Povodom početka toplih proba u sistemu daljinskog grejanja “Beogradskih elektrana”, pokret Ne davimo Beograd zahteva da se grejna sezona produži tako da počinje 1. oktobra i traje do 1. maja. Produženjem grejne sezone bi se obezbedilo da stanovi budu topli i u ovim prohladnim danima prelaznog perioda koji nijedne godine ne izostaju. Takođe, upozoravamo na nezakonito i štetno poslovanje “Beogradskih elektrana” koje za posledicu ima uvećane račune građana, uz paradoksalnu situaciju da dobit ovog preduzeća raste sa smanjenjem proizvodnje.

Gradska uprava Beograda omogućila je “Beogradskim elektranama” da kršenjem niza odredbi Zakona o energetici godinama može da posluje potpuno suprotno osnovnim ekonomskim principima. Naime, nezakonitim obračunom troškova grejanja za većinu kupaca, kao i nezakonito formiranim cenama učinili su da dobit ovog preduzeća raste sa smanjenjem proizvodnje odnosno obimom isporučene toplotne energije. Što su stanovi hladniji njihova dobit je veća! Bilo bi interesantno istražiti da li igde u svetu postoji još neka firma kojoj je država stvorila uslove da više zarađuje ako manje proizvodi. Naravno, ovakvo nečasno poslovanje na štetu građana snažno podržava Gradska uprava Beograda zbog uplata 85% dobiti stečene na štetu građana u budžet.

Ovo je objašnjenje zašto su “Beogradske elektrane” često vrlo “štedljive” u isporukama toplotne energije, naročito u prelaznim periodima grejne sezone. Računica međutim pokazuje da je Beograđanima samo u 2018. godini grejanje naplaćeno u tolikom iznosu da je grejna sezona mogla komotno biti duža za 30 dana, da je održavana temperatura u stanovima mogla komotno biti 23 a ne 20 stepeni i da bi “Beogradske elektrane” i dalje pozitivno poslovale. Slično je bilo sve vreme od 2016. do danas.

Važno je napomenuti i da je analiza pokreta Ne davimo Beograd pokazala da je u prethodnih pet godina, prosečno domaćinstvo u Beogradu oštećeno za 435 evra pri naplati cene daljinskog grejanja.

“Beogradske elektrane”, zajedno sa Gradskom upravom Beograda, imaju obavezu hitnog ispravljanja brojnih nezakonitosti, jer to je jedini način da Beograđanima pruže ono zbog čega su i formirane – kvalitetno i ekonomično daljinsko grejanje.

Pročitaj i ovo:

Protestne akcije ”Pravosuđe u crvenom” održane u 23 grada

Za vreme održavanja Protesta protiv državnog kriminala, na koji je pozvala zeleno-leva grupacija organizacija, u 23 grada širom Srbije, organizovana je akcija “Pravosuđe u crvenom” kojom smo poručili da je došao poslednji trenutak, crveni alarm, da se naše društvo obračuna sa kriminalcima na najvišim državnim funkcijama. Aktivisti su se okupili i istakli crvenu boju ispred tužilaštava, sudova, opština i drugih institucija koja u u njihovom gradu simbolizuju nepravdu i bezakonje.

Govor Biljane Đorđević na Protestu protiv državnog kriminala

Pokret Ne davimo Beograd organizovao je, zajedno sa drugim organizacijama okupljenim u zeleno-levom bloku, Protest protiv državnog kriminala. Prenosimo vam govor Biljane Đorđević, koja se obratila okupljenim građanima, a pored nje na protestu su govorili i Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, Dejan Atanacković vizualni umetnik i pisac, Miloš Baković Jadžić iz političke platforme Solidarnost, Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović advokatica i ekološka aktivistkinja, Nebojša Zelenović iz Otvorene građanske platforme Akcija.  

Govor Radomira Lazovića na Protestu protiv državnog kriminala

Pokret Ne davimo Beograd organizovao je, zajedno sa drugim organizacijama okupljenim u zeleno-levom bloku, Protest protiv državnog kriminala. Prenosimo vam govor Radomira Lazovića, koji se obratio okupljenim građanima, a pored njega govorila je i Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd, Dejan Atanacković vizualni umetnik i pisac, Miloš Baković Jadžić iz političke platforme Solidarnost, Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović advokatica i ekološka aktivistkinja, Nebojša Zelenović iz Otvorene građanske platforme Akcija.