Glavna tačka sporenja je o tome da li je plodotvornije na izbore izaći u jednoj koloni ili u više njih, mi smatramo da bi zarad veće izlaznosti trebalo izaći u više.

Odlučili smo da izađemo na beogradske izbore, iako mislimo da neće biti fer i pošteni, ali takvih slučajeva je bilo širom Evrope i sveta, pa to nije sprečavalo opoziciju da pobedi, kaže Dobrica Veselinović iz pokreta „Ne davimo Beograd”. Ističe da NDB smatra da je bojkot kao metod borbe iscrpljen, da oni žele da se bore za to, kako kaže, da Beograd bude dobar grad i da to čine i kroz institucije, pored protesta, peticija i drugih akcija.

Šta je prelomilo da se odlučite za izlazak?

Održali smo nekoliko krugova konsultacija i 80 odsto naših članova bilo je za učešće. Mislimo da je bojkot dao rezultat time što je ukazao na loše izborne uslove, sad je iscrpljen i ne bi mogao da se ponovi. Uostalom, smatramo da se efekti bojkota mere rezultatima na sledećim izborima. Cilj nam je da glasove građana koje svih ovih godina viđamo na različitim protestima u gradu prebacimo u institucije i da se kroz njih borimo da Beograd postane dobar grad i da se suprotstavimo štetnim projektima, kakav je, na primer, metro.

Hoćete li učestvovati na parlamentarnim i predsedničkim izborima?

Još ne znamo hoće li biti parlamentarnih izbora, videćemo kad budu raspisani. Mi smo autohtona beogradska organizacija koja se najviše bavi problemima u Beogradu, ali sarađujemo sa sličnim organizacijama širom Srbije, koje se bave lokalnim pitanjima, od toga može da se napravi i drugačiji odgovor na velika nacionalna pitanja.

Predsednički su redovni i biće održani u aprilu…

Za učešće na predsedničkim izborima nužno je ostvarivanje saradnje s ostalim partnerima u opoziciji, ne samo s Građanskim frontom, koji okuplja desetak lokalnih organizacija, čiji deo smo i mi, već i sa ostalim. Sarađujemo i sa Otvorenom građanskom platformom „Akcija” Nebojše Zelenovića, koja okuplja tridesetak lokalnih organizacija. Važno je da se uloga predsednika vrati u ustavne okvire, potrebno je da opozicija ima jednog kandidata, ili kandidatkinju, a mislimo da bi žena bila bolji izbor i da bi mogla da uđe u drugi izborni krug s Aleksandrom Vučićem. Iniciraćemo razgovor s opozicijom o zajedničkom kandidatu, nećemo se libiti da predložimo nekoga ko je, po nama, najbolji, ali nećemo sami izlaziti na te izbore.

Zadovoljni ste rezultatima međustranačkog dijaloga?

Taj dijalog je bio posledica bojkota jer je međunarodna zajednica uvidela da izbori nisu fer i uložila je napore da se to popravi. Nismo zadovoljni jer nismo dobili razdvajanje izbora, da predsednik države ne bude nosilac liste na lokalnim izborima, nismo zadovoljni ni medijima, ali smo učinili da taj proces bude konstruktivniji…

Jeste li se vi naljutili na evroparlamentarce?

Pa, nismo. Ni na koga se ne ljutimo, uvek imamo konstruktivan pristup zarad veće demokratizacije našeg društva. Taj dijalog nije imao cilj da pomogne opoziciji, nego da se napravi fer i pošten, demokratski izborni proces, jer je to potrebno ovom društvu. To će omogućiti da se vlast menja na izborima i da se izbegnu sukobi. Velika je polarizacija u društvu, malo-malo pa imamo atmosferu sukoba i nasilja, što nije dobro ni za koga.

Predlagali ste dogovor o nenapadanju „Put do pobede”, ali je odbijen, šta mislite zašto?

Glavna tačka sporenja je o tome da li je plodotvornije na izbore izaći u jednoj ili u više programskih i ideoloških kolona. Mi smatramo da bi zarad veće izlaznosti trebalo izađi u više kolona, da građani imaju veću mogućnost izbora. Međutim, opozicija ne može da se dogovori šta je najbolji put do pobede. Mi ćemo u narednom periodu uložiti veći napor da do dogovora dođe, da u Beogradu izađemo u više kolona, a da imamo zajedničkog predsedničkog kandidata, da se ne napadamo međusobno i da imamo zajedničku kontrolu izbora kako bi se sačuvao svaki glas.

Osim pokreta s kojim sarađujete, da li možete da sarađujete sa strankama Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Zorana Lutovca?

Mislim da možemo na temama kao što je borba protiv nasilja, za fer i poštene izbore, za slobodu medija… Imali smo zajedničku platformu za razgovore s evroparlamentarcima, mi smo izrazito konstruktivni, to je drugačiji pristup politici.

Insistirate na zelenoj agendi u poslednje vreme, ona je popularna sada u svetu, šta nudite građanima, a vlast to ne radi?

Mi se već nekoliko godina bavimo problemima Beograda koji se ne razvija u skladu s potrebama i željama Beograđana, nego s potrebama investitora, a rezultat toga su zagađeni vazduh, voda, zemlja. To prouzrokuje probleme u saobraćaju, radnim pravima, obrazovanju…

Šta nudite kao rešenje?

Prioritet mora da bude teritorijalna decentralizacija, sadašnja podela ne odgovara potrebama jer imate Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, koji su prigradska naselja, a u stvari su nezavisni gradovi. Sad se radi metro koji neće služiti rasterećenju saobraćaja i smanjenju zagađenja vazduha, nego investitorima…

Zagađenje vazduha nije od juče, na tome niko ništa nije radio, sad se radi, odsumporavaju se termoelektrane…

Problem je što ne vidimo plan za prelazak na održive vidove proizvodnje energije, većina struje se proizvodi u termoelektranama, a u EU i širom sveta plan je da se do 2050. apsolutno pređe na obnovljive izvore, to će se još i skratiti. Ne vidimo ovde taj zaokret ka zelenoj energiji, on je nužan…

I vlast se s tim slaže, ali to košta i zahteva vreme, a struja nam i do tada treba, možete li da zamislite kakve bi reakcije bile na nužne restrikcije struje ako odmah zatvorimo termoelektrane?

Nije pitanje restrikcija, nego koliko mi energije trošimo. U planu NDB je optimizacija sistema, energetska efikasnost, naša potrošnja struje je iznad svakog evropskog proseka zbog neizolovanih zgrada i gubitaka u mreži.

Rekli ste da možete sebe da zamislite kao gradonačelnika Beograda, mislite li da i Beograđani mogu da vas zamisle na tom mestu i da vam daju glas da to postanete?

Vidimo konstantan rast podrške NDB, sada imamo 4.000 članova, imamo teritorijalne grupe u skoro svim krajevima Beograda. Mislimo da imamo znanja, želje, volje da rešavamo nagomilane probleme. Gledamo u budućnost…

Možete li da zamislite da vas i građani vide kao gradonačelnika i da glasaju za to?

Mogu, zato što mislim da je vreme za promenu ponašanja i rukovođenja gradom. NDB to nudi.

Originalni naslov: Projekat metroa je štetan

Izvor: https://www.politika.rs/sr/clanak/491087/Projekat-metroa-je-stetan

Pročitaj i ovo:

Nećemo dozvoliti rušenje Starog savskog mosta

Povodom ograđivanja prostora oko Starog savskog mosta i postavljanja građevinske table koja sadrži privremenu građevinsku dozvolu, odnosno pripremnih radnji za rušenje mosta, Zeleno-levi front apeluje da ovaj most treba sačuvati i podseća da se gradska vlast već šest godina oglušuje o zahteve građana i stručne javnosti da se ovaj most ne ruši.