Kad su se pre par dana na Savskom nasipu okupili pešaci i biciklisti u spontanoj šetnji i zajedničkoj vožnji na njih su nasrnuli nezadovoljni vozači.

Smetala im je brzina kojom su se ovi kretali i nerviralo ih je što ne mogu slobodno koristiti saobraćajnicu kojom inače odlaze do svojih vikendica na obali Save.

Stvar se, vremenom na nasipu toliko obrnula naglavačke da oni koji ga koriste za aktivnosti kojima je i namenjen bivaju proglašeni čudacima, da im se preti i da su čak fizički napadani. Oni koji ukazuju na kršenja zakona, žrtve su napada onih koji te zakone krše. A ubeđen sam i da vozači potpuno iskreno veruju da su oni tu žrtve ove grupe entuzijasta, legalista, poludelih biciklista ili kako ih već nazivaju. Toliko su dugo potpuno nesmetano uzurpirali ovo javno dobro, toliko je dugo tolerisana divlja gradnja, nasipanje zemlje i šuta u Savu, oštećivanje nasipa, vožnja privatnih automobila, ali i kamiona sa građom za te vikendice koje dostižu i visine od četiri sprata, da su u čudu. Ne razumeju šta je problem. Otkud sad ne može, kad je do sad moglo. I ko su sad ovi, kad policiji, inspekcijama, vlastima opštinskim i gradskim ne smeta da sve ostane tako. Pa uostalom, i Toma sa sinovima ima svoje dvorce na Savi.

Blokirajući svojim biciklima i telima put na nasipu koji bi trebalo da služi samo za servisna vozila, ekipa iz udruženja građana „Ulice za bicikliste“ i „Savski nasip“ rade mnogo više od toga da se odbrani nasip. A to nije malo jer je on odbrana od poplava za preko sto hiljada stanovnika Novog Beograda, ali i vodoizvorište sa kojeg reni bunari crpe vodu. Oni čine da ovo „normalno“ stanje u kome smo u stalnom povlačenju pred silom bahatih moćnika povezanih sa vlastima i uvezanih prljavim novcem počne da se menja. Vraćaju nam dostojanstvo, veru i nadu da ovaj naš grad nije na prodaju onome ko ponudi više ili na izvolte ukoliko umesto da ponudi, odabere da preotme.

U nedelju 17. juna ova ista ekipa pozvala je građane da im se pridruže u korišćenju nasipa za vožnju bicikala, za šetnju, piknike, badminton, fudbal, frizbi, gluvarenje u prirodi, druženje i sve ono za šta bi reka i obala trebalo da svima nama služi. Pozvala je građane da preotmemo nasip od „normalnog“ korišćenja i počnemo da ga koristimo normalno.

Nakon incidenata koji se prošle nedelje desio i u kojem su bahati vozači pretili okupljenim građanima i čak jednog od njih vozili na haubi nekoliko stotina metara u punoj brzini, podržati ovakav skup i odazvati se njihovom pozivu je od izuzetnog značaja ukoliko su vam naše reke, naše obale, naši javni prostori, naša budućnost i naš grad u srcu.

Vidimo se na nasipu. Pozovite prijatelje. Iskoristite dan, a u 18 časova se skupljamo kod rampe i krećemo u protestnu šetnju i vožnju.

Autor: Radomir Lazović
Izvor: Danas, 15. jun 2018. godine

kolumna Naš grad izlazi svakog petka u dnevnom listu Danas, a pišu je članovi i prijatelji inicijative Ne davimo Beograd