Povodom najave rušenja hotela Jugoslavija i izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, koji je u suprotnosti sa potrebama građana i očuvanjem kulturno-istorijskog nasleđa ovog dela Beograda, Zeleno-levi front organizovaće protest u subotu, 27. aprila 2024. godine, sa početkom u 12h, ispred hotela Jugoslavija.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda je oglasio javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije (PDR) za blok 11 i deo bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, a u kojima se nalazi hotel Jugoslavija. Nacrtom se predviđa mogućnost rušenja hotela Jugoslavija, izgradnja dve kule visine do 155 metara i kompleksa koji bi se prostirao na 240.000 kvadratnih metara i u kom bi živelo 1.150 stanovnika.

Pred nama je još jedan plan koji se donosi bez konsultovanja građana koji žive u neposrednom okruženju i koji će doneti profit pojedincima, bez ijednog kvadrata javne namene. Ne postoje odgovori na pitanja kako će novi stanovnici zadovoljiti potrebe za obrazovanjem, lečenjem, kulturom, kako će novih više od hiljadu stanovnika uticati na već postojeće stanje kraja u tim oblastima, kako će izgradnja još jedne gomile čelika i stakla uticati na mikroklimu ovoga kraja i da li će reka Dunav koja bi trebalo da nudi osveženje i relaksaciju svima postati dostupna samo odabranima.

Javni uvid u Nacrt PDR-a traje do 20. maja i do tada zainteresovani građani mogu dostaviti primedbe na ova planska rešenja koja su u potpunosti podređena interesima investitora.

Hotel Jugoslavija je marta ove godine kupila kompanija „MV Invest“, koja je u vlasništvu „Milenijum tima“, a koji je prošle godine inicirao izmenu Plana detaljne regulacije za prostor na kom se nalazi hotel Jugoslavija. Tokom ranog javnog uvida za PDR koji je završen 23. septembra 2023. godine, građani su podneli oko 1.500 primedbi.

Zeleno-levi front poziva građane da se suprotstave uništavanju grada i da iskažu svoje nezadovoljstvo na protestu u subotu 27. aprila u 12h, na kom će između ostalog biti potpisivane i primedbe na Plan detaljne regulacije koje će ZLF dostaviti Sekretarijatu za urbanizam.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.