Ne davimo Beograd je i ovog vikenda organizovao dve akcije čišćenja smeća „Za čist Beograd”, i to na Voždovcu i Čukaričkoj padini. Namera nam je da ovim akcijama ukažemo na činjenicu da je naš grad sve više pretrpan đubretom i zagađen, ali i da pozovemo građane i građanke da nam se pridruže kako bismo od Beograda napravili dobar grad za sve.

za cist grad cukarica

Naši aktivisti i aktivistkinje samo na Banovom Brdu, na Čukaričkoj padini, prikupili su preko 50 džakova đubreta.

Slike sa akcije čišćenja na Čukarici pogledajte na ovom linku.

Zanimljivo je da je naša lokalna grupa na Voždovcu po treći put čistila istu zelenu površinu na početnoj stanici autobusa 26, jer je ona iznova u katastrofalnom stanju i preti da postane mini divlja deponija. Ovim povodom smo se pismom obraćali nadležnim institucijama i zahtevali redovno održavanje, čišćenje šuta i kabastog materijala i adekvatne kante za đubre.

ZA-CIST-GRAD-Vozdovac

Kako je protekla akcija čišćenja na Voždovcu možete pogledati ovde.

Sve češće smo svedoci da nadležne institucije ne održavaju adekvatno javne površine. Gde god se okrenemo, možemo videti pretrpane kontejnere, kese na granama, đubre po javnim površinama. Naše obale su okovane plastikom, a zelene površine sve češće podsećaju na mini divlje deponije. Iako znamo da naše akcije ne mogu zameniti javne službe, ne možemo da sedimo i gledamo da se naš grad valja u đubretu.

Pozivamo vas da podržite Ne davimo Beograd i naš plan da uvedemo sistem za upravljanje otpadom koji podrazumeva najveće moguće smanjenje količine otpada i njegovu ponovnu upotrebu, kao i razvoj zelene ekonomije, koja će zaposliti nekoliko hiljada ljudi.

Pročitaj i ovo:

Stojmenović za HBS: Zelene politike i solidarnost za pravednije društvo

Pre šest godina grupa građana i građanki nezadovoljnih načinom razvijanja glavnog grada udružila se i osnovala Inicijativu Ne davimo Beograd. Inicijativa je nastala kao lokalni društveni pokret koji je i institucionalno i vaninstitucionalno, učestvovanjem u javnim raspravama ali i građanskim protestima, ukazivao na štetnost projekata izgradnje Beograda na vodi da bi se tokom godina razvila u relevatnog političkog aktera koji se zalaže za razvijanje grada koji je u skladu sa potrebama njegovih stanovnika.

Dobrica Veselinović, panker koji voli da popravlja Beograd

U novom izdanju podcast-a „Život na srpskom”, Dobrica Veselinović daje odgovore na neka važna i neka manje važna pitanja: 1) kakav bi čovek trebalo da vodi prestonicu Srbije i čiji je "naš grad"; 2) odgovara na prozivke Gorana Vesića, ali i onih koji kažu da je previše fin za politiku; 3) otkriva kako živi i u čemu uživa kad ne popravlja Beograd; 4) o spomeniku Stefanu Nemanji, ali i o panku; 5) o javnom nadmetanju za kuću na Vračaru; 6) o pivu ispred dragstora, o gradskom prevozu; 7) o bajkama i "komadiću koji nedostaje" i još mnogo toga...