Poslednja zelena oaza Beograda

15. 05. 2024.|

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

14. 05. 2024.|

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.

Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin: Izborima ćemo upoznati sugrađane da postoji alternativa

14. 05. 2024.|

Senka Jankov iz koalicije Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin rekla je gostujući u Marker razgovoru da razlog zašto opozicija u Zrenjaninu ide u dve kolone na izbore koji se održavaju 2. juna jeste, jer je, kako kaže, došlo do razilaženja u načinu na koji će prići građanima, međutim dodaje da i dalje postoji želja za saradnjom. Kaže i da se nada da će u 20 dana koliko je ostalo do izbora uspeti da upoznaju sugrađane sa tim da, kako kaže, postoji alternativa.

Larisa Iljin, kandidatkinja ZLF-a za predsednicu opštine Zemun ispred koalicije Biramo Zemun

12. 05. 2024.|

Koalicija „Biramo Zemun“ saopštila je danas da za predsednicu te opštine na izborima 2. juna kandiduje doktorku biologije Larisu Ilijin, koja je članica Zeleno-levog fronta (ZLF). Larisa Ilijin je rođena 1971. godine, a osnovnu školu i gimnaziju je završila u Zemunu, nakon čega je diplomirala na Biološkom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirala i doktorirala. Od 1996. godine zaposlena je na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Veselinović: Zaštitićemo Savski kej i nasip od Šapićeve bahatosti

11. 05. 2024.|

Kandidat za gradonačelnika Beograda, Dobrica Veselinović, i kandidat za zamenika gradonačelnika Beograda, Miloš Pavlović, sa liste „Biramo Beograd”, u subotu, 11. maja, obratili su se građanima i medijima sa Savskog keja, mesto koje je odabrano kao početna tačka povodom nedavnog nasilničkog ponašanja bivšeg gradonačelnika Aleksandra Šapića.

ZLF Užice: Rizik po zdravlje i bezbednost a ne mirisna i vizuelna perjanica – Tražimo ostavke i odgovornost

10. 05. 2024.|

Zeleno-levi front Užice ponavlja zahtev da čitavo rukovodstvo grada Užica, zajedno sa menadžmentom deponije “Duboko” hitno podnese ostavke, a tom zahtevu dodaje i osobu koja je ispred Zavoda za javno zdravlje Užice izdala jučerašnje saopštenje da su “vrednosti izmerenih zagađujućih materija niže od graničnih a da je prisutna vizuelna i mirisna perijanica paljevine”. Dajemo rok da se ovo uradi do ponedeljka, kada ćemo preduzeti dalje korake.

prevodi

Zahvaljujući volonterskom doprinosu članova i prijatelja Ne davimo Beograd, nastali su prevodi interesantnih tekstova koji se bave aktuelnim temama i oblastima interesovanja inicijative.

Kolumna “Naš grad” izlazi svakog petka u dnevnom listu Danas, a pišu je članovi, članice i prijatelji inicijative Ne davimo Beograd. Kolumnu smo pokrenuli sa željom da ona bude mesto gde ćemo moći da se bavimo gradskim temama,  blokovskim i komšijskim pričama ili vrednostima u koje verujemo i koje želimo da prenesemo u svakodnevni život.

intervjui

Ovde ćete naći intervjue članova i članica inicijative Ne davimo Beograd, objavljene originalno na našem sajtu, ali i u drugim medijima. Takođe, trudićemo se da prenesemo i razgovore sa ljudima koji dele naše vrednosti ili doprinose da Beograd bude grad solidarnosti, tolerancije i dostojanstvenog života.

autorski tekstovi

Članovi, članice i prijatelji Ne davimo Beograd kroz autorske tekstove iznose svoje stavove o budućnosti našeg grada i države.