Кад су се пре пар дана на Савском насипу окупили пешаци и бициклисти у спонтаној шетњи и заједничкој вожњи на њих су насрнули незадовољни возачи.

Сметала им је брзина којом су се ови кретали и нервирало их је што не могу слободно користити саобраћајницу којом иначе одлазе до својих викендица на обали Саве.

Ствар се, временом на насипу толико обрнула наглавачке да они који га користе за активности којима је и намењен бивају проглашени чудацима, да им се прети и да су чак физички нападани. Они који указују на кршења закона, жртве су напада оних који те законе крше. А убеђен сам и да возачи потпуно искрено верују да су они ту жртве ове групе ентузијаста, легалиста, полуделих бициклиста или како их већ називају. Толико су дуго потпуно несметано узурпирали ово јавно добро, толико је дуго толерисана дивља градња, насипање земље и шута у Саву, оштећивање насипа, вожња приватних аутомобила, али и камиона са грађом за те викендице које достижу и висине од четири спрата, да су у чуду. Не разумеју шта је проблем. Откуд сад не може, кад је до сад могло. И ко су сад ови, кад полицији, инспекцијама, властима општинским и градским не смета да све остане тако. Па уосталом, и Тома са синовима има своје дворце на Сави.

Блокирајући својим бициклима и телима пут на насипу који би требало да служи само за сервисна возила, екипа из удружења грађана „Улице за бициклисте“ и „Савски насип“ раде много више од тога да се одбрани насип. А то није мало јер је он одбрана од поплава за преко сто хиљада становника Новог Београда, али и водоизвориште са којег рени бунари црпе воду. Они чине да ово „нормално“ стање у коме смо у сталном повлачењу пред силом бахатих моћника повезаних са властима и увезаних прљавим новцем почне да се мења. Враћају нам достојанство, веру и наду да овај наш град није на продају ономе ко понуди више или на изволте уколико уместо да понуди, одабере да преотме.

У недељу 17. јуна ова иста екипа позвала је грађане да им се придруже у коришћењу насипа за вожњу бицикала, за шетњу, пикнике, бадминтон, фудбал, фризби, глуварење у природи, дружење и све оно за шта би река и обала требало да свима нама служи. Позвала је грађане да преотмемо насип од „нормалног“ коришћења и почнемо да га користимо нормално.

Након инцидената који се прошле недеље десио и у којем су бахати возачи претили окупљеним грађанима и чак једног од њих возили на хауби неколико стотина метара у пуној брзини, подржати овакав скуп и одазвати се њиховом позиву је од изузетног значаја уколико су вам наше реке, наше обале, наши јавни простори, наша будућност и наш град у срцу.

Видимо се на насипу. Позовите пријатеље. Искористите дан, а у 18 часова се скупљамо код рампе и крећемо у протестну шетњу и вожњу.

Аутор: Радомир Лазовић
Извор: Данас, 15. јун 2018. године

колумна Наш град излази сваког петка у дневном листу Данас, а пишу је чланови и пријатељи иницијативе Не давимо Београд