Aktivista Inicijative Ne davimo Beograd (NDMBGD), Dobrica Veselinović rekao je da će ta organizacija izaći na naredne izbore pod uslovom da dodje do razdvajanja izbora na lokalnom nivou od predsedničkih i parlamentarnih.

Veselinović je u intervjuu agenciji Beta izrazio nadu da će uz pomoć evropskih parlamentaraca doći do poboljšanja izbornih uslova u Srbiji.

“Čak i u ovako teškoj situaciji opozicija može do pobede u Beogradu ukoliko izadje u više kolona koje će ponuditi ljudima da glasaju za nešto u šta veruju”, kazao je on.

Na pitanje ko su potencijalni koalicioni partneri NDMBGD, Veselinović je rekao da su u pitanju organizacije i pojedinci koje se već duži period bore za očuvanje prirodnih dobara, veće učešće gradjana u donošenju odluka kao i brojne levičarske i zelene organizacije.

“Na nacionalnom nivou to je svakako i grupacija oko Gradjanskog fronta, a na lokalnom nivou, različite grupe gradjana i organizacije koje su aktivne od Padinske skele, Obrenovca, Lazarevca, preko novobeogradskih blokova, Karaburme, Vidikovca, Rakovice, Voždovca i svih ostalih krajeva Beograda”, naveo je on.

Dodao je da NDMBGD od nedavno ostvaruje saradnju i s Nebojšom Zelenovićem, bivšim gradonačelnikom Šapca.

Veselinović je rekao da NDMBGD neće praviti predizborne koalicije s ljudima i organizacijama koje su saradjivale sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i imale odlučujuću ulogu u “pljačkanju javnih i prirodnih resusa i doprinele siromašenju gradjana i unižavanju institucija i demokratije”.

Upitan na koji način opozicija može da “mobiliše” apstinente da izadju na glasanje, Veselinović je kazao da je pored dobrih ideja neophodan i svakodnevni rad na terenu.

“Ukoliko i drugi budu radili isto, pobeda je moguća jer Beograd ne želi ni naprednjake ni Gorana Vesića. Naravno, preduslov je da se izborimo za bolje izborne uslove i više medijskih sloboda“, ocenio je on.

Na pitanje Bete da li su i koliko opozicione stranke, pokreti i njihovi lideri dostojni zadatka koji od njih očekuje opoziciono biračko telo, Veselinović kaže da je u prošlosti veliki broj političkih partija izneverio poverenje gradjana.

“Zato smo se i organizovali u Inicijativu Ne davimo Beograd i zahtevamo da se moć odlučivanja o razvoju našeg grada vrati onima koji u njemu žive i rade. Gradjani moraju da iznesu sistemske promene u našem društvu i u tom zadatku nam trebaju svi. Niko neće osloboditi naše gradove i našu zemlju do nas samih”, naveo je on.

Na pitanje koje su najveće greške aktuelne gradske vlasti, a koje odluke su bile od značaja za grad i Beogradjane, Veselinović je rekao da je apsolutno svaki potez bio nestručan ili posledica dogovora s investitorima radi zarade privatnog, a na štetu javnog interesa.

“Navešću samo jedan primer, gradjani kada vide ekipe Gradskog zelenila, odmah krenu da nas zovu jer misle da će doći do seče nekog drveća”, naveo je on.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je to što se u vreme pandemije gradonačelnik Beograda lekar Zoran Radojičić “prosto sakrio i pravio da se ništa ne dešava umesto da se bori za živote i zdravlje Beogradjana”.

“Ako bih morao da pogledam šta je pozitivno to je da se konačno krenulo u rešavanje problema kanalizacije u Krnjači, ali i to ide sporo i upitno je kada će biti gotovo te koliko će kvalitetno biti uradjeno”, ocenio je Veselinović.

On kaže da u Beogradu žive dobri i vredni ljudi, koji su sputani da ostvare svoj potencijal.

“Nažalost već godinama se ulažu veliki napori od strane korumpirane političke elite da se svetlost koju je Beograd nekada bacao daleko ugasi”, rekao je.

Na pitanje šta Beogradu danas najviše nedostaje, Veselinović ističe “solidarnost i ljubav prema gradu”.

“Briga prema njegovim stanovnicima, zajedničkim resursima i prirodnim dobrima. Nedostaje da se pamet i znanje iskoriste kako bi nam svima bilo bolje”, kazao je on.

Na pitanje koje bi prve korake povukao ako bi bio izabran za gradonačelnika, Veselinović kaže da bi od prvog dana bio apsolutno dostupan gradjanima i medijima koji bi znali njegovo kretanje, s kim je šta razgovarano i zašto.

“Kako je ekologija i očuvanje životne sredine jedan od stubova naše politike, odmah bi krenuli sa stvarnim merama za smanjenje zagadjenja u gradu, i borbom protiv zagadjenja Dunava i Save”, naveo je on.

Veselinović kaže da bi kao gradonačelnik započeo implementaciju plana “od kuće do posla za 30 minuta”.

“Otvorio bih gradsku upravu za gradjane, objavio sve ugovore koji su i koji će biti potpisani, putem internet stranice grada bi transparentno bilo prikazano trošenje novca gradjana u realnom vremenu”, kazao je Veselinović.

Istakao je da bi Komunalna policija bila rasformirana, a “Sekretarijat za inspekcijske poslove postao bi jedan od stubova brige za jednako poštovanje pravila za sve”.

Veliki broj neiskorišćenih javnih prostora i stanova bi, kako je rekao, stavili na raspolaganje gradjanima kako bi se nejednakosti u našem društvu smanjile.

“Pristupili bi izradi Vizije Beograda do 2050. godine, gde bi okupili stručnjake, organizacije civilnog društva i gradjane, i pokrenuli široki dijalog oko toga gde je i šta je Beograd u budućnosti i oko toga napravili konsenzus zarad budućih generacija”, zaključio je Veselinović.

Originalni naslov: Veselinović: Opozicija će pobediti u Beogradu

Izvor: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/137852-veselinovic-opozicija-ce-pobediti-u-beogradu

Pročitaj i ovo:

Era korupcije u Užicu

Nakon razotkrivanja manipulacije javnih novcem od strane gradske vlasti prilikom izbora scenariste i reditelja u okviru programa “Užice prestonica kulture 2024.”, Zeleno-levi front Užice ukazuje na još jednu sumnjivu koruptivnu radnju u izvedbi režima SNS-a i SPS-a.