Građani, koji ne čitaju Službeni glasnik, uskraćeni su za vest da je pred Novu godinu – 29. decembra 2021. godine – Vlada Republike Srbije donela odluku o dve emisije državnih hartija od vrednosti radi zaduženja od 60 milijardi dinara i 200 miliona evra – ukupno oko 710 miliona evra sa kamatom.

Za moju sedmočlanu porodicu to je dodatna obaveza od oko 765 evra za koliko se uvećava njen dosadašnji dug od oko 16.150 evra iz proteklog desetogodišnjeg perioda.

Iz sadržine donetih odluka može se saznati je građane Srbije Vlada zadužila „… radi finansiranja budžetskog deficita, refinansiranja dospelih obaveza po osnovu javnog duga i finansiranja investicionih i programskih projekata“.

Nejasno je da li će i koliki iznosi iz novog zaduženja biti upotrebljeni za pomoć penzionerima i mladima uoči izbora, kao i za plaćanje predizbornog uvoza struje i gasa, a koliki su namenjeni za izgradnju puteva, pruga, Beograda na vodi, metroa, stadiona, gondola ili drugih investicionih i programskih projekata uključujući naoružanje koje će Albance, Crnogorce, Bošnjake i Hrvate odvratiti od pomisli da nas napadnu kako vlasti predstavljaju našu ugroženost, što govori o njihovom shvatanju regionalne saradnje i pomirenja.

Verujem da bi građani želeli da znaju ko su kupci državnih hartija od vrednosti kojima ćemo mi, naša deca i naši unuci otplaćivati najnovije zaduženje.

Ako spisak poverilaca kod kojih smo se zadužili predstavlja tajnu, možda bismo mogli da dobijemo bar okvirno obaveštenje da li su poverioci domaća lica ili stranci, da li su to strane države i koje, iz kojih zemalja su banke, druga pravna lica i pojedinci čiji smo dužnici i koje su kategorije domaćih poverilaca.

Kada bi postojao poslanik za koga sam glasao, zatražio bih da pitanja u vezi sa najnovijim zaduženjem Republike Srbije postavi Vladi.

U današnjim uslovima nije izvesno da li je mom neidentifikovanom poslaniku poznato da je njemu odgovorna Vlada pred Novu godinu dodatno zadužila sve građane naše zemlje i da li bi, čak i kada bi to znao, smeo da Vladi postavi pitanje u vezi sa tim zaduženjem.

Autor:  Radoje Stefanović, advokat i član Pokreta Ne davimo Beograd 

Izvor: https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/u-koje-svrhe-i-koga-vlada-zaduzuje/

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.