Inicijativa Ne davimo Beograd potpisala je danas, zajedno sa predstavnicima više parlamantarnih i vanparlamentarnih opozicionih saveza, stranaka i pokreta, dokument o zajedničkim uslovima za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora. Dokumentom se zahteva sprečavanje zloupotreba biračkog spiska i javnih resursa u kampanji, kontrola izbornog procesa, kontrola izbornih radnji i izbornog dana, kao i za krivične sankcije protiv onih koji te zloupotrebe vrše. Posebno je izdvojen deo koji se odnosi na uspostavljanje fer medijskih uslova i adekvatnog izveštavanja.

Potpisnici su zatražili da opoziciji bude omogućeno da u informativnom programu Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine bude zastupljena “najmanje 60 minuta nedeljno pre predizborne kampanje” i da njeni predstavnici učestvuju u “svim debatnim emisijama” na javnim servisima, kao i promenu sastava REM-a “radi dosledne primene svojih ovlašćenja kontrole elektronskih medija”.

Pitanja kao što su kontrola izbornog procesa, sloboda medija, borba protiv svake vrste nasilja i borba protiv desničarskog ekstremizma su ključna za ostvarivanje slobodnog demokratskog procesa u našoj zemlji i inicijativa Ne davimo Beograd će na njima sarađivati sa svim političkim akterima. Ostajemo pri stavu da ćemo svoj doprinos rušenju kriminalne vlasti Aleksandra Vučića dati kroz stvaranje nove poltičke snage sa pokretima i grupama sa kojima delimo ideje solidarnosti, socijalne pravde i sigurnosti za sve naše građane, a koje u prethodnom periodu ni na koji način nisu doprineli siromašenju građana, kršenju demokratskih procedura ili širenju nacionalističke propagande.

Učestvujući na beogradskim izborima mogli smo neposredno da se uverimo u kojoj meri je građanima onemogućeno da ostvare informisanost o opcijama koje na te izbore izlaze. Iako su svi mediji pratili samu izbornu kampanju, možemo se apsolutno složiti da je to rađeno pristrasno i da smo bili daleko od toga da imamo jednake šanse za predstavljanje. Dodatno, jedan veliki broj medija služio je potpuno u srvhe blaćenja, pretnji i pritisaka, u službi gušenja političkih neistomišljenika vlasti. Najvidljiviji predstavnici ove grupe medija svakako su TV Pink, TV Studio B, Informer, Srpski telegraf i Alo.

U toku organizacije protesta, ali i u toku izborne kampanje, aktivisti inicijative Ne davimo Beograd bili su meta organizovane kampanje koja se sa listova i iz programa režimskih medija prenosila na društvene mreže i u javni prostor gde smo bili praćeni, gde nam je prećeno i gde smo bili napadani, a naši skupovi su bili zabranjivani i pod stalnim pritiskom desničarskih ekstremista neskriveno bliskih vlasti.

U toku izbornog procesa, utvrdili smo brojne izborne nepravilnosti na koje smo reagovali. Inicijativa Ne davimo Beograd podnela je nakon beogradskih izbora Gradskoj izbornoj komisiji 25 prigovora za poništenje rezultata glasanja na 25 biračkih, a podnešen je jednak broj žalbi Upravnom sudu na rešenja Gradske izborne komisije kao i žalba Ustavnom sudu (17.04.2018.) na odluku Upravnog suda na koju se on još nije oglasio. Smatramo da je izuzetno bitno da se od ovih procesa ne odustaje pa smo tako jedini akter izbora koji je iskoristio sve pravne mogućnosti i obratio se Ustavnom sudu ovim povodom.

Zbog svega ovoga smatramo da je pravi trenutak da se počne ozbiljniji rad na stvaranju fer izbornih uslova. Dokument su potpisali predstavnici Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Demokratske stranke Srbije, Socijaldemokratske stranke, Saveza za Srbiju, Nove stranke, pokreta Dosta je bilo, Pokreta centra, Građanske platforme i inicijative Ne davimo Beograd.

Ceo tekst dokumenta možete pročitati ovde