Posetom generalnog sekretara pokreta URA, Milete Radovanića, prostorijama Ne davimo Beograd, nastavljena je dobra saradnja koju naši pokreti razvijaju. Građanski pokret URA i Ne davimo Beograd deo su grupe zelenih evropskih pokreta, pa je ovo bila prilika za razmenu iskustava o izazovima sa kojima se naša društva susreću u procesu demokratizacije. Bilo je razgovora i o sve većim problemima u domenu ugrožavanja javnih i prirodnih dobara i očuvanju životne sredine, ali i o sve većim ekonomskim razlikama naših građana.

Za Ne davimo Beograd veoma je značajno iskustvo u smeni vlasti DPS-a, kroz koje je prošao Građanski pokret URA, koji je takođe bojkotovao parlament i izbore, pre onih na kojima je došlo do promene vlasti. Takođe, Ne davimo Beograd se zalaže za izlazak opozicije u više programski bliskih kolona na izbore, kao što je to bio slučaj u Crnoj Gori, kada je na taj način ostvarena sinergija opozicionih organizacija tako da su građani motivisani da glasaju u ono u šta veruju.

Sa velikom pažnjom ispratili smo prve korake nove vlade Crne Gore, a posebno nas raduje uloga URA u donošenju moratorijuma na izgradnju malih hidro-elektrana, obzirom da Ne davimo Beograd zagovara isto rešenje i u Srbiji.

“Vrijeme je da odnose u regionu gradimo na osnovu potreba građana. Razmjena iskustva i razgovori o izazovima, koji su slični širom regionu, mogu dovesti do pronalaženja rešenja od kojih ćemo svi zajedno imati korist. Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji i na svima nama je odgovornost da krenemo u proces suštniskih reformi kako bi dostigli demokratske standarde razvijenih država. Primjeri dobre prakse su od velikog značaja na ovom putu, naročito ako za cilj imamo stvaranje evropskih i ekoloških društava kao najboljih modela prosperiteta,” izjavio je generalni sekretar pokreta URA, Mileta Radovanić, najavljujući razvoj dalje saradnje sa Ne davimo Beograd.

“Drago nam je što iz našeg regiona duvaju neki novi vetrovi saradnje koji povezuju naša polarizovana društva. URA je uspela upravo u onome što Ne davimo Beograd radi u Srbiji. Trebaju nam novi, neucenjeni i neukaljani ljudi, koji su spremni da iznesu nove zelene i leve politike fokusirane na potrebe građana.” – poručio je Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

“Zelene politike spajaju borbu za očuvanje životne sredine sa jasnom antikorupcijskom agendom i stvaraju pozitivnu ponudu građanima širom Evrope. Na prethodnim izborima za Evropski parlament mogli smo da vidimo da građni prepoznaju značaj ovih ideja. Jako je dobro da vidimo i da progresivni i zeleni akteri u regionu ostvaruju zajedničku saradnju, a posebno je važno da naglasimo da Evropa ne može sprovesti svoju klimatsku agendu bez integracije Zapadnog Balkana.” – poručio je Simon Ilse iz Fondacije Hajnrih Bel bliske nemačkim Zelenima.

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Danas: Vučić prisilu i zastrašivanje naziva demokratijom

Mi nemamo ništa protiv kampanje od vrata do vrata, ali i te kako imamo protiv zastrašivanja građana koje aktivisti SNS sprovode kada u ovakvu kampanju idu sa biračkim spiskovima koje ne bi smeli da kod sebe imaju, niti bi smeli da obične građane koji im nisu dali saglasnost za korišćenje njihovih podataka pozivaju na dan izbora ili im kucaju na vrata pritiskajući ih da izađu na izbore i glasaju za SNS – ističe za Đorđević za Danas.

Dok Srbija stoji pod pandemijom, Vesić u kafani sa ćebadima na prozorima

Povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kojima se vidi Goran Vesić kako lumpuje u kafani sa živom muzikom i ćebadima na prozorima, pokret Ne davimo Beograd zahteva njegovu hitnu smenu. Vesić je pored zamenika gradonačelnika Beograda i člana kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, pa je njegova odgovornost u tome i veća, a ponašanje skandalozno i za svaku osudu.

Milenijum tim tužio Ne davimo Beograd

Građevinska kompanija „Milenijum tim” tužila je pokret Ne davimo Beograd radi naknade materijalne štete u iznosu od skoro 12 miliona dinara, zbog objavljivanja teksta o promeni urbanističkog plana kojim se ovoj kompaniji omogućava rušenje istraživačko-razvojnog instituta Goša i izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na istom mestu.