Farsa od tendera za Bus plus

Tender za izbor novog operatera za naplatu karata koji bi trebalo da zameni Bus Plus je očegledna farsa, a vlast i učesnici se nisu potrudili čak ni da sakriju da je jedina namera javnog poziva da se istoj firmi ponovo dodeli ovaj profitabilni ugovor. Naime, na tender su stigle samo dve ponude. Zajednička ponuda BUS LOGIC DOO iz Požarevca i Penta DOO iz Pule koja ni izbliza ne ispunjava uslove tendera, bez bankarskih garancija i bez uslova da su održavali sistem sa više od 1000 vozila i ona Kentkart Southeast Europe, inače vlasnika istog Apex Solutionsa koji je do sada obavljao posao.

28. 02. 2021.|

Vazduh opasan, neophodna konkretna rešenja

Prethodnih nekoliko dana sve merne stanice, i zvanične državne i one koje su postavljali građani, primetile su ogromno zagađenje u Beogradu, ali i u velikom broju drugih gradova. Veliki broj građana nam se javio i žalio da otežano diše. Voleli bismo da je ovo incident ili izolovani slučaj, ali nije, ovo je deo perioda koji za veliki broj naših gradova traje i preko 100 ili čak i 150 dana godišnje kada je vazduh opasan. Ovo dugotrajno izlaganje zagađenju ostavlja ozbiljne posledice po naše zdravlje.

27. 02. 2021.|

Dva miliona evra za jarbol najveći izdatak Sekretarijata za investicije grada Beograda

U najnovijem planu javnih nabavki Sekretarijata za investicije grada Beograda najveća investicija za ovu 2021. godinu, u iznosu od čak 262 miliona i 200 hiljada dinara opredeljena je za izgradnju megalomanskog jarbola na Ušću. Na trošak za "Izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na postavljanju jarbola i uređenju platoa na lokaciji Park Ušće" treba dodati i million dinara za tehnički pregled radova i šest miliona dinara za stručni nadzor.

25. 02. 2021.|

URA i Ne davimo Beograd nastavljaju saradnju zelenih u regionu

Posetom generalnog sekretara pokreta URA, Milete Radovanića, prostorijama Ne davimo Beograd, nastavljena je dobra saradnja koju naši pokreti razvijaju. Građanski pokret URA i Ne davimo Beograd deo su grupe zelenih evropskih pokreta, pa je ovo bila prilika za razmenu iskustava o izazovima sa kojima se naša društva susreću u procesu demokratizacije. Bilo je razgovora i o sve većim problemima u domenu ugrožavanja javnih i prirodnih dobara i očuvanju životne sredine, ali i o sve većim ekonomskim razlikama naših građana.

23. 02. 2021.|

Stojmenović za HBS: Zelene politike i solidarnost za pravednije društvo

Pre šest godina grupa građana i građanki nezadovoljnih načinom razvijanja glavnog grada udružila se i osnovala Inicijativu Ne davimo Beograd. Inicijativa je nastala kao lokalni društveni pokret koji je i institucionalno i vaninstitucionalno, učestvovanjem u javnim raspravama ali i građanskim protestima, ukazivao na štetnost projekata izgradnje Beograda na vodi da bi se tokom godina razvila u relevatnog političkog aktera koji se zalaže za razvijanje grada koji je u skladu sa potrebama njegovih stanovnika.

23. 02. 2021.|

Dobrica Veselinović, panker koji voli da popravlja Beograd

U novom izdanju podcast-a „Život na srpskom”, Dobrica Veselinović daje odgovore na neka važna i neka manje važna pitanja: 1) kakav bi čovek trebalo da vodi prestonicu Srbije i čiji je "naš grad"; 2) odgovara na prozivke Gorana Vesića, ali i onih koji kažu da je previše fin za politiku; 3) otkriva kako živi i u čemu uživa kad ne popravlja Beograd; 4) o spomeniku Stefanu Nemanji, ali i o panku; 5) o javnom nadmetanju za kuću na Vračaru; 6) o pivu ispred dragstora, o gradskom prevozu; 7) o bajkama i "komadiću koji nedostaje" i još mnogo toga...

21. 02. 2021.|

Ne davimo Beograd očistio zelene površine na Voždovcu i Čukaričkoj padini

Ne davimo Beograd je i ovog vikenda organizovao dve akcije čišćenja smeća „Za čist Beograd”, i to na Voždovcu i Čukaričkoj padini. Namera nam je da ovim akcijama ukažemo na činjenicu da je naš grad sve više pretrpan đubretom i zagađen, ali i da pozovemo građane i građanke da nam se pridruže kako bismo od Beograda napravili dobar grad za sve.

21. 02. 2021.|

Predlog Ne davimo Beograd za besplatne udžbenike: I udžbenici besplatni i tržište očuvano

Ne davimo Beograd zahteva da se đacima omoguće besplatni udžbenici na sličan način kao što je urađeno u nekim evropskim državama, poput Slovenije i Austrije. Država bi trebalo da limitira cenu udžbenika i obezbedi otkup od izdavača i distribuciju roditeljima. Na ovaj način bi se omogućilo besplatno školovanje deci, sačuvalo tržište udžebenicima, ali i ograničila enormna zarada na teret roditelja. 

19. 02. 2021.|
Go to Top