Vlast je 365 dana godišnje u partijskoj kampanji i nenamenski koristi naš novac, kaže Robert Kozma, generalni sekretar Građanskog fronta i član inicijative Ne davimo Beograd

Mediji u Srbiji su okupirani, uz par izuzetaka što istrajavaju te i dalje daju prostora kritici spram režima. Ovo je u emisiji “Naš grad LIVE” emitovanoj u utorak 2. juna na fejsbuk stranici Ne davimo Beograd, istakao Robert Kozma iz inicijative Ne davimo Beograd. “Stvari se moraju nazvati pravim imenom: ovo nije krhka demokratija – ovo je diktatura. Ovo nisu fer i slobodni izbori, ovo su lažirani izbori”, upozorio je i pozvao birače da ne daju legitimitet tom procesu.

Kozma, koji je generalni sekretar Građanskog fronta, kaže da je borba uvek duga i podvukao da ona počinje udruživanjem i povezivanjem. “Ne smemo da dozvolimo nas ovaj režim atomizuje, da ostaneš sam i misliš da se ništa ne može promeniti”, izjavio je i naveo da su ovu krovnu organizaciju osnovali različiti politički subjekti i inicijative sa lokala koji žele da svoju sredinu promene nabolje.

Građanski front radi na uključivanju još grupa s ambicijom da izraste u savez na nivou cele zemlje i ponudi novu politiku i da učini Srbiju slobodnom, demokratskom i solidarnom, po Kozminim rečima. U međuvremenu, dodaje, svi treba da istrajemo i teramo režim na ustupke sve dok se ne ostvarimo uslove za održavanje pravičnih i ravnopravnih izbora na lokalnom i državnom nivou.

Bojkot nije sam po sebi cilj. Bojkot je sredstvo pritiska i da se kaže istina. I stoga moramo duplo više da radimo. Moramo što više da se udružujemo”, kazao je Kozma, uz opasku da je vlast 365 dana u partijskoj kampanji i da nenamenski koristi novac iz budžeta.

Zloupotreba javnih resursa je konstantna, a novac koji režim troši pripada građanima, naveo je. Pritom, vlastodršci koriste nasilje u obračunu s političkim oponentima, ali i običnim ljudima, kaže Kozma. “Kada preuzmeš pravosuđe i tužilaštvo i koristiš javne resurse, onda se osećaš toliko nadmeno da pokušavaš da na najočigledniji, nasilni način gušiš svaku kritiku”, podvukao je i rekao da se vrh države svom silom obruši na one koji samo traže nešto bolje, recimo ukoliko nisu zadovoljni kapacitetom vrtića ili kako funkcioniše dom zdravlja.

I pored sve zloupotrebe medija, vlast je tokom protesta “Bukom protiv diktature” poslala huligane u stambene zgrade da bi ga osujetila, ali građani su se odmah organizovali i zabranili im ulazak, podsetio je Kozma.

On je ukazao na to da mnoge glasače ucenjuju da podrže režim da bi zadržali posao u javnoj administraciji ili u fabrikama koje su dobijale subvencije od države. Savetovao je ljude u takvoj poziciji da 21. juna, nakon što zaokruže broj koji im traže, zatim ga ipak prekriže i tako ponište listić.

Postojao je veoma širok konsenzus da izbore treba bojkovati, ali neke stranke i liste su zagrizle mamac nakon što je cenzus spušten sa pet na tri odsto, izjavio je Kozma. Po njegovom mišljenju, nema svrhe učestvovati u nameštenom političkom procesu. S druge strane, grupe s ekstremne desnice tu glume statiste i stvaraju privid posmatračima da je sve u redu, a zapravo su sateliti vladajuće partije, dodao je i naglasio da neke od njih ne mogu da okupe više od 150 ljudi tokom javnih aktivnosti, ali da za dva dana skupe 10.000 potpisa potrebnih za kandidaturu.

Pratite uživo svakog utorka od 20 časova emisiju “Naš grad LIVE” na fejsbuk stranici inicijative Ne davimo Beograd. Emisiju vodi naš Radomir Lazović uz zanimljive goste, a možete da postavite pitanje i date komentar tokom trajanja emisije.

Pogledajte celu emisiju na linku: http://www.facebook.com/watch/live/?v=571922023525932