Tviter nalog rezigniranog ministra za porodicu

09. 02. 2021.|

Kako još uvek nema sajt, ni službu za odnose s javnošću, ministar novoformiranog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, prinuđen je da sa zainteresovanim građanstvom komunicira putem svog tviter naloga.

Njegovi su tvitovi kratki, sažeti odgovori rezigniranog čoveka.

Na vest da su umanjene naknade porodiljama kod poslodavaca koji su koristili državne mere za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije, ministar Dmitrović odgovara: „Nažalost. Kolateralna šteta. Ne postoji državna mera koja nekome nije naškodila.“

Izgleda da, kao i dobrom delu javnosti, ni Dmitroviću nije jasno zašto je on tu gde je i čemu bi trebalo da služi Ministarstvo koje u svom nazivu ima i jednu naučnu discipinu.

Na stranu što provejava melanholija, ono što stvarno zabrinjava je ministrovo antidržavno raspoloženje.

Iako nam se može oprostiti što više nismo ni sigurni u čijoj je sve nadležnosti ovo pitanje s obzirom da ni nakon tri meseca od formiranja nove Vlade odnosno od uspostavljanja Ministarstva za brigu o porodici i demografiju nemamo informacije o tome šta ono radi, razumno bi bilo očekivati da se ministar za brigu o porodici makar deklarativno založi za problem trudnica i porodilja unutar Vlade kojoj pripada, umesto da njihov problem svede na kolateralnu štetu.

Neočekivana sila u vidu ministra finansija Siniše Malog se iznenada pojavljuje i rešava stvar.

Sve je u redu, uverava Mali, trudnice će dobiti što im zakinuto, ako je bilo propusta, biće ispravljeno.

Glavno je pitanje, kome i kako trudnice i porodilje da veruju, kada se po pravilu koplje štednje na njima lomi, a njihove glasove nadglašavaju politike i strategije podsticanja rađanja.

Ne znamo ne samo čime se Ministarstvo za brigu o porodici bavilo u prethodna tri meseca već ni kakva će biti koordinacija između ovog novog ministarstva i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, jer su poslovi koje obavljaju komplementarni.

Drugo je pitanje, s kojim ciljem i na koje mesto vlast postavlja novoizabranog ministra sa portfeljom ali bez sajta.

Dok ne saznamo nešto više o tome kako novoizabrani ministar zapravo obavlja nadležnosti koje su mu dodeljene, inicijalni strah od toga kakve bi sve štete položaju žena moglo da nanese svojom brigom o porodici smenilo je olakšanje da se osim na tviteru i u parolama time možda neće ni baviti.

Da neko ozbiljno sagleda potrebe trudnica i porodilja moraćemo da sačekamo na neku sasvim drugačiju vladu u kojoj broj žena nije pitanje marketinga već znak uključivanja ženske perspektive u kreiranje javnih politika.

Autorka: Aleksandra Mališić

Izvor: kolumna je izašla 29. januara u dnevnom listu Danas

Kolumna Naš grad izlazi svakog petka u dnevnom listu Danas, a pišu je članovi i prijatelji inicijative Ne davimo Beograd

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.

Go to Top