Important news from Serbia: Protests and para-police brutality

Expropriation law, lithium mining, referendum law, and the corrupted state of violence have been the main topics lately in Serbia. Thousands of people protested in smaller and bigger places around the country on 27th of November. Violence in the cities of Novi Sad and Zrenjanin escalated, while those in Šabac were confronted not only by policemen’s batons but also sticks, baggers, and even attacked by hammers. The violent hooligans have been proclaimed as ,,citizens… who continued their journey to Belgrade…(for) celebration of the anniversary of the founding of the SNS (Serbian Progressive Party)’’ by pro-government media.

30. 11. 2021.|

Pokret Ne davimo Beograd podržava protest vozača GSP Beograda

Pokret Ne davimo Beograd podržava protest vozača GSP Beograd koji će biti održan u sredu 1. decembra ispred direkcije ovog javnog komunalnog preduzeća na Dorćolu. Vozači GSP-a protestuju zbog niskih primanja, nezakonitog smanjenja naknada za topli obrok i uvođenja šestog radnog dana. Protest je organizuje sindikat vozača GSP Beograd “Evro vozač”.

29. 11. 2021.|

Naprednjački batinaši palicama i čekićima napali aktiviste u blokadi puteva

Batinaši Srpske napredne stranke palicama su napali aktiviste i okupljene građane na blokadi starog mosta u Šapcu. Naime, naši i aktivisti stranke Zajedno za Srbiju, kao i veliki broj građana, blokirali su dolazak velike grupe autobusa i automobila Srpske napredne stranke, koji su iz Šapca krenuli za Beograd u kontra miting. Tom prilikom naši aktivisti i okupljeni građani napadnuti su motkama, a blokada je probijana bagerima. Više ljudi je lakše povređeno, a napadnuta je i aktivistkinja Ne davimo Beograd.

27. 11. 2021.|

Lazović za N1: Biće potrošeno dve milijarde evra da se povežu dve livade

Biće potrošeno dve milijarde evra da se povežu dve livade, na kojima trenutno nema građana, a da se ne povežu zdravstvene institucije i da se zaobiđu obrazovne institucije, i da se ne povežu i Prokop i Autobuska stanica.

26. 11. 2021.|

Lazović za KTV: Borba protiv kriminala na koji tužilaštvo ne reaguje

Na protestu koji je organizovan sredinom oktobra pod nazivom “Protiv državnog kriminala”organizatori skupa su poručili da je svrha okupljanja bila da ohrabri poštene ljude u institucijama da se zajedno sa građanima bore ,,protiv narastajućeg kriminala u zemlji”, rekao je Radomir Lazović, aktivista pokreta “Ne davimo Beograd”.

26. 11. 2021.|

Javna uprava i školstvo da pređu na slobodan softver

Pokret Ne davimo Beograd predlaže korišćenje slobodnog softvera u radu državnih i gradskih institucija i što manju zavisnost rada od plaćenih softverskih rešenja, koja su u privatnom vlasništvu. Veoma je važno da softver koji koristimo bude slobodan, podaci građana zaštićeni, a infrastruktura naša. Nedavno je obeležen Dan slobodnog softvera, kao i 30 godina od osnivanja operativnog sistema Linux, te ovim povodom podsećamo i da se pokret Ne davimo Beograd zalaže za principe softvera otvorenog koda i slobodnog hardvera, kao i za maksimalnu transparentnost rada javne uprave i baze otvorenih podataka.

25. 11. 2021.|

Aktivisti čekali predsednika opštine Lazarevac zahtevajući TV duel i odgovore na probleme

Aktivisti i aktivistkinje pokreta Ne davimo Beograd, iz lokalne grupe ZA DOBAR LAZAREVAC, nedeljama su pozivali predsednika opštine, Bojana Stevića, na TV duel, kako bi razgovarali o nagomilanim problemima građana. Pošto se nije odazivao, odlučili da ga sačekaju ispred opštine i "izazovu" još jednom na duel. "Danas smo čekali Bojana Stevića ispred zgrade opštine kako bismo ga suočili sa pitanjima zagađenja, korupcije i partijskog zapošljavanja u našoj opštini." - izjavio je Vladimir Jovanović, koordinator opštinske grupe ZA DOBAR LAZAREVAC - Ne davimo Beograd.

23. 11. 2021.|

Protest na Makišu: Metro mora zadovoljiti potrebe građana, a ne tajkuna

Pored ugrožavanja vodoizvorišta na Makišu, beogradski metro gradi se sa suštinskim problemima u planiranju trasa. Umesto da povezuje najgušće naseljene oblasti grada, prva trasa metroa polazi od jednog tajkunskog gradilišta, a završava na drugom, kako bi podigla cene kvadrata i omogućila dodatnu zaradu naprednjačkim investitorima.

23. 11. 2021.|

Vračarci očistili park na Slaviji i oplemenili ga cvećem i sadnicama hrasta

Ovog vikenda aktivisti i aktivistkinje porketa Ne davimo Beograd su, zajedno sa komšijama, napravili akciju čišćenja i uređivanja parka na Slaviji. Aktivisti su očistili park, oplemenili prostor sadnjom cveća, a organizovana je i jedna zelena avantura u vidu sadnje stabla crvenog hrasta! I ova, kao i brojne druge akcije koje smo pravili u ovom parku, deo je naše borba da ova zelena površina na Slaviji ostane park.

21. 11. 2021.|
Go to Top