Ne davimo Beograd zahteva da se đacima omoguće besplatni udžbenici na sličan način kao što je urađeno u nekim evropskim državama, poput Slovenije i Austrije. Država bi trebalo da limitira cenu udžbenika i obezbedi otkup od izdavača i distribuciju roditeljima. Na ovaj način bi se omogućilo besplatno školovanje deci, sačuvalo tržište udžebenicima, ali i ograničila enormna zarada na teret roditelja.

Ne davimo Beograd ima plan da reši ovaj kompleksan problem u skladu sa načelom da obrazovanje mora biti besplatno i omogućeno svakom detetu, bez obzira na materijalni status roditelja.

Naš inicijalni predlog je da se prvo snažnije reguliše tržište udžbenika u Srbiji. Izmenom postojećeg Zakona i podzakonskim aktima neophodno je limitirati maksimalnu cena udžbenika. Procenjuje se da je ovo tržište vredno između 50 i 100 miliona evra. Podsećamo na ranije izrečeno mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije da bi uplitanje države prilikom formiranja cene udžbenika bilo opravdano, jer po sadašnjem modelu krajnji kupci, odnosno roditelji, nemaju mogućnost izbora, nego su u obavezi da kupe udžbenike koje škola odabere. Sistemsko rešenje bi podrazumevalo da država i nadležne institucije obezbede otkup i distribuciju korisnicima, odnosno deci i roditeljima. Na ovaj način ostvarili bismo tri cilja. Onaj najbitniji, da deci omogućimo besplatno školovanje, zatim da sačuvamo tržište i radna mesta, ali i da sprečimo  enormne zarade na račun roditelja.

Takođe, u proces izmene Zakona o udžbenicima moraju biti uključeni i sami prosvetni radnici, odnosno, udruženja nastavnika i školski saveti.

“Žao nam je što je resorni ministar Branko Ružić reagovao tek nakon što je Fondacija Kavčić sprovela svoju neophodnu i vrednu akciju obezbeđivanja besplatnih udžebenika deci, i to tako da proba da je dezavuiše i relativizuje. Ministar se pita kako urediti sistem, a ne narušiti konkurentno poslovanje i kako zaštititi autorska prava. Član 71 Ustava Republike Srbije garantuje besplatno osnovno i srednje obrazovanje za svu decu, a upravo je na ministarstvu da nađe način kako da ovo obezbedi. Podsećamo da je Zakon o udžbenicima iz 2015. godine predviđao da Ministarstvo prosvete i Ministarstvo trgovine usaglase pravilnik po kome bi se formirala cena udžbenika. Međutim, taj pravilnik nikada nije stupio na snagu.” – izjavila je ovim povodom Jelena Vasiljević koordinatorka grupe za obrazovanje Ne davimo Beograd.

Pročitajte program Ne davimo Beograd za obrazovanje na linku.

Krajnje je vreme da se stane na put netransparentnim i odozgo dirigovanim procesima menjanja našeg obrazovnog sistema. Ne smemo gubiti iz vida da nijedna reforma našeg obrazovanja – od izmena nastavnog programa i metodologije rada, do najavljene digitalizacije školstva – neće biti uspešna ako u svoj centar ne postavi interese onih koji oblikuju i koje oblikuje prosvetno-obrazovni proces: nastavnike i đake.

Pročitaj i ovo:

Stojmenović za HBS: Zelene politike i solidarnost za pravednije društvo

Pre šest godina grupa građana i građanki nezadovoljnih načinom razvijanja glavnog grada udružila se i osnovala Inicijativu Ne davimo Beograd. Inicijativa je nastala kao lokalni društveni pokret koji je i institucionalno i vaninstitucionalno, učestvovanjem u javnim raspravama ali i građanskim protestima, ukazivao na štetnost projekata izgradnje Beograda na vodi da bi se tokom godina razvila u relevatnog političkog aktera koji se zalaže za razvijanje grada koji je u skladu sa potrebama njegovih stanovnika.

Dobrica Veselinović, panker koji voli da popravlja Beograd

U novom izdanju podcast-a „Život na srpskom”, Dobrica Veselinović daje odgovore na neka važna i neka manje važna pitanja: 1) kakav bi čovek trebalo da vodi prestonicu Srbije i čiji je "naš grad"; 2) odgovara na prozivke Gorana Vesića, ali i onih koji kažu da je previše fin za politiku; 3) otkriva kako živi i u čemu uživa kad ne popravlja Beograd; 4) o spomeniku Stefanu Nemanji, ali i o panku; 5) o javnom nadmetanju za kuću na Vračaru; 6) o pivu ispred dragstora, o gradskom prevozu; 7) o bajkama i "komadiću koji nedostaje" i još mnogo toga...