Gradska vlast svoju moć iskazuje na apsurdnim stvarima i cilj joj je isključivo sopstvena zarada i profit njoj bliskih ljudi, ističu za Danas arhitekta Dragoljub Bakić i Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd povodom izjave zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov urediti jedan park u Beogradu.

Rukavišnjikov je autor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, a prema najavi Gorana Vesića, on će zajedno sa srpskim arhitektama i mladim vajarima urediti park po ugledu na park Guelj u Barseloni.

Park u kojem će Rukavišnjikov raditi tek će biti određen, rekao je Vesić, dodajući da je moguće da to bude potpuno novi park.

Radomir Lazović je, ovim povodom, za dnevni list Danas izjavio da je uvek dobro praviti nove parkove, „ali kada to obećava vlast na čelu sa Goranom Vesićem, to je onda uglavnom deo nekog koruptivnog posla ili lažnih obećanja“.

– Zaista mi ova najava izgleda kao deo pogodbe ili pokušaj podmićivanja ruskog umetnika. Izgleda kao da se Vesić koristi starim manipulativnim trikom da izvođaču obećava neki novi posao, tako da ovaj bude u iščekivanju i pazi šta radi i šta govori, da ne bi ugrozio svoju potencijalnu zaradu. Čini se da se Vesić razmeće poslovnim ponudama za uređenje parka u nadi da će time kupiti saradnju Rukavišnjikova u nameri da se sakrije koliko je koštao spomenik Stefanu Nemanji. Pozivam Vesića da me demantuje tako što će objaviti stvarnu cenu spomenika – ističe Lazović.

Kako naglašava, potpuno je jasno da ova gradska vlast, bilo da je vodi Vesić ili Šapić, koji se nameće da ga zameni, nema nikakvu ljubav ni prema parkovima ni prema kulturno-istorijskim spomenicima, a svakako nisu nikakve patriote.

– Radi se o ekipi veštih manipulatora koji za cilj imaju isključivo sopstvenu zaradu i profit njima bliskih ljudi. Siguran sam da su građani jači od kriminalaca na vlasti i pozivam sve da se pridruže Ne davimo Beograd u nastojanju da Beograd postane dobar grad za sve – navodi Radomir Lazović za Danas.

Arhitekta Bakić smatra da nama nisu parkovi prioritet pored ozbiljnih problema sa zagađenim vazduhom, vodom i kanalizacijom.

– Kakvi crni parkovi i kakav crni Rukavišnjikov. On nas je unesrećio sa spomenikom Stefanu Nemanji, pa sad treba da nam pravi i park po ugledu na Gaudijev. To su besmislice, mi živimo u vremenu apsurda. Gradska vlast radi besmislice, svoju moć iskazuje na apsurdnim stvarima. Oni sada vežbaju na Beogradu dokle mogu da idu, a vide da mogu da idu dokle god žele. I otuda besmislena ideja da u vremenu kada imamo ozbiljne probleme sa vazduhom, vodom, kanalizacijom, oni se bave uređenjem parkova. To je besmisica trenutka u kojem mi živimo, pozorište apsurda koje se dešava u Beogradu sa ovom vlašću. Ne znam kako im stati na put, kako da ne zloupotrebljavaju javno dobro i počnu se baviti stvarima koje su u interesu građana, ističe Bakić.

Izvor: https://www.danas.rs/drustvo/gradskoj-vlasti-cilj-zarada-zivimo-u-vremenu-apsurda/

Pročitaj i ovo:

Radnici na postrojenjima TENT-a životno ugroženi

Pokret Ne davimo Beograd upozorava javnost na teške uslove rada zaposlenih u Elektroprivredi Srbije (EPS), kao i u povezanim i privatnim firmama koje rade na održavanju postrojenja u Termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu.

Pressures on Ne davimo Beograd and independent media in Serbia

The construction company Millennium Team is suing Ne davimo, asking for almost 100,000 € for material damages. These are supposedly caused by our publishing of a text on changes to the Belgrade urban plan. This change allows Millennium Team to demolish the Goša Institute for research and development and build a residential-business complex on the lot.