Noa je bila transrodna devojka od 18 godina, čiji je nestanak prijavljen pre dvadeset dana. Njeno telo je nađeno juče u stanu u Beogradu, a muškarac, za koga se od početka znalo da je Noa krenula kod njega, priznao je ubistvo. Ovo je 22. femicid u Srbiji od početka godine, zbog čega je Ženska grupa već insistirala na važnosti sprovođenja usvojene Strategije za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja, što podrazumeva i formiranje nacionalnog tela za praćenje i analizu femicida.

Ovaj zločin je još jedan u nizu zločina nad ženama koji su u porastu u našoj državi. Jasno je da ne postoji adekvatan sistem koji žene štiti od ubistva i nasilja, i da institucije ne rade dovoljno da bi ovakve činove sprečile. U kojoj meri je netolerancija prema transrodnim osobama prisutna u javnosti, ilustruju i reakcije na vesti o nestanku i ubistvu Noe Milivojev. Pored diskriminatornih komentara na društvenim mrežama, nasilje se prenelo i na ulice kada su nepoznate osobe uništile memorijal posvećen Noi i uzele zastavu trans zajednice.

Zbog toga, članice Ženske grupe Ne davimo Beograd smatraju da je ključno da se posveti daleko više vremena i resursa zarad bolje edukacije o LGBT+ zajednici, ali i da je potrebno da se daleko efikasnije reaguje na sve činove mržnje, nasilja i isključivanja članova i članica LGBT+ zajednice od strane nadležnih institucija. Samo sveobuhvatnim sistemskim promenama je moguće doprineti daljem suzbijanju zločina iz mržnje.

Ovim putem apelujemo i na medije da se suzdrže od senzacionalističkog prenošenja vesti i detalja zločina. Već tokom potrage, a naročito u toku jučerašnjeg dana, je došla do izražaja neprimerena reakcija medija koji nastavljaju da krše novinarski kodeks bez ikakvih sankcija. Prilikom izveštavanja, neophodno je izbegavati reči koje relativizuju ili romantizuju nasilje i suzdržavati se od bombastičnih naslova koji služe da privuku pažnju. Kad je reč o trans ljudima, nedopustivo je bilo kakvo korišćenje pogrešnog rodnog oslovljavanja, ili objavljivanje imena koje osoba ne koristi.

U svetlu činjenice da se u Srbiji već dva meseca protestuje protiv nasilja, ovaj događaj još više ističe važnost ispunjenja zahteva protesta kao jednog od prvih koraka da se daljem nasilju stane na put. Zato Zeleno-levi front / Ne Davimo Beograd nastavlja sa učešćem u protestima i insistira na korenskim promenama koje će doprineti prevenciji, naročito kad je reč o femicidu i zločinima iz mržnje prema LGBT+ populaciji.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.