Žene na prvoj liniji

11. 04. 2020.|

Žene su na prvoj liniji brige i podrške u doba korone, jer čine 70% zaposlenih u trgovinama koje su svaki dan izložene redovima ljudi koji su došli u nabavku.

Žene čine većinu radne snage u zdravstvu i čine većinu primarnih pružalaca nege bolesnima. Samim tim one svakodnevno u haotičnom zdravstvenom sistemu i veoma lošim uslovima daju sve od sebe da očuvaju zdravlje pacijenata koji u sve većim brojevima pristižu.

Odskora je i potvrđeno da većinu zaraženih korona virusom čini upravo radno aktivno stanovništvo.

U kući žene su mahom zadužene sa upravljanje domaćinstvom, za brigu o deci i starima.

U uslovima vanrednog stanja kućni rad, koji ni u redovnim okolnostima nije vrednovan, dodatno se usložnjava, jer starije osobe ne mogu napolje, a deca ne idu u školu.

Posebno je teško samohranim majkama koje moraju da balansiraju između brige o deci i posla (ako ga već nisu izgubile), dok „baka servis“ svakako ne radi.

Da stvari budu još gore za nemali procenat žena boravak u izolaciji predstavlja pretnju po život.

Za žene sa iskustvom porodičnog nasilja, vanredno stanje i obavezna izolacija za njih predstavljaju zatočeništvo sa nasilnikom i gubljenje veze sa neophodnim resursima i podrškom kako bi se spasle, dok su stres, alkohol, ekonomska nesigurnost samo neki od okidača porodičnog nasilja.

Prema dostupnim podacima u Kini je porodično nasilje u februaru tri puta poraslo u odnosu na isti period prošle godine.

Pri tom treba uzeti u obzir da dosta žena i nema opciju kako da nasilje prijavi u izolaciji.

U ovakvim slučajevima, u sistemu koji ne funkcioniše i koje vode političari kojima je vanredno stanje mehanizam kontrole i propagande jedino nam ostaje da budemo solidarni jedni sa drugima.

Dobra vest je da smo svi kod kuće i da pomoć ipak postoji, ako ne okrećemo glavu.

Ako čujete svađu ili nasilne zvuke, prijavite, mnoge žene u izolaciji neće doći ni do telefona, jer su u većini slučajeva u situaciji pojačane kontrole od strane nasilnika.

Uveče u osam aplaudirajte za žene: za prodavačice, za medicinske sestre, doktorke, negovateljice, za majke, domaćice, učiteljice; jer ako smo stvarno u ratu protiv neprijatelja kojeg ne vidimo, žene su sada zaista i na prvim linijama borbe na način na koji to više niko ne može da negira.

Autorka: Natalija Simović

Izvor: Danas, 3.april 2020. godine

kolumna Naš grad izlazi svakog petka u dnevnom listu Danas, a pišu je članovi, članice i prijatelji inicijative Ne davimo Beograd

Go to Top