Правни тим иницијативе Не давимо Београд, незадовољан одлукама Управног суда, а сматрајући да је изборни поступак који чини есенцију демократске власти угрожен – како праксом вођења такозваних „паралелних спискова“ тако и одбијањем Управног суда и Градске изборне комисије да санкционишу такву праксу, уложио је Уставну жалбу на одлуку Управног суда у предмету Уж. 91/17.
Конкретно, ради се о случају на бирачком месту Звездара 66 на изборима за одборнике Скупштине Града Београда одржаним 04.03.2018. године на коме је дошло и до физичког насиља пошто је један од чланова бирачког одбора ухваћен приликом вођења евиденције о бирачима који су гласали.
Таква пракса је примећена на неколико стотина бирачких места тако да се може говорити о организованој и изузетно скупој акцији. Такође, иста пракса је примећена и на поновљеним изборима на 4 бирачка места на ГО Стари Град када је странка која је исту спровела остварила неколико пута бољи резултат него у претходном кругу избора.
Опасност такве праксе је у томе што она фактички озакоњује куповину гласова пакетима прехрамбених и хигијенских производа, новцем или простим уцењивањем бирача да ће они или њихови ближњи изгубити посао уколико не гласају за уцењивача.
Градска изборна комисија и Управни суд су се оглушиле о све приговоре и жалбе уложене у вези тих изборних неправилности, пропустивши тако да заштите изборна права грађана.
Овим су угрожени држава, слободе и права грађана, демократија те Устав и закони Републике Србије и Иницијатива ће користити сва правна средства да заштити права грађана Србије.