КОЛУМНА

Kolumna “Naš grad” izlazi svakog petka u dnevnom listu Danas, a pišu je članovi, članice i prijatelji inicijative Ne davimo Beograd. Kolumnu smo pokrenuli sa željom da ona bude mesto gde ćemo moći da se bavimo gradskim temama, razvojem našeg neposrednog okruženja, konceptima pravičnog razvoja, institucionalizacijom solidarnosti, pravom na grad, feminizmom, komunalnim problemima, učešćem građana u razvoju grada, blokovskim i komšijskim pričama ili vrednostima u koje verujemo i koje želimo da prenesemo u svakodnevni život.

Idi mi, dođi mi

24. 04. 2020.|

Ono što vlast u ovoj zemlji ne razume je da društvene (pa tako i zdravstvene) ustanove moraju da budu pravedne. Nepravednost sticanja položaja u ovim ustanovama značajan je uzrok odlaska medicinskih radnika iz Srbije.

Dnevnik borbe za NAŠ GRAD

21. 01. 2020.|

Već tri godine, svakog petka, u dnevnom listu Danas, izlazi kolumna članova i prijatelja inicijative Ne davimo Beograd, pod nazivom Naš grad. Kolumnu smo pokrenuli sa željom da ona bude mesto gde ćemo moći da se bavimo gradskim temama, razvojem našeg neposrednog okruženja, konceptima pravičnog razvoja, institucionalizacijom solidarnosti, pravom na grad, feminizmom, komunalnim problemima, učešćem građana u razvoju grada, komšijskim i blokovskim pričama ili vrednostima u koje verujemo i koje želimo da prenesemo u svakodnevni život.

Tri godine kolumne “Naš grad” u dnevnom listu Danas

21. 01. 2020.|

Prošlo je tačno tri godine od kada je, na stranicama dnevnog lista Danas, počela da izlazi kolumna “Naš grad”. Povodom njenog stotog izdanja i obeležavanja ovog malog jubileja, pozivamo vas na promociju zbornika “Dnevnik borbe za naš grad” u sredu 22. januara, u Kulturnom centru Grad, Braće Krsmanović 4, u 19 časova.

Poruka je poslata

27. 12. 2019.|

U kolumni Naš grad, Aleksa Petković pisao je o nedavno završenom štrajku u Poštama Srbije. Radnici pošte su pobedili i poručili vlastima da dogovori moraju da se poštuju.

Trpilo

07. 07. 2019.|

Od kad je pre više od dve nedelje započela rekonstrukcija ulica 27. marta i Kraljice Marije, njihovi stanari žive u konstantnom vanrednom stanju

„Шта све можеш да купиш за једну гондолу“

09. 04. 2019.|

Изградња гондоле од Калемегдана до Ушћа, која је за последицу имала и колатералну штету од преко 150 стабала у ова два градска парка, коштаће грађане 15 милиона евра или око 1,8 милијарди динара.

Градско зеленило у акцији уништавања градског зеленила

15. 03. 2019.|

Сваки пут кад виде возило Градског зеленила Београђани су у страху да су дошли да посеку дрвеће. У тренутку кад се Београд високо котира међу најзагађенијим градовима Европе, чини се да су се активности Градског зеленила свеле на уништење свог градског зеленила.

Више среће други пут

27. 01. 2019.|

Ових дана расписан је конкурс градског секретаријата за културу, за финансирање или суфинансирање пројеката у култури. Овај годишњи конкурс један је од ретких извора средстава за многе независне организације из поља културе.

На Слободној зони гледали смо Шабића

09. 12. 2018.|

У свом говору на отварању овогодишњег филмског фестивала Слободна зона, Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, рекао је да је остао мало затечен чињеницом да је један државни службеник позван да отвори уметнички фестивал.

Радници као потрошна роба

09. 12. 2018.|

У целој прошлој 2017.години, у којој је погинуло 39 радника на радном месту, ни један послодавац није одговарао по кривичним пријавама инспекције за рад, а само један послодавац платио је максималну казну од милион динара за угрожавање безбедности на раду.

Ретке птице против напредне екипе

09. 12. 2018.|

Да ли су природна добра и културно-историјско наслеђе нешто што је потребно нашим градовима и да ли је њихова заштита узалудан посао ако имамо власти које на све начине покушавају да заобиђу правила или некада чак отворено крше прописе и законе како би омогућили изградњу у областима које су са правом заштићена?

Спас на одређено време

09. 12. 2018.|

У октобру 2018.године навршава се годину дана од када су извршитељи избацили породицу Петровић из стана у Његошевој 65 у Београду, у којем је живела деценијама.

Случај Блока 13

09. 12. 2018.|

Kрајем септембра 2018.године почело је бетонирање још једне зелене површине. Овог пута у самом срцу Новог Београда.

Не гледајте са стране

09. 12. 2018.|

О проблемима људи којима је дијагностикован терминални стадијум канцера, о мукама у којима умиру, о патњи породице која их гледа како се боре без одговарајуће професионалне неге и бриге не говори се често у јавности.

Простор за све – случај KЦ Магацин

09. 12. 2018.|

У нашим градовима постоји велики број напуштених и некоришћених простора у јавном власништву. У једном од њих је сада Културни центар Магацин.

Нема више Бристола

09. 12. 2018.|

Војска Србије своје објекте брани по сваку цену. Исти сценарио је био примењен у случају касарне „Арчибалд Рајс“ у Новом Саду, као и за празан самачки хотел на Дорћолу у Београду. Осим Хотела Бристол!

Геотермално питање

09. 12. 2018.|

Иако су велика истраживања о геотермалном потенцијалу Београда завршена пре више од пет година, ништа се планирано и систематски није радило.

Kако су ботови променили страну?

09. 12. 2018.|

Уколико сте у току предизборне кампање пратили рад иницијативе Не давимо Београд вероватно сте могли да приметите појаву неколико страница које су спонзорисаним објавама шириле мржњу према активистима Иницијативе.

Шта ћемо са амброзијом?

09. 12. 2018.|

Амброзија је једна од најопаснијих биљака на свету по здравље људи у смислу алергијских реакција које изазива.

Шест примера отимања града

09. 12. 2018.|

У досадашњем искуству видели смо да брза трака за спровођење пројеката значи да се подобним инвеститорима уступа буквално све како би остварили профит, а често крше и игноришу закони и прописи.

Култура офсајда

28. 07. 2018.|

Док су наше комшије играле заслужено финале Светског првенства у фудбалу не можемо да се не запитамо колико фудбал утичу на наше животе и повучемо неке паралеле.

Лиман – следећи на удару бетонизације

28. 07. 2018.|

Крајем априла пред становницима новосадског насеља Лиман нашао се план генералне регулације који трасира пут ка продаји последњих комада градског земљишта и њихову последичну трансформацију у комерцијалне садржаје.

Зрењанин, град без воде

23. 07. 2018.|

Грађани Зрењанина најавили су 25.маја 2018. протест због тога што је овај град од скоро 100 хиљада становника већ петнаест година без пијаће воде. Од 2004. године вода из славине забрањена је за пиће због велике количине арсена.

Вртићи: Улагање у приватни уместо јавног сектора

24. 05. 2018.|

Нажалост, и ове године јаслице и вртићи остаће недоступни великом броју најмлађих суграђана. Међу њима ће, као и увек, бити деце запослених родитеља и старатеља, али и много деце незапослених и прекарних радница и радника. Потоњи због свог неодговарајућег радно-правног статуса често одустају од учешћа на конкурсу.

Рачунање шума

17. 05. 2018.|

Београд је протеклих година, као и Србија у целини, погођен нестајањем шума. Последице се првенствено одражавају на квалитет ваздуха, који постаје све загађенији, али и на ниво буке и изложеност ветру. Низ надлежних институција не пружа довољну и озбиљну противтежу климатским променама, пожарима и штеточинама, те грађевинским инвеститорима.