Više sreće drugi put

27. 01. 2019.|

Ovih dana raspisan je konkurs gradskog sekretarijata za kulturu, za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi. Ovaj godišnji konkurs jedan je od retkih izvora sredstava za mnoge nezavisne organizacije iz polja kulture.

Ono što zabrinjava je činjenica da je konkurs raspisan, a da istraga o prošlogodišnjim malverzacijama, za koje je optužena bivša gradska sekretarka Ivona Jevtić, nije ni započeta. Devet meseci nakon što je inicijativa Ne davimo Beograd podnela krivičnu prijavu protiv bivše gradske sekretarke, gradska uprava grada Beograda odbija da Višem javnom tužilaštvu dostavi neophodne informacije za pokretanje krivičnog postupka.

Nakon što je analiza Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije pokazala da je više od 30 odsto sredstava dodeljeno sumnjivim organizacijama, koje se ili kulturom ne bave ili su registrovane ili preregistrovane neposredno ili čak u toku konkursne procedure, inicijativa Ne davimo Beograd podnela je krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz čl.359 Krivičnog zakonika pri sprovođenju gradskog konkursa. U prijavi se navode nekoliko zaista ilustrativnih primera u kojima se jasno vidi da je konkurs organizovan tako da se ljudima bliskim Srpskoj naprednoj stranci ili ličnim prijateljima sekretarke obezbedi materijalna korist. Pored organizacija kreatorke Suzane Perić koja se bavi proizvodnjom odeće ili Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića registrovane za borbu protiv GMO hrane, sredstva su dobila i organizacije koje se bave medicinom, socijalnom zaštitom, preduzetništvom, marketingom, fizičkom aktivnošću i drugim delatnostima koje sa kulturom nemaju veze.

Nakon pokretanja peticije koju je potpisalo preko 1.300 građana, radnika u kulturi, stručnjaka, umetnika, Ivona Jevtić je smenjena sa mesta gradske sekretarke, ali zbog njenog novog postavljenja kao direktorke u muzeju Nikole Tesle, kao i zaštite koju očigledno uživa u pravosudnim institucijama, moramo zaključiti da je ona zapravo zaštićena od odgovornosti za malverzacije u kojima je uhvaćena na delu.

Pitanje za novog gradskog sekretara za kulturu nameće se samo. Na koji način će unaprediti konkursne procedure tako da do sličnih malverzacija više ne dođe, jer ovo nisu slučajne greške, nastale recimo zbog nekompetentnosti komisija koje donose odluke ili nekog drugog razloga, već svesna namera da se sredstva pronevere i ostvari korist. Da li će i novi gradski sekretar nastaviti po utabanoj stazi dodeljivanja sredstava fantomskim organizacijama koje se po potrebi otvaraju ne bi li novac namenjen organizacijama koje se bave kulturom, našao put do džepova ljudi bliskih vlasti?

Pored rasipanja javnih sredstava, nekažnjavanja korumpiranih gradskih funkcionera, instrumentalizacije pravosuđa, ove malverzacije za posledicu imaju ozbiljno ugrožavanje polja savremenog umetničkog stvaralaštva ostavljajući organizacije bez sredstava neophodnih za programe. Obim pronevera koji je prošle godine bio najmanje 30% ukupnog fonda nije zanemarljiv i osetile su ga sve organizacije iz ovog polja. Da li će ove godine biti bolje? I za koga?

Autor: Radomir Lazović

Izvor: Danas, 25. januar 2019. godine

kolumna Naš grad izlazi svakog petka u dnevnom listu Danas, a pišu je članovi i prijatelji inicijative Ne davimo Beograd

Go to Top