Inicijativa Ne davimo Beograd ostaje pri stavu da je bojkot izbora u ovakvim uslovima jedini ispravan put na kome svi opozicioni akteri, potpisnici dokumenta o zajedničkim uslovima za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora, treba da ostanu.

Izborni dan
Ovaj dokument je u decembru prošle godine potpisao veliki broj parlamantarnih i vanparlamentarnih opozicionih saveza, stranaka i pokreta, a u njemu se zahteva sprečavanje zloupotreba biračkog spiska i javnih resursa u kampanji, kontrola izbornog procesa, kontrola izbornih radnji i izbornog dana, kao i krivične sankcije protiv onih koji te zloupotrebe vrše. Posebno je izdvojen deo koji se odnosi na uspostavljanje fer medijskih uslova i adekvatnog izveštavanja. Detaljnije dostupno na LINKU.

Na sastanku, na kome su prisustvovale sve opozicione stranke i pokreti, izneli smo stav da je evidentno da nema nikakvih pomaka, niti rada, na ostvarivanju zahteva opozicije koji su potpisani i predati u decembru prošle godine, kao ni da nema naznaka da će biti uvažene preporuke organizacija civilnog društva i ekspertskog tima 1 od 5 miliona.

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da fer izborni uslovi i slobodni mediji, kao i nulta tolerancija na nasilje prema političkim neistomišljenicima, moraju biti zajednička borba svih demokratskih organizacija, partija, pokreta ili stranaka.