Apsolutna vlast – apsolutna odgovornost

23. 02. 2021.|

Poslednjih godinu dana, javno zdravlje građana predstavlja jedno od ključnih pitanja.

Zdravstveni sistem suočen je sa nezapamćenim izazovima za koje, svima je jasno, apsolutno nije bio spreman.

Nedostatak opreme, ljudstva i organizacije, nažalost, vide se kroz veliku smrtnost zdravstvenih radnika, ali i građana i građanki. Sindikat lekara i farmaceuta je u ponedeljak ispred Vlade Srbije održao protest u ime velikog broja svojih kolega i kolegenica koji su preminuli od posledica COVID-19.

Jedan od zahteva sindikata odnosio se na hitnu dopunu propisa i klasifikovanje oboljevanja od COVID-19 profesionalnom bolešću, kao i primanje medicninskih radnika zaposlenih za vreme pandemije u stalni radni odnos i zapošljavanje dodatne radne snage iz baze Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pored toga, sindikat je od predstavnika vlasti tražio da bude uključen u pregovaranje i donošenje odluka u zdravstvenoj oblasti.

Zahtevi sindikata su, dakle, sasvim logični i rešavaju bar dva od pomenutih problema sa kojima se naš sistem suočava.

Kako je vlast odgovorila na ove zahteve?

Dosadašnja praksa  bila je da se naprosto ne odgovara, ili je korišćena poznata matrica gde je svaki zahtev predstavljan kao opoziciono delovanje sa ciljem rušenja Aleksandra Vučića.

Ovog puta otišlo se i korak dalje.

Prva reakcija vlasti na održani protest ispred Vlade bio je poziv gradskoj čistoći da ukloni sveće zapaljene za preminule zdravstvene radnicike i radnice.

Nakon toga, saznali smo da je planirana nova reorganizacija zdravstvenog sistema.

Naime, radi optimizacije istog, najavljeno je gašenje Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata  – popularne Studentske poliklinike.

Namera je da se studentske poliklinike pripoje postojećim domovima zdravlja, što znači premeštanje 180 zaposlenih radnika koji se godišnje brinu o 140 000 studenata i studentkinja.

Dakle, u trenutku najveće preopterećenosti zdravstvenog sistema, velikog broja preminulih radnika, radnika koji su na birou, Ministarstvo zdravlja rešava da na sve ove probleme odgovori optimizovanjem do sada funkcionalnog sistema, za koje ne možemo ni da naslutimo kako će se odvijati.

Poruka koja se ovim potezom pokušava poslati jeste da je naš zdravstveni sistem stabilan, da imamo dovoljan broj lekara specijalista, da čak možemo sebi da dopustimo reorganizaciju kojom se ukida jedan set zdravstvenih usluga.

Umesto odgovornosti za izgubljene živote, nemogućim uslovima za rad i isključivanja i degradiranja svih koji nisu uz vlast, donose se odluke koje dalje urušavaju naša osnovna prava.

Obrazloženje svih odluka se zasniva na apsolutnom, neupitnom i nepogrešivom autoritetu jednog čoveka.

Sve što se ne uklapa u to je otklonjeno, počišćeno i odstranjeno.

Ali, bitno je ne zaboraviti da apsolutna vlast znači i apsolutnu odgovronost.

Bilo da tu odgovornost građani i građanke traže na ulici ili glasačkom listiću, to je nešto što im niko ne može uskratiti.

Apsolutno niko.

Autorka: Natalija Stojmenović

Izvor: kolumna je izašla 19. februara u dnevnom listu Danas

Kolumna Naš grad izlazi svakog petka u dnevnom listu Danas, a pišu je članovi i prijatelji inicijative Ne davimo Beograd

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Danas: Vučić prisilu i zastrašivanje naziva demokratijom

Mi nemamo ništa protiv kampanje od vrata do vrata, ali i te kako imamo protiv zastrašivanja građana koje aktivisti SNS sprovode kada u ovakvu kampanju idu sa biračkim spiskovima koje ne bi smeli da kod sebe imaju, niti bi smeli da obične građane koji im nisu dali saglasnost za korišćenje njihovih podataka pozivaju na dan izbora ili im kucaju na vrata pritiskajući ih da izađu na izbore i glasaju za SNS – ističe za Đorđević za Danas.

Dok Srbija stoji pod pandemijom, Vesić u kafani sa ćebadima na prozorima

Povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kojima se vidi Goran Vesić kako lumpuje u kafani sa živom muzikom i ćebadima na prozorima, pokret Ne davimo Beograd zahteva njegovu hitnu smenu. Vesić je pored zamenika gradonačelnika Beograda i člana kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, pa je njegova odgovornost u tome i veća, a ponašanje skandalozno i za svaku osudu.

Milenijum tim tužio Ne davimo Beograd

Građevinska kompanija „Milenijum tim” tužila je pokret Ne davimo Beograd radi naknade materijalne štete u iznosu od skoro 12 miliona dinara, zbog objavljivanja teksta o promeni urbanističkog plana kojim se ovoj kompaniji omogućava rušenje istraživačko-razvojnog instituta Goša i izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na istom mestu.

Go to Top