drugome, nešto je na šta ćemo ga i ubuduće podsećati i što treba poštovati čak i ako su politike koje zastupamo gotovo potpuno suprotstavljene, navodi naša sagovornica.

Izvor: https://www.danas.rs/politika/izbori-2020/bojkot-je-najbolje-oruzje-protiv-diktature/