Iako trenutno mnogima nije do slavlja, svi verovatno jedva čekamo da ova godina prođe. Da se Nova približava, već se može videti na ulicama Beograda. I mada dočeka neće biti, postoje ljudi koji se pitaju treba li nam i rasveta i da li je taj novac mogao da ode u druge svrhe, konkretno kao pomoć za obolelu decu.

Do Nove godine tek malo više od mesec dana. I dok postoje oni koji strahuju da li će je uopšte dočekati, u centru grada pojavili su se prvi ukrasi. Pitali smo građane šta misle o o postavljanju ukrasa u centru grada:

“Uopšte mi ovo nije ukras, ovo je meni skalamerija. Nema veze sa politikom, nego sa estetikom brate, šta je ovo mašna, šta ima ovde, čokolada šta”, odgovorila je jedna gospođa.

“Običan kič, šta je ovo, nepotrebno i gori do maja meseca”, jasan je jedan od anketiranih ljudi. Drugi su bili nešto umereniji:

“Meni baš znači kad izađem u grad da vidim dosta ukrasa, što više”, rekao je jedan od građana.

“Potrebni su, ali kada je Nova godina, a ne pet meseci ranije i dva meseca posle”, iskren je jedan gospodin.

Bili je i drugačijih stavova.

“U svetu je svuda okićeno, zašto ne bi bilo kod nas, ne vidim uopšte razlike”, kazao je jedan od anketiranih.

U proteklih šest godina, na nabavku novogodišnje rasvete potrošeno je oko milijardu dinara, a samo prošle godine montaža i demontaža koštale su 200 miliona dinara. Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda novbogodišnja rasveta mesečno košta 5000 evra. Zato su se na internetu pojavile inicijative da bi taj novac mogao da bude uplaćen za lečenje bolesne dece.

Aktivista Inicijative “Ne davimo Beograd”, Radomir Lazović rekao je da kad god vidi neki lampion, seti se dece koja se leče preko sms poruka.

“Sa jedne strane treba da slavimo neko zajedništvo, bolju godinu želimo jedni drugima. Umesto da ta sredstva uložimo, da nekome zaista bude bolje, mi ih rasipamo tako da na njima zarade korumpirana elita bliska sa Naprednom strankom”, kazao je Radomir Lazović.

Da može i drugačije godinama nam pokazuju u Novom Pazaru, Požegi, Vranju, Vršcu i Šapcu. Već tri godine zaredom, opština Novi Pazar, pred Novu godinu novac umesto pevačicama, daje ugroženoj deci.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je samo prošle godine izdvojeno dva miliona dinara.

“Ove godine će biti približno zbog korone ali će biti iznos namenjen deci bez roditeljskog staranja i upravo će taj novac biti preusmeren njima”, kazao je Biševac.

Daleko od Srbije, u Kopenhagenu dvogodišnja Anika Manić čeka novac za spasonosni lek koji joj može produžiti život.

Majka male Anike, Ivanka Manić, kazala je da je porodica dobila pismo iz bolnice, u kojem stoji da imaju mesec dana da sakupe novac za potrebnu terapiju.

“Dobili smo pismo iz bolnice, u kojem smo obavešteni da imamo rok od mesec dana da skupimo novac za terapiju, tačnije sredina decembra je rok, kako bi mogla da primi sredinom januara. Razlog je što se Anika približila granici od 13.5 kg i što već ima dve godine. Ukoliko želimo da Anika bude kandidat za terapiju, moramo da prikupimo preostalih 1.200.000 evra u narednih mesec dana”, rekla je majka male Anike.

Njih ne zanima ni da li će biti dočeka, ni u čije džepove odlazi naš novac, ni šta nas čeka 2021. Njima je važno samo da li će Novu godinu dočekati zajedno i hoće li uspeti da svoje dete konačno skinu sa respiratora.

Foto: Nova S

Reporterka: Nataša Jovanović

Originalni naslov: Umesto dočeka Nove godine pomoć za obolelu decu

Izvor: https://nova.rs/nova-rs-emisije/umesto-doceka-nove-godine-pomoc-za-obolelu-decu/

Pročitaj i ovo:

Nećemo dozvoliti rušenje Starog savskog mosta

Povodom ograđivanja prostora oko Starog savskog mosta i postavljanja građevinske table koja sadrži privremenu građevinsku dozvolu, odnosno pripremnih radnji za rušenje mosta, Zeleno-levi front apeluje da ovaj most treba sačuvati i podseća da se gradska vlast već šest godina oglušuje o zahteve građana i stručne javnosti da se ovaj most ne ruši.