Iskustvo zgrade koja se urušila na Vračaru govori nam da se grad mora razvijati planski, i u skladu sa principima održivog razvoja, inače ćemo posledice osećati svi mi koji u njemu živimo. Profit investitora je jedini interes kojim se, već godinama unazad, vode gradske vlasti. Umesto da štite javni interes građana, da se brinu o kvalitetu života ljudi u gradu, vlast na prvo mesto stavlja zaradu pojedinaca i kompanija.

Ovakav pristup razvoju grada u kome se zarada investitora stavlja u prvi plan i ispred potreba građana, naziva se investitorski urbanizam. Njegove posledice su ovoga puta direktno ugrožavanje imovine i života stanovnika Vračara u Vidovdanskoj ulici. Iako su danima stanovnici zgrade koja se nalazi pored gradilišta upozoravali na mogućnost urušavanja njihove zgrade, prateći signale poput pucanja zidova, nikakve reakcije od strane investitora i gradske vlasti nije bilo sve do sada, do obrušavanja zida zgrade, kada su ih, srećom nepovredjene, evakuisali i premestili u hotel Slavija dok se problem ne “sanira”.

“Puno puta smo upozoravali na posledice ovakvog agresivnog pristupa gradnji i sa građanima Vračara ustajali protiv investitorskog urbanizma. Samo poslednjih nekoliko meseci organizovali smo zajedno sa građanima niz akcija u kojima smo se borili protiv otimanja javnih i zelenih površina, a motivisali smo veliki broj građana da stane u zaštitu i bori se za park na Slaviji. Vračar je u izuzetno teškom položaju i pod velikim pritiskom investitorskog urbanizma” – izjavila je Irena Fiket, koordinatorka opštinske grupe Vračar Ne davimo Beograd.

Pogledajte snimak urušavanja zgrade:

Pokret Ne davimo Beograd smatra da Beograd mora promeniti kurs svog razvoja i umesto investitorskog urbanizma, mora preći na održivi razvoj. Umesto interesa pojedinaca i privatnih investitora, na prvo mesto mora doći javni interes. Nemamo nikakve iluzije da će naprednjačka vlast nešto naučiti iz ovog slučaja koji zamalo da ima tragične posledice, zato smatramo da je prvi korak ka održivom razvoju smena naprednjačke vlasti.

Nakon ogromnog broja štetnih projekata, koruptivnih dilova, ugrožavanja kvaliteta života ljudi, uništavanja javnih prostora, zelenih površina, otimanja obala, seče šuma, vreme je da naprednjačko devastiranje grada zaustavimo pre nego što bude i gubitaka ljudskih života.

Pročitaj i ovo:

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko košta pogled na Savu?

Ukoliko želite da Vaš pogled ode dalje od brane i nagomilanog đubreta i potencijalno se pruži samo na površinu reke, neophodno je da budete gosti nekih od ugostiteljskih objekata ili privatno iznajmite neki od splavova. Preostalih 407m slobodnog pogleda na reku rasparčano je na manje delove koje možete pronaći između usko zbijenih plovnih objekata.

Veselinović za N1: Parlamentarna većina uplašena, SNS izvlači tešku mašineriju

Dobrica Veselinović, odbornik u Skupštini Grada Beograda, rekao je da poslanici iz Ne davimo Beograd sami pišu svoje govore, za razliku od poslanika Srpske napredne stranke za koje je kazao da sa sobom nose skripte sa uvredama. Veselinović je tako odgovorio na optužbe premijerke Ane Brnabić koje je iznela u Skupštini Srbije. On je dodao da je to znak da su se poslanici vladajuće većine uplašili opozicije u parlamentu i da izvode tešku mašineriju.