“Kao i u slučaju ‘Savamala’ građani su i u Šapcu zvali policiju, ali policija im je spuštala slušalicu i nije se odazvala”

Druga po redu blokada puteva u Srbiji zakazana je za 4. decembar u 14 sati. Prošlonedeljni dramatični događaji izazivaju bojazan od još većih tenzija i sukoba između učesnika blokade i policijskih i paradržavnih snaga i odreda.

O sutrašnjoj blokadi Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd za “Vreme“ kaže: “Ove subote očekujemo mnogo više punktova i mnogo više građana koji će se odazvati”.

Pred nove proteste protiv spornih zakona o eksproprijaciji i referendumu donete su mere i odaslate poruke koje pristalice blokade tumače kao vid zastrašivanja građana: MUP je uveo broj telefona za prijavu ljudi zbog blokade puteva, a u tabloidima se danima preti “ljubičastom farbom” i “građanskim ratom”.

“Kao i prošli put, Ne davimo Beograd će izaći sa građanima i građankama da mirno pokažemo nezadovoljstvo kriminalnim stvarima koje ova vlast radi”, poručuje Veselinović. “Što se tiče bezbednosti, kao i uvek do sada naš glavni prioritet je da sve prođe mirno, dostojanstveno i bez bilo kakvog nasilja”.

Jedan od zahteva protesta je ukidanje Zakona o eksproprijaciji, za koji predsednik Vučić tvrdi da još nije potpisao, istovremeno uveravajući javnost da Rio Tinto nije tema koja je na dnevnom redu. Striktno gledano, kao sporan ostaje drugi zahtev protesta, Zakon o referendumu, koji se već primenjuje.

Na pitanje može li takav Vučićev odgovor da ublaži intenzitet protesta, Veselinović kaže da blokade jasno pokazuju da su građani i građanke spremni da se bore protiv ove kriminalne vlasti, da se bore za oslobođenje svojih gradova i svoje države.

“Mislim da je svima jasno da ova vlast ništa ne radi u korist građana već isključivo za svoje lične interese, tako da smatram da ovakve manipulacije neće zavarati građane. Povod za proteste i blokade jesu zakoni i Rio Tinto, ali uzroci su mnogo dublji. A to su nedostatak demokratije, ljudskih prava i poštovanja dostojanstva građana.”

Protivrečne izjave ministra policije Aleksandra Vulina koji je zapretio primenom nasilja i predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da će dozvoliti proteste, ukoliko ne ugrožavaju nečiji život, imovinu ili institucije, nameću pitanje – kome verovati.

“Videli smo na blokadama prošle subote šta za njih znači da policija neće činiti nasilje, već će se kao u Šapcu skloniti i pustiti batinaše SNS-a da to rade. Kao i u slučaju ‘Savamala’ građani su i u Šapcu zvali policiju, ali policija im je spuštala slušalicu i nije se odazvala. Sa druge strane, videli smo da je i u nekim gradovima policija prekoračila upotrebu sile, tako da je jasno da se ovaj režim uplašio i da je spreman na sve načine da spreči da građani pokažu šta misle o štetnim projektima koje oni rade.”

S obzirom na dosadašnju blisku vezu sa ekološkim pokretima, pitamo Veselinovića da li je Ne davimo Beograd i sam organizator protesta ili ih samo podržava?

“Ne davimo Beograd podržava proteste”, kaže on, “i kao i mnogo godina unazad i sada ćemo uvek biti zajedno sa građanima i građankama u borbi, na ulici kada se suprotstavljamo štetnim projektima ove vlasti. Borba za dobre gradove je krenula i mi smo tu da zajedno sa građanima tu borbu i vodimo.”

O ulozi pokreta Ne davimo Beograd na ovim protestima, koji će učestvovati na predstojećim izborima u Zeleno-levoj koloni kaže: “Ne davimo Beograd jasno podržava proteste i kreće u borbu za oslobođenje Beograda i Srbije. Tu smo da tu borbu vodimo na ulici, ali i da u narednim mesecima pokažemo da postoji način da od naših gradova napravimo dobre gradove za sve, zelene gradove koji se brinu o građanima, o životnoj sredini, gradove koji su solidarni i pravedni. Naša uloga je da promenimo Srbiju nabolje.”

A na pitanje da li veruje da Rio Tinto neće otići iz Srbije, dok s političke vlasti ne ode i sam Vučić, Veselinović odgovara da je ovu kriminalnu vlast neophodno smeniti na sledećim izborima kako se ne bi nastavilo dalje uništavanje Srbije.

“Rio Tinto je jedan od primera šta sve ova vlast radi kako bi obezbedila svoje lične interese. Ne davimo Beograd smatra da je neophodno da napokon krenemo da vodimo politike koje su u interesu naših građana i koje građanima daju moć da odlučuju o tome u kakvom gradu i zemlji žele da žive”, kaže Veselinović.

Originalni naslov: Dobrica Veselinović: U subotu na ulici očekujemo još više građana

Izvor: https://www.vreme.com/vesti/dobrica-veselinovic-u-subotu-na-ulici-ocekujemo-jos-vise-gradjana/

Pročitaj i ovo:

Peticija Ne damo Savski nasip: Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima nasipa

Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima Savskog nasipa u okviru peticije koju je za samo dva dana potpisalo preko 1300 ljudi. Naime, pokret Ne davimo Beograd pokrenuo je peticiju kao vid podrške građanima koji na nasipu blokiraju radove i ugrožavanje nasipa. Jedna od opcija koja je ponuđena onima koji potpišu peticiju je i da upute reči podrške građanima koji danima stražare i dežuraju na nasipu danonoćno.

Državna matura – loše prepisana lekcija

Preslikavanje tuđeg modela, površno, nedosledno, neprofesionalno, neće nikad biti dobro rešenje, kao što prepisivanje na kontrolnom ili na ispitu nikad nije dobro rešenje. Loše smo prepisali bolonjsku reformu, još lošije inkluziju. Da li biste voleli da vas vozi pilot ili operiše hirurg koji je prepisivao?