Beograd na vodi je rak rana i strano telo u gradskom urbanom tkivu, a sada poprima i obrise metastaza koje počinju da se šire i na druge delove grada.

Gradske vlasti ne kriju da rade sve da se centar grada pomeri iz svog tradicionalnog jezgra na Savski trg i u ovo „elitno naselje“.

Ovu odluku potkepljuju i sumanute trase metroa koje se spajaju na pomenutom trgu, a ne na Trgu republike ili Terazijama kako su predviđali svi pređašnji projekti za metro.

Da je projekat metroa usko vezan za sumnjive poslove na Beogradu na vodi, mogli smo da se uverimo nedavno kada je na krajnje sumnjiv način prodata parcela u gradskom vlasništvu, na kojoj su se ranije nalazili rezervoari Jugopetrola, baš kompaniji Beograd na vodi.

Upitno je zašto grad sada prodaje ovo zemljište i po ovoj ceni, kada je potpuno izvesno da će njegova cena drastično skočiti.

Naime uz samu parcelu planirana je jedna od stanica na prvoj liniji metroa (stanica Ada Ciganlija), što povećava atraktivnost lokacije i diže joj cenu.

Vlast brani ovaj besmisleni projekat time što kaže da je metro „razvojni projekat“, tj. da će se njegova gradnja isplatiti prodajom zemljišta uz trasu kada mu skoči vrednost.

Čin prodaje ove parcele pokazuje nam upravo suprotno.

Javlja se sumnja da će ova negativna praksa nastaviti i da će navedena firma, uz podršku grada, kupovati javno zemljište na tenderima bez nadmetanja na trasi metroa i tako uvećavati ličnu korist, a na štetu grada.

Pitanje je i ko će preuzeti štetni projekat izgradnje naselja na Makiškom polju koji preti da uništi beogradsko vodoizvorište.

Da neće i to Beograd na vodi?

Da li je projekat metroa protočna cev koja će omogućiti urbanističku devastaciju Čukarice, Starog grada, Palilule, kao što je to već učinjeno sa obalom Save…

Svako bogaćenje privatnih kompanija uvezanih sa naprednjačkim režimom, a na račun grada, znači manje vrtića za decu, haos u saobraćaju kada padne sneg, neuređene zelene površine, nedostatak kanalizacione mreže, sve u svemu jedan grad neugodan za život većine, a za račun onih kojima su uzurpatori na vlasti naklonjeni.

I dok građani budu provodili praznike, vlast će neumorno nastaviti da otuđuje javnu imovinu i prodaje je za budzašto.

Sutra će možda Beograd na vodi postati većinski vlasnik Beograda pa će kancer nadrasti i pojesti svog domaćina.

Autor: Tihomir Dičić

Izvor: https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/malignitet-beograda-na-vodi

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).