Glasanje na izborima za Narodnu skupštinu Srbije i odbornike u lokalnim samoupravama bilo je lažirano u svakom segmentu i ogolilo je režim, složili su se gosti iz inicijative Ne davimo Beograd u emisiji Naš grad LIVE.

“Uspeh bojkota meriće se našom sposobnošću da se organizujemo”, naveo je Robert Kozma podvukao da je ovo bio tek prvi korak i da svi građani koji sada nisu učestvovali treba zajedno da definišu politiku za sledeće izbore i razviju mrežu kontrolora koja pokriva celu teritoriju glavnog grada odnosno države.

Ovo je “neverovatno sjajno ogledalo” svega što se dešava u državi i očigledno je da smo na pragu jednopartijskog sistema, kazala je Anđela Ruvidić.

Vlast se preigrala, jer joj ova situacija ne odgovara, svesnoj da rezultate ne može da brani pred svojim zapadnim partnerima, po rečima Miloša Budimira. “Mladi nisu budućnost. Mladi su sadašnjost i mladi će da promene sve što ne valja u ovoj zemlji”, izjavio je. Budimir, koji završava Elektrotehnički fakultet, pozvao je sve koji prate inicijativu da se priključe i naglasio da ona nema omladinsko krilo kao što je u političkim partijama, već da ona ima horizontalnu strukturu i svi učestvuju u donošenju odluka.

Mladi ljudi, bili studenti ili ne, ne slažu se s načinom kako se država vodi, ocenio je. Podsetio je na poslednji primer, proteste nakon predsedničkih izbora 2017. godine. Mladi su obično nosioci progresivnih promena, navodi Budimir i ukazuje na nedavni talas protesta ne čak ni studenata, nego srednjoškolaca širom Evrope i sveta za zaštitu životne sredine. Takvih okupljanja je bilo i u Beogradu.

“Studenti žele da se uključe i oni rade na tome da se nešto u ovoj državi promeni. Mi želimo da ostanemo ovde. Želimo da imamo budućnost i ekonomsku sigurnost. I ne samo ekonomsku, nego takvu da bi se uvažavala različita mišljenja i stavovi”, rekao je Budimir.

Svo troje učesnika u diskusiji ostali su pri stavu da je bojkot bio najbolja strategija i da je najbolji pokazatelj rekordno niska izlaznost, pogotovo u Beogradu, čak ubrajajući malverzacije režima. Upozorili su na grupu izbornih lista što redovno jedva stignu do broja glasova koji odgovara broju potpisa za kandidaturu, a često ni dotle.

“To su sve izmišljene stranke. Vučić ih je napravio da bi glumio pluralizam i demokratiju u Srbiji,” veli Anđela Ruvidić. Kozma je ukazao na opasnost da su uzurpirale privatne podatke građana ili koristile potpise iz prethodnih ciklusa. Osim toga, dodao je, jedina partija u sledećem sazivu parlamenta koja nije bila vladajuća ne bi prešla dugogodišnji cenzus od pet procenata, a on je tri meseca pre izbora oboren na tri odsto.

Nekada su različite političke opcije mogle da iskažu mišljenje građana koje zastupaju u tom skupštini, a ta institucija ni pre izbora nije obavljala funkciju razrešavanja konflikata u društvu, koja joj pripada u demokratskoj državi, izjavio je Robert Kozma. Režim je na vlastite predloge zakona davao po dvesta i više amandmana, što ili znači da je zakonopisac loš ili da ne želi da omogući drugima da kažu šta misle o predlozima zakona, rekao je.

Totalno im je stalo da se zadrže “šminka i fasada”, ali u poslednja dva sata glasanja je bilo najviše zloupotreba, da bi se naduvala izlaznost, iako je pobeda bila osigurana, naglašava Kozma.

Upitana o nedavnim poplavama u Beogradu, Ruvidić je objasnila da jaka kiša nije ništa neobično, ali da infrastruktura mora da se održava. Ova master inženjerka građevine stavila je akcenat na Beokomov pristup, gde na prijave zapušene kišne kanalizacije odgovara građanima da treba da prijavljuju slivnik po slivnik.

Mora da se uvodi kanalizacija u delovima grada u kojima je nema, a ni pitanje ispuštanja otpadnih voda nije rešeno, izjavila je Anđela Ruvidić te se posebno osvrnula na divlju gradnju na obalama reka. “Savski nasip je u Beogradu najveća sramota. Mislim da je pitanje momenta kad će Novi Beograd biti poplavljen. Plašim se i interesuje me da li će iko odgovarati za to”, kazala je.

Ovo je bila poslednja u nizu emisija uživo koje su išle tokom juna meseca svakog utorka od 20 časova pod imenom “Naš grad LIVE” na fejsbuk stranici inicijative Ne davimo Beograd. Emisiju je vodio naš Radomir Lazović. Posle male pauze, vidimo se uskoro na istom mestu.

Pogledajte celu emisiju na linku: https://www.facebook.com/watch/live/?v=285777052567014