Kopredsednik Zeleno – levog fronta Radomir Lazović rekao je gostujući u Marker razgovoru da smatra da je izlazak na izbore bio dobra odluka i “da nije bilo bojkota da bi opozicija osvojila barem šest opština”.”Da li je dobra odluka bila da bojkotujemo i da izgubimo sve te opštine? Nekako smeta mi to što se sa nipodaštavanjem gleda na recimo vlast u opštinama. Pa zar nije da svaka pobeda kreće od nekih koraka? Ako ne možemo da pobedimo svuda, hajde da pobedimo tamo gde možemo. Ili ćemo da čekamo zauvek da se promene neka situacija, da se neko izbori za naše izborne uslove, pa ćemo mi onda da učestvujemo“, kaže Lazović za Marker razgovor.

Kako kaže on smatra da treba koristiti “svaku priliku i prostor odnosno sve resurse“ da bi se smenila trenutna vlast.

“Mi ćemo se boriti od mesne zajednice, preko opštine, grada, do Narodne skupštine, gde god možemo. A naravno to ne isključuje borbu na ulici i naš moto. Moto naše organizacije je jednom nogom na ulici, drugom u institucijama, zato što tu energiju i tu želju za promenama koja se dešava na ulici, nezadovoljstvo ljudi ovakvim životom, želimo zapravo da unesemo i u instituciju i da se borimo. I moram da se osvrnem na tu reč “borba“, nekako je zaista obojila to sve sto smo radili i u institucijama i na ulicama“, kaže Lazović za Marker razgovor.

Dodaje da slaže sa delom opozicije koji na izbore nije izašao i o lošim izbornim uslovima i o neregularnostima, kao i da treba promeniti, kako kaže, mnogo stvari u zemlji, međutim ne slaže se oko načina na koji to treba da se uradi.

“Evo da sad se osvrnemo i da promislimo da nije bilo bojkota. Mi bismo sad sigurno imali jedno šest opština u Beogradu i slobodan Niš, najverovatnije i Novi Sad, ali ajde ovo recimo. Pa mi sad vi recite, da imamo šest opština i nekoliko gradova osvojenih, opozicionih, je l’ ne bi bilo lakše da se borimo protiv Aleksandra Vučića i protiv SNS-a, ja mislim da bi“, kaže on.

Dodaje da su ponosni na rezultat i na Starom gradu i na drugim opštinama jer je on, kako kaže, došao u jednoj “jako teškoj situaciji“.

“Mi smo na Starom gradu i na Vračaru pobedili. Dakle, prva stvar je u tome što nismo dovoljno pobedili da bi mogli samostalno formirati vlast. Problem u tome je da je na tim opštinama, u većini tih opština, jedini način da se ne smeni SNS je da bude bojkot. I evo bio je bojkot. I sad vi mene pitate šta smo mogli drugačije? Pa mogli smo da možda ne bude bojkot i da se izađe i da se pobedi i da se krene od nečega i da se onda osvaja vlast“, objašnjava Lazović.

On kaže da su na ovim opštinama pokrenuti pravni procesi “gde god može“ te da se čekaju odgovori.

“Nemam velike nade kada je to u pitanju. Ono što je jasna situacija, ono što se dešava na Starom gradu, tu nemamo otvorene procese, ali imamo situaciju da mi pregovaramo, odnosno pregovarali smo sa listom Marka Basaća, pregovori su bili neuspešni, nemamo odgovor od njih“, kaže Lazović.

Dodaje da više neće inicirati razgovore sa njim.

“Mi smo odmah nakon izbora, odmah smo ih pozvali da razgovaramo, otvorili pregovore, razgovarali, pregovori su bili korektni, ne mogu da kažem zaista, dobili smo neku vrstu saglasnosti da oni žele da se formira opoziciona vlast, ostalo je na tome da mi pripremimo jedan, pošto smo svakako veća izborna lista, veću smo podršku dobili, na nama je bilo da damo i neki predlog, predlog smo im predali, do danas nismo dobili odgovor nikakav o tome. Dakle, ako postoji volja da se menja vlast, šta ima da se čeka“, kaže on.

Na pitanje zbog čega je kandidat liste za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović odlučio da vrati mandat, Lazović objašnjava da će se posvetiti radu u Narodnoj skupštini.

“Što se tiče samog Dobrice, ja mislim da je dobro to što smo odlučili, tako sam i ja i moj kolega Robert Kozma, koji smo bili izabrani u prethodnom sazivu gradske skupštine podneli ostavke kako bismo se posvetili radu u Narodnoj skupštini što će uraditi i Dobrica Veselinović.

To je prosto kraj jednog ciklusa“, kaže Lazović.

Smatra da je ovo dobra prilika za ljude koji, kako kaže, do sad nisu bili dovoljno vidljivi.

Dodaje da su oni kao organizacija procenili da će u narednom periodu Dobrica Veselinović “biti potrebniji u Narodnoj skupštini”.

“Ne znači to da se on sad potpuno sklanja sa ovih tema, apsolutno je to i nemoguće. Mislim meni je lično i malo drago, zato što smo zajedno počeli mnoge stvari i zaista uživam da sa njim sarađujem i sarađujemo sada još više u Narodnoj skupštini“, zaključuje Lazović.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.