Veliki broj građana, ekoloških aktivista i predstavnika organizacija okupio se na poziv Ekološkog ustanka na Makiškom polju gde je počela izgradnja metroa. Tačno u podne blokiran je i saobraćaj nedaleko od mesta na kom su počeli radovi. Pokret Ne davimo Beograd smatra da je izgradnja metroa izuzetno važna za razvoj Beograda, ali da će ovako loše planiran metro ostaviti trajne posledice po naš grad.

Pored ugrožavanja vodoizvorišta na Makišu, beogradski metro gradi se sa suštinskim problemima u planiranju trasa. Umesto da povezuje najgušće naseljene oblasti grada, prva trasa metroa polazi od jednog tajkunskog gradilišta, a završava na drugom, kako bi podigla cene kvadrata i omogućila dodatnu zaradu naprednjačkim investitorima.

Na trasi metroa neće se naći ni obrazovne, zdravstvene ili druge javne institucije, kao ni važna saobraćajna čvorišta poput autobuske ili železničke stanice. Uprkos tome što 72% građana Beograda, prema istraživanju Instituta za urbane politike, kaže da želi da metro reši postojeće probleme, naprednjački režim je odlučio da ovom ogromnom investicijom ide u korist svojih tajkuna. Za naše pare.

Ne davimo Beograd se na svakom koraku borio protiv ovog projekta. Od okupljanja stručne javnosti kako bi analizirali štetnost ovog plana, preko podnošenja velikog broja primedbi, do učešća na današnjem protestu. Ovo je maraton u kome moramo svi dati svoj doprinos kako se ni ovakvi, ni slični projekti, poput spalionice u Vinči, seče Košutnjaka ili izgradnje gondole, u Beogradu ne bi dešavali. Ovo je dugotrajna borba u kojoj moramo smeniti kriminalnu naprednjačku elitu i na odgovorna mesta izabrati ljude koji će da rade u interesu građana i građanki.

Pogledajte ceo tok konferencije za medije povodom predaje primedbi na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu. O tome šta su sve problemi ovako planiranog metroa i kako to da popravimo, govorili su Zoran Bukvić, koordinator grupe za saobraćaj Ne davimo Beograd i Dobrica Veselinović, član malog veća Ne davimo Beograd.

Pridružite nam se u ovoj borbi, treba nam vaša pomoć i podrška, a zajedno ćemo pobediti kriminalni režim i izboriti se da Beograd postane dobar grad za sve!

Pročitaj i ovo:

Radomir Lazović ispred RTS-a: Branićemo Srbiju

Prenosimo govor Radomira Lazovića ispred RTS-a, na završnici protesta protiv režimskog nasilja koji je održan u nedelju 28. novembra. Neposredan povod za protest bilo je nasilje policije i naprednjačkih batinaša koji su napadali građane na blokadama saobraćajnica organizovanim povodom donošenja štetnih zakona o referendumu i eskproprijaciji zemljišta, odnosno posledica koji će ovi zakoni imati na sprovođenje projekta Rio Tinto i drugih dalekosežnih posledica.

Dobrica Veselinović na protestu: Suprotstavimo se nepravdi i režimskom kriminalu

Govor Dobrice Veselinovića na protestu protiv režimskog nasilja, koji je održan u nedelju 28. novembra. Neposredan povod za protest bilo je nasilje policije i naprednjačkih batinaša koji su napadali građane na blokadama saobraćajnica organizovanim povodom donošenja štetnih zakona o referendumu i eskproprijaciji zemljišta, odnosno posledica koji će ovi zakoni imati na sprovođenje projekta Rio Tinto i drugih dalekosežnih posledica.