Екстравагантни и контроверзни пројекат Београда на води, налази се у центру плана владајуће елите у Србији да преобликује Београд у Дубаи Балкана, а председник Србије Александар Вучић планира да га оствари позајмицама и приходима од продаје државне земље богаташима из Русије, Кине и земаља Персијског залива, наводи лист Њујорк тајмс (NYT).

У тексту под називом “Балкански Дубаи Србија гради булдожерима и бејзбол палицама”, новинарка Барбара Сурк подсећа на рушење у Савамали и доноси разговор са преосталим станарима и власницима у том делу града, који сведоче о претњама и насиљу јер су се нашли на путу “Београду на води”, попут Ивана и Виде Тимотијевић којима су исечени струја и вода или Бојана Бјелобабе, власника ауто перионице којем је недавно срушен зид радње.

“Чекамо да булдожери дођу”, рекао је Тимотијевић.

“Одлучни су да булдожерима направе пут којим ће нас одвести у будућност какву су замислили”, каже Добрица Веселиновић,  лидер опозиционог покрета “Не давимо Београд”, а NYT подсећа да је та иницијатива због дешавања у вези са “Београдом на води” организовала највеће протесте од пада Слободана Милошевића.
Лист наводи да није само спорно рушење у Савамали, када је 231 породица померена са државне земље, него и финансијска позадина пројекта која “буди забринутост због недостатка транспарентности и прекомерног страног утицаја”, јер је договор између две земље прављен “иза затворених врата”.

“Политичке културе су на више начина подударне – султанизам Емирата среће се са ауторитаризмом Балкана”, наводи Тена Прелец, истраживачица југоисточне Европе на Лондонској школи економије и коауторка рада о инвестицијама Емирата у Србији, међу којима су, уз Београд на води, пољопривредна добра, Етихад и одбрамбена индустрија.

Главни човек Емирата воли одлучивање на врху, а, како кажу аналитичари, председник Србије воли проток кеша без прописа и заштитних мера које западни инвеститори очекују.
Лист подсећа да ће први власници станова у “Београду на води”, плаћати 7.000 евра по квадрату у земљи у којој је просечна плата 375 евра.

“Важно нам је да имамо брзе возове, широке аутопутеве и лепе зграде за живот и рад. То је мера нашег успеха ових дана – а не колико смо територије освојили у рату са суседима”,  цитира NYT речи градоначелника Београда Синише Малог.
За председника Академије архитеката Србије, Бојана Ковачевића, цео пројекат је “злочин против урбаног планирања” и нема места у граду попут Београда.

“Он (председник Србије оп.а) гради забрањени град у срцу Београда. Константно говори да је то нови идентитет и да је он тај који га обликује. Да ли нас је питао желимо ли тај нови идентитет? Да ли смо имали расправу о томе? Да ли су експерти консултовани?”, преноси NYT Ковачевићеве речи и констатује да грађани настављају да пружају отпор, упркос томе што, како кажу, држава појачава притисак да преостали станари Савамале напусте  подручје “Београда на води”.