Izjava predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića da Stari savski most nema nikakvu kulturnu ni istorijsku vrednost, te da ga je trebalo još davno srušiti ponovo je pokrenula polemiku u vezi sa njegovom sudbinom. Kao i ostatak gradske vlasti i Šapić se zalaže da se na njegovom mestu podigne novi, ali aktivisti i opozicione političke organizacije ponavljaju – to vam nećemo dozvoliti.

Da li zbog korone ili nečeg drugog, o selidbi Starog savskog mosta mesecima se nije mnogo govorilo. Da treba da nastavi sa “pakovanjem kofera” podsetio ga je glavni gradski urbanista početkom meseca, a pre neki dan novi-stari predsednik opštine koju spaja sa gradskim jezgrom, na pitanje da li će sprečiti njegov odlazak je odgovorio: “Ja sam za sklanjanje ovog rugla od mosta, na kojem ne postoji čovek koji nije izbušio makar pet puta gume, most koji ne može da primi broj automobila na nivou 1950. godine, most za koji ne znate kada prelazite preko njega da li će da se sruši ili stvara veću buku”.

Radomir Lazović iz inicijative “Ne davimo Beograd” ponovo apeluje – reč je o mostu koji je jedini preživeo povlačenje okupatora iz Drugog svetskog rata i zaslužuje zaštitu i rekonstrukciju.

“Stari savski most ima svojih problema, on jeste zapušten, ali upravo je to problem, dakle, zašto je on zapušten? Zašto je ta vlast, koju Šapić podržava dozvolila da bude u lošem stanju? To je apsolutno poruka da će se on složiti sa gradskom vlašću, da je on neko na koga Srpska napredna stranka može da računa”, navodi Lazović.

Arhitekta i rukovodilac Saveta za arhitekturu, urbanizam i saobraćaj Slobodne skupštine Srbije Dragoljub Bakić čvrstog je stava – hidra zvana “Beograd na vodi” guta sve pred sobom.

“Za toliki narod koji misle da usele u ‘Beograd na vodi’ apsolutno treba još jedan most, kao što treba i tunel, o kome samo pričaju, a nikako da počnu. Znači, pravite drugi most uzvodno uz Savu, tamo je i predviđen bio metro most, napravite novi most. Šta smeta ovaj? Kakvo crno rušenje mosta pre nego što napravite novi most”, naglasio je Bakić.

Prošlog decembra Grad Beograd sproveo je anonimnu onlajn anketu u kojoj je izglasano da se most preseli u park Ušće gde bi bio – skulptura, a opcija da most ostane na istom mestu nije bila ponuđena.

“Nek naprave referendum, pravi, istiniti pošteni referendum i nek pitaju građane šta građani misle o uklanjanju takvog jednog mosta. To je velika besmislica i za to mora da se odgovara”, smatra Bakić.

On dodaje da će Skupština slobodne Srbije pokušati da odbrani most uz pomoć međunarodne organizacije “Evropa nostra”, a ako bude trebalo i telima.

U zaštitu podsetnika na teška vremena koja je Beograd stoički izdržao stao je i Pokret slobodnih građana pokretanjem Inicijative “Sačuvajmo Stari savski most”.

Predsednik beogradskog odbora PSG-a Vladimir Pajić podseća da su od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika dobili podršku, a od gradskog ni odgovor.

“Mi smo onda pokrenuli dodatnu inicijativu gde sad prikupljamo i potpise od ljudi, ne samo mi, i druge organizacije i ja vidim, to jest znam, da ćemo u narednom periodu te akcije objediniti. Stupili smo u kontakt sa međunarodnim organizacijama, oni će nam pomoći, slažu se da to treba da se sačuva, slažu se da to treba da bude utvrđeno kao kulturno dobro”, naglašava Pajić.

Ukoliko gradske vlasti istraju u svojoj nameri, od sledeće godine Stari savski most postaće “komšija” stanovnicima opštine Palilula.

Biće isečen na tri dela, prenet na privremenu lokaciju, kako bi kasnije mogao ponovo da se koristi, kažu u Gradu.

Foto: N1

Originalni naslov: Stari savski most nije ruglo za uklanjanje – sve glasnije najave njegove odbrane

Izvor: http://rs.n1info.com/Vesti/a664394/Polemika-oko-rusenja-Savskog-mosta.html

Pročitaj i ovo:

Nećemo dozvoliti rušenje Starog savskog mosta

Povodom ograđivanja prostora oko Starog savskog mosta i postavljanja građevinske table koja sadrži privremenu građevinsku dozvolu, odnosno pripremnih radnji za rušenje mosta, Zeleno-levi front apeluje da ovaj most treba sačuvati i podseća da se gradska vlast već šest godina oglušuje o zahteve građana i stručne javnosti da se ovaj most ne ruši.