Iskustvo zgrade koja se urušila na Vračaru govori nam da se grad mora razvijati planski, i u skladu sa principima održivog razvoja, inače ćemo posledice osećati svi mi koji u njemu živimo. Profit investitora je jedini interes kojim se, već godinama unazad, vode gradske vlasti. Umesto da štite javni interes građana, da se brinu o kvalitetu života ljudi u gradu, vlast na prvo mesto stavlja zaradu pojedinaca i kompanija.

Ovakav pristup razvoju grada u kome se zarada investitora stavlja u prvi plan i ispred potreba građana, naziva se investitorski urbanizam. Njegove posledice su ovoga puta direktno ugrožavanje imovine i života stanovnika Vračara u Vidovdanskoj ulici. Iako su danima stanovnici zgrade koja se nalazi pored gradilišta upozoravali na mogućnost urušavanja njihove zgrade, prateći signale poput pucanja zidova, nikakve reakcije od strane investitora i gradske vlasti nije bilo sve do sada, do obrušavanja zida zgrade, kada su ih, srećom nepovredjene, evakuisali i premestili u hotel Slavija dok se problem ne “sanira”.

“Puno puta smo upozoravali na posledice ovakvog agresivnog pristupa gradnji i sa građanima Vračara ustajali protiv investitorskog urbanizma. Samo poslednjih nekoliko meseci organizovali smo zajedno sa građanima niz akcija u kojima smo se borili protiv otimanja javnih i zelenih površina, a motivisali smo veliki broj građana da stane u zaštitu i bori se za park na Slaviji. Vračar je u izuzetno teškom položaju i pod velikim pritiskom investitorskog urbanizma” – izjavila je Irena Fiket, koordinatorka opštinske grupe Vračar Ne davimo Beograd.

Pogledajte snimak urušavanja zgrade:

Pokret Ne davimo Beograd smatra da Beograd mora promeniti kurs svog razvoja i umesto investitorskog urbanizma, mora preći na održivi razvoj. Umesto interesa pojedinaca i privatnih investitora, na prvo mesto mora doći javni interes. Nemamo nikakve iluzije da će naprednjačka vlast nešto naučiti iz ovog slučaja koji zamalo da ima tragične posledice, zato smatramo da je prvi korak ka održivom razvoju smena naprednjačke vlasti.

Nakon ogromnog broja štetnih projekata, koruptivnih dilova, ugrožavanja kvaliteta života ljudi, uništavanja javnih prostora, zelenih površina, otimanja obala, seče šuma, vreme je da naprednjačko devastiranje grada zaustavimo pre nego što bude i gubitaka ljudskih života.

Pročitaj i ovo:

Era korupcije u Užicu

Nakon razotkrivanja manipulacije javnih novcem od strane gradske vlasti prilikom izbora scenariste i reditelja u okviru programa “Užice prestonica kulture 2024.”, Zeleno-levi front Užice ukazuje na još jednu sumnjivu koruptivnu radnju u izvedbi režima SNS-a i SPS-a.