Ovog vikenda aktivisti i aktivistkinje porketa Ne davimo Beograd su, zajedno sa komšijama, napravili akciju čišćenja i uređivanja parka na Slaviji. Aktivisti su očistili park, oplemenili prostor sadnjom cveća, a organizovana je i jedna zelena avantura u vidu sadnje stabla crvenog hrasta! Prilikom akcije sadnje svako od učesnika, pa čak i oni najmlađi, bili su u prilici da dobiju specijalne instrukcije o sadnji drveća koje je pripremila Zelena grupa našeg pokreta. Ove instukcije su važne, kako bismo naučili građane kako mogu najbolje da doprinesu uređenju zelenih površina sadnjom drveća u gradskim sredinama.

I ova, kao i brojne druge akcije koje smo pravili u ovom parku, deo je naše borba da ova zelena površina na Slaviji ostane park. Borba je počela još od marta ove godine, kada smo zajedno sa komšijama, stručnjacima i zainteresovanim građanima podneli primedbe na planove koji predviđaju da se na ovoj zelenoj površini izgradi 9 hiljada kvadrata stambeno-poslovnog prostora.

Kliknite na sliku i pogledajte sjajnu atmosferu na fotografijama sa ove komšijske akcije.

Peticiju ZA PARK NA SLAVIJI je potpisalo više od 13 hiljada građana, a posebno je važno da se veliki broj korisnika samog prostora pridružio pozivu da on ostane zelena površina. Roditelji sa decom, stariji sugrađani, vlasnici kućnih ljubimaca, kao i oni kojima je park najdraži, a to su deca, zajedno su poručili da ovo mora ostati park.

Vračarska grupa pokreta Ne davimo Beograd i ovom akcijom nastavlja da se bori protiv investitorskog urbanizma i za održivo planiranje grada.

Pokret Ne davimo Beograd smatra da Beograd mora promeniti kurs svog razvoja i umesto investitorskog urbanizma, mora preći na održivi razvoj. Umesto interesa pojedinaca i privatnih investitora, na prvo mesto mora doći javni interes. Nemamo nikakve iluzije da će naprednjačka vlast nešto naučiti iz ovog slučaja koji zamalo da ima tragične posledice, zato smatramo da je prvi korak ka održivom razvoju smena naprednjačke vlasti.

Pročitaj i ovo:

Radomir Lazović ispred RTS-a: Branićemo Srbiju

Prenosimo govor Radomira Lazovića ispred RTS-a, na završnici protesta protiv režimskog nasilja koji je održan u nedelju 28. novembra. Neposredan povod za protest bilo je nasilje policije i naprednjačkih batinaša koji su napadali građane na blokadama saobraćajnica organizovanim povodom donošenja štetnih zakona o referendumu i eskproprijaciji zemljišta, odnosno posledica koji će ovi zakoni imati na sprovođenje projekta Rio Tinto i drugih dalekosežnih posledica.

Dobrica Veselinović na protestu: Suprotstavimo se nepravdi i režimskom kriminalu

Govor Dobrice Veselinovića na protestu protiv režimskog nasilja, koji je održan u nedelju 28. novembra. Neposredan povod za protest bilo je nasilje policije i naprednjačkih batinaša koji su napadali građane na blokadama saobraćajnica organizovanim povodom donošenja štetnih zakona o referendumu i eskproprijaciji zemljišta, odnosno posledica koji će ovi zakoni imati na sprovođenje projekta Rio Tinto i drugih dalekosežnih posledica.