Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Robert Kozma i Stefan Tasić, učestvovali su na konferenciji “Stvaramo viziju dobrog društva” održanoj u subotu 27. novembra u organizaciji Socijaldemokratskog kluba i Fondacije Fridrih Ebert.

Na prvom panelu „Šta čini dobro društvo?“ učestvovali su Stefan Tasić  iz Ne davimo Beograd, Vladimir Simović iz Centra za politike emancipacije, Nikola Burazer, European Western Balkans, Ema Stepanović iz Inicijative za ekonomska i socijalna prava i Ksenija Marković iz Demokratske stranke. U fokusu rasprave bili su dohodovna nejednakost u Srbiji, status radničkih prava, kao i primeri borbi protiv autoritarnih režima u regionu.

Stefan Tasić je istakao da je u regionu došlo do niza pozitivnih promena iz kojih možemo mnogo toga da naučimo, ali da treba biti oprezan kada je u pitanju prepisivanje recepata za borbu protiv autoritarnih režima na lokalni kontekst u Beogradu i Srbiji. Sprovođenje predizbora poput onih u Budimpešti koji su doneli pobedu opozicije ne bi dalo željene efekte, pre svega imajući u vidu različite institucionalne podsticaje, odnosno da u Budimpešti postoji većinski izborni sistem koji podrazumeva glasanje za pojedince, nasuprot proporcionalnom sistemu u Beogradu. U tom smislu, imajući u vidu lokalni kontekst, Ne davimo Beograd je najbliži crnogorskom modelu i koordinasnoj strategiji izlaska u nekoliko kolona koju bi pratio dogovor između opozicionih aktera po različitim pitanjima, poput zajedničke kontrole izbora.

Osim toga, Tasić je prokomentarisao i novu vladu u Nemačkoj u kojoj će Zeleni imati značajnu ulogu, uključujući i ministarstvo spoljnih poslova koje će voditi ko-predsednica stranke Analena Berbok. Promena nemačke vlade nakon šesnaestogodišnje vladavine Angele Merkel je dobrodošla i očekujemo više kritičkih tonova ka autoritarnom režimu u Srbiji, međutim, moramo biti svesni da se za demokratiju i slobodu ipak moramo sami izboriti.

Robert Kozma je na drugom panelu „Ko čini dobro društvo“ istakao značaj ekoloških pitanja poput čistog vazduha, čistih reka, očuvanja zelenih površina i šuma, navodeći da to nisu pitanja tzv. privilegovane manjine, nego upravo osnovna egzistencijalna pitanja i najviše se tiču upravo onih koji imaju najmanje. Tako dolazimo do situacije da imamo zagađenje vazduha koje postaje i zdravstveni problem jer teže mogu da ga reše oni koji imaju manje sredstava. Zato borba za zdravu životnu okolinu ide uporedo sa borbom za javne i prirodne resurse, omogućavanje svima da imaju kvalitetne javne usluge: dom zdravlja, javni prevoz, vrtiće, školstvo – solidaran, pravedan i zeleni grad.

Na panelu su učestvovali i Ljuban Panić, Stranka slobode i pravde, Nebojša Novaković, Demokratska stranka i Konstantin Samofalov, Socijaldemokratska stranka.

Pročitaj i ovo:

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko im se može?

Videli smo iz prošlog teksta o širokom asortimanu đubreta koje gratis dobijete uz pogled na Savu, da je situacija i bukvalno takva. Prema oprobanoj recepturi vlasti dobili smo: smeće umesto prirode, nasilje, buku i najniže oblike zabave po splavovima umesto kulture i neograničeni promet motornih vozila umesto rekreacije.

POLJOPRIVREDNICI OPREZ: VLAST KORISTI OPROBANE METODE MANIPULACIJE

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić su majstori manipilacije i vrhunski stručnjaci kada je u pitanju sejanje podela među nezadovoljnim ljudima, izjavio je Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd povodom nastavka pregovora poljoprivrednika i Vlade. Kozma je uputio podršku poljoprivrednicima i pozvao ih da budu izuzetno oprezni kada razgovaraju sa predstavnicima vlasti.